Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2027 vizualizări 27 mai 2017

Între altele, Ludovic Orban propune, pentru ca partidul să aibă sorţi de izbândă după congres, o conducere „liberă” de elemente care au făcut blat cu PSD, de-a lungul timpului.

În consecinţă, omul face trimitere la opisul său de măsuri necesar a fi materializate/implementate, în scopul recredibilizării, cât mai rapide, a PNL, printre ele numărându-se şi aceea a promovării în echipa de conducere a unor membri înzestraţi cu o interesantă calitate: aceea de a nu fi făcut blaturi cu PSD, de-a lungul carierei lor politice.

Sigur că, Orban vorbeşte aici, în primul rând, despre „blatul” USL, luându-l în cătare pe Antonescu, primul susţinător al contracandidatului Buşoi, şi afirmă că nu este deloc surprins de sprijinul pe care acesta i-l acordă adversarului, considerând că: „…de când este plecat la Bruxelles, Antonescu e preocupat probabil mai mult de agenda europeană decât de ce se întâmplă aici, în Românica noastră, şi a pierdut legătura cu baza partidului - nu mai simte pulsul şi nu percepe corect realitatea politică din România”.

Ei, abia acum am înţeles şi eu (via Orban) ce-i aduce împreună pe cei doi – Antonescu şi Buşoi: imposibilitatea de a percepe corect realitatea politică din ţară.

Pentru că n-ai cum să fii racordat la realităţi şi să susţii, în acelaşi timp - aşa cum a făcut-o Buşoi, ieri, la Botoşani -, că „PNL trebuie să îşi stabilească obiectivul pe termen mediu de a obţine un scor de 40 la sută. Potenţialul nostru este mult mai mare decât scorul de 20 la sută, potenţialul unui partid de centru dreapta puternic este aproape de 40 la sută şi cred că aceasta este ţinta pe care trebuie să şi-o pună PNL ca şi obiectiv pe termen mediu”.

Adică, în situaţia în care PNL nu se află, azi, nicidecum, pe un trend crescător – ba, chiar viceversa -, când rândurile partidului sunt mai subţiri ca oricând – vezi starea de fapt şi candidaţii la preşedinţie -, în care nu se întrevede nici un motiv rezonabil pentru care PNL să crească, pe termen mediu, măcar, cu 5-7 procente în preferinţele unui electorat scârbit de politica minciunii şi a căpătuielii în contextul blaturilor transpartinice, într-un moment în care aproape că nu mai exişti, şi în condiţiile în care Buşoi ne poate propune, mai ales, bănuitele sale calităţi  - "Eu cred că vin cu un suflu nou, cu o imagine de prospeţime, de modernism, o imagine pro-europeană şi cel mai important lucru vin cu încercarea de a construi un profil de mai multă seriozitate, mai multă consistenţă. (…) Oamenii din România aşteaptă de la oamenii politici mai puţină superficialitate şi mai multă substanţă, mai puţină imprevizibilitate şi mai multă consistenţă şi acest lucru pot să-l aduc eu" – tu vrei ca, pe termen mediu să explodezi în încredere şi preferinţe, şi să te ridici cu 100 la sută?!

Ei bine, în aceste condiţii, mai rezonabilă/serioasă mi se pare, de această dată, candidatura lui Ludovic Orban, măcar şi pentru propunerea lui, „antiblat cu PSD”, ca să vedem, limpede, cum se îmapart apele în politică.

Ar putea fi un nou început. Sigur, pe termen scurt.

Citește și: