6 iulie 201722:382063

A fost odată Joaquin

După zeci de ore de navetă între Varşovia şi Cairo (unde s-a desfăşurat întrunirea miniştrilor de Externe din Arabia Saudită, Emirate, Egipt şi Bahrein)... târziu am aflat că marele, fermecătorul, inegalabilul Joaquin Navarro-Valls, şeful Oficiului de Presă al Papei Ioan Paul al II-lea şi purtătorul său de cuvânt vreme de peste două decenii, nu mai este. A trăit discret şi s-a stins discret ieri după-amiază, la Roma, la doar 80 de ani.

Am datoria să pomenesc numele acestui om, medic psihiatru şi jurnalist, corespondent de război în Orientul Mijlociu, un mare comunicator angajat de un alt mare comunicator, Karol Wojtyła.

Joaquin Navarro-Valls a fost însă, consideră vaticaniştii, mai mult decât atât – umbra şi consilierul de taină al Papei. Cu umorul său amărui, obişnuia să spună că se simte un om deosebit, fiindcă e printre puţinii al căror şef a fost sanctificat.

Primul spaniol şi primul laic (membru al prelaturii personale a Scaunului Apostolic, Opus Dei) care a condus Oficiul de Presă al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls a construit o nouă viziune asupra Bisericii Romano-Catolice şi asupra Papalităţii.

Actualul director al Oficiului de Presă, Greg Burke, a postat aseară pe Twitter cel mai frumos dintre omagiile adresate  predecesorului său: “Har sub presiune” (definiţia dată de Hemingway curajului).

“Când sunt întrebat”, mărturisea Joaquin Navarro-Valls, “dacă l-am văzut pe Ioan Paul al II-lea făcând vreo minune, răspund da. Singurul miracol pe care nu l-a înregistrat Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor a fost chiar  viaţa lui de fiecare zi”. Şi continuă: “Nu mi-e dor de el” (el, care îi spunea pe numele de toreador, Joaquin). “Oamenii nu mă cred. Spun: cum adică? Erai mereu cu el. Ei bine, e adevărat, Când venea la treabă, ne întâlneam vreo trei-patru ore. Dar, acum, mă simt alături de el 24 de ore pe zi”.

Nu pot spune, deocamdată, mare lucru despre Joaquin Navarro-Valls. Trebuie să-mi revin din şocul cu care constat de fiecare dată că oamenii nu sunt nemuritori.  

Am în minte subtilul său accent spaniol, amestecat cu un abia perceptibil miros de tutun fin.  

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.