Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5475 vizualizări 24 apr 2017

Imprevizibilitatea strategică a regimului lui Kim Jong-un face să te aştepţi la orice sau la nimic. Se vorbeşte de un nou test nuclear, al şaselea, astăzi (mâine, ora României), când Armata Revoluţionară a Poporului împlineşte 85 de ani.

În cinstea Armatei, a crescut şi fanfaronada oficialilor. Oficiosul partidului a declarat că portavionul Carl Vinson, care se apropie, în sfârşit, escortat protocolar de două distrugătoare japoneze, nu sperie nici o meduză şi că flota revoluţionară a Coreei de Nord îl va scufunda dintr-o lovitură.

La asta, preşedintele Trump a pierdut ocazia să răspundă. Când la Beijing era dimineaţa de 24 aprilie, a vorbit la telefon cu preşedintele Xi, apoi cu premierul Japoniei. Cel dintâi i-a recomandat reţinere, cel de-al doilea i-a mulţumit că “toate opţiunile sunt pe masă” în legătură cu Coreea de Nord.

Toate opţiunile, mai puţin cea militară – e de părere majoritatea specialiştilor. Oricât ar fi de “chirurgicală”, o lovitură asupra capabilităţilor nucleare ale lui Kim Jong-un, se poate lăsa cel puţin cu un nor radioactiv, iar în secunda doi cu un răspuns nord-coreean năpraznic, mai întâi asupra sud-coreenilor. Seulul e la nici 60 de kilometri şi are o populaţie de peste 10 milioane de suflete... Dar cine mai ascultă părerea specialiştilor?

Coreea de Sud abia îşi asamblează foarte performantul scut antirachetă THAAD, spre nemulţumirea Chinei.

Ce e de ştiut la ora când în Peninsula Coreea începe o nouă zi? Nimic sigur. Doar că, în afara atmosferei apăsătoare, domneşte vechea neîncredere între Coreea de Sud şi Japonia, între China şi Coreea de Sud, între Japonia şi China. 

--

Citește și: