Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1481 vizualizări 30 mar 2017

Ultima oară a readus problema în discuţie săptămâna trecută, legând-o de tensiunile politice din jurul reformei  audiovizualului.

Nu păcăleşte pe nimeni: prim ministrul Israelului încearcă să scape din corzile Justiţiei, să-şi ia un timp de respiro. Audiat ore întregi în legătură cu primirea de cadouri şi achiziţionarea submarinelor germane, e posibil ca într-una dintre aceste  speţe să fie pus sub acuzare. Analiştii consideră că alegerile ar amâna demersul, iar eventuala lor câştigare i-ar aduce un ascendent important asupra anchetatorilor.

Dacă însă Netanyahu va pierde alegerile şi, în consecinţă, portofoliul de premier, pacea cu palestinienii ar mai avea o şansă. Pentru că pacea nu poate fi realizată decât pornind de la premisa a două state, soluţie pe care Netanyahu n-o va accepta niciodată.

Până şi preşedintele Trump a început să priceapă, dovadă că, într-o discuţie amicală cu profesorul Alan Dershowitz, purtată pe 18 martie la Mar-a-Lago (noul Camp David), în Florida, a invocat soluţia a două state, aşa cum a dezvăluit astăzi Dershowitz, într-o emisiune radiofonică. Preşedintele Statelor Unite, a declarat acesta, ”e într-adevăr nerăbdător să aibă un acord de pace” între israelieni şi palestinieni, adăugând că ”este foarte important ca Israelul să fie încrezător că Administraţia Trump va sta în spatele său”. Întrebat dacă Trump a identificat explicit vreuna dintre soluţii, fostul profesor de la Harvard a răspuns categoric: ”În mod clar a vorbit despre soluţia a două state. Nu a sugerat în nici un fel, cel puţin în discuţia cu mine, soluţia unui singur stat”.

Soluţia a două state înseamnă o Palestină demilitarizată, însă şi împărţirea Ierusalimului – condiţie dură pentru israelieni.

Dar problema cea mai spinoasă rămâne Gaza (dominată de Hamas). Oricât şi-ar dori pacea bătrânul Mahmmud Abbas şi oricât de dispus ar fi la concesii, noul lider al Gazei, Yahya Sinwar, pus în 2015 de Statele Unite pe lista teroriştilor, e un personaj greu de pătruns, care nu s-a pronunţat încă.Negociatorii s-ar putea trezi ca imprevizibilul, cinicul Sinwar să avanseze soluţia cu... trei state.

 

--

Citește și: