Vasile Blaga și Crin Antonescu își pregătesc revenirea ÎN POLITICA MARE. Ludovic Orban îi vrea de partea sa în bătălia din partid

Publicat: 18/07/2018, 21:51
Actualizat: 26/03/2019, 09:50

După întâlnirea din sediul din Modrogan al PNL (fost sediu central al PDL), Vasile Blaga a confirmat că liberalii îl vor susține pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte al țării, dar că în partid sunt multe lucruri de corectat, în special privind comunicarea dintre aripa vechiului PDL și cea a vechiului PNL.

„Am dorit să avem o ședință fără ordine de zi, pentru că am dus împreună foarte multe bătălii și majoritatea care nu erau în concediu au venit la întâlnire. Ne interesează partidul, parcursul lui, câștigarea alegerilor prezidențiale, pentru că vedeți cum se comportă PSD, ca un partid stat. Deci ce ar face dacă ar obține președinția? Deci dorim cu toții un partid puternic, îl vom susține pe președinte pentru un al doilea mandat. Sunt multe lucruri de corectat”, a afirmat fostul lider liberal, Vasile Blaga.

El a precizat că nu are nevoie de vreo funcție de conducere pentru a avea un cuvânt de spus în PNL

„Vă spuneam de multe ori și vă spun și acum: în curtea asta sunt de 28 de ani. Eu nu am obținut puncte dând pe surse. Tot ce am spus, am spus colegilor,” a afirmat Blaga. „Eu nu mai doresc să fiu președinte al PNL niciodată. Cu tot ceea ce am făcut, am ajutat. Nu m-ați văzut că am aruncat cu săgeți în stânga în dreapta. Nu-mi trebuie nicio funcție ca să am un rol în partid. Din moment ce au venit atâția colegi, înseamnă că nu am nevoie de funcții în partid pentru a avea un rol.”

Vasile Blaga

Vasile Blaga a preferat să discute cu foștii PDL-iști fără Ludovic Orban.

„Dacă ar fi intrat înăuntru nu aș fi avut nicio problemă, nici eu, nici colegii mei,” explică Blaga. „A fost o discuție pur și simplu între noi, membrii PNL, unii dintre ei fără nicio funcție în partid, care de un an și jumătate nu s-au întâlnit. (…) Nu m-am certat niciodată cu Ludovic Orban.”

Totuși, Blaga admite că sunt încă probleme de comunicare între liberalii proveniți din PDL și cei din vechiul PNL și admite că revenirea lui Crin Antonescu alături de PNL ar fi benefică. „Este punctul lui de vedere. Cred că ar fi un câștig, dar nu știu ce va face,” spune Blaga.

Înaintea întâlnirii, surse politice declarau pentru Mediafax că Vasile Blaga și-a chemat foștii PDL-iși pentru a-i convinge să-l susțină în continuare pe Ludovic Orban la conducerea partidului. De partea acestuia sunt filialele din Ardeal și o parte din organizațiile din Moldova, ai căror lideri au venit la întrunire. Ei doresc ca locurile pe lista candidaților la europerlamentare să fie împărțite egal între oameni proveniți din vechiul PDL și vechiul PNL.

Președintele PNL Ludovic Orban știa de întâlnirea din această după-amiază, însă i-a lăsat pe foștii PDL-iști să-și rememoreze liniștiți momente din istoria partidului.

„A fost o discuție pe care a vrut să o aibă domnul Blaga, care să ne aducem aminte că domnul Blaga a avut de suferit doi ani de zile, este un om care în momentul în care a început urmărirea penală împotriva sa – ca și în cazul meu – s-a retras din funcția de co-președinte, nu a mai candidat la Parlament, a făcut un pas în lateral, iar astăzi este achitat și probabil a vrut să aibă o discuție cu colegii săi mai apropiați,” a explicat Orban. „O chestiune, pe care încă o dată o repet, am fost informat, am fost de acord și orice fel de discuție are loc în sediul partidului între colegi, membri ai PNL, este binevenită.”

El nu crede că astfel de întâlniri se vor repeta și nu a cerut să participe nici la cea de astăzi.

„Am discutat cu fiecare individual. Nici nu a fost vorba să particip eu în vreun fel la această discuție în care probabil au avut și chestiuni care țin de istoria lor, de ceea ce au făcut de-a lungul timpului împreună,” susține Orban. „Nu mi s-a solicitat prezența și nu am solicitat eu să fiu prezent la această întâlnire. Pe de altă parte, vă repet, am discutat cu toți.”

Ludovic Orban nu a vrut să comenteze nici discuția cu Crin Antonescu de săptămâna trecută, însă a precizat că fostul președinte PNL nu are nevoie de o invitație specială pentru a se implica mai mult în viața politică.

„Nu o să vă dezvălui ceea ce discut cu un vechi prieten în discuții între patru ochi. Dacă are ceva de spus domnul Antonescu, spune domnul Antonescu. În ceea ce mă privește îl cunosc pe domnul Antonescu de o bună bucată de vreme, am fost alături în majoritatea bătăliilor și ca atare, este un om cu care îmi face plăcere să vorbesc,” precizează Orban. „Nu i-am cerut (să se implice în viața PNL n.r) pentru că știu că domnul Antonescu de fiecare dată se implică atât cât dorește domnia sa și cum simte că poate să fie util PNL. Nu are nevoie domnul Antonescu de invitații speciale, dacă domnul Antonescu simte nevoia de a face ceva, face.”

Pe măsură ce se apropie alegerile europarlamentare, personaje care părăsiseră, din diverse motive, scena politică dau semne că ar dori să revină în „politica mare”. În urmă cu trei săptămâni, fostul lider UNPR Gabriel Oprea a anunțat că își reactivează formațiunea pentru a participa la europarlamentare și a avea un cuvânt de spus la prezidențiale. Retras din politică în urmă cu doi ani, după ce Parchetul a început urmărirea penală împotriva sa pentru moartea polițistului Bogdan Gigină, Oprea a dat de înțeles că, dacă Dragnea, deja condamnat – e drept, încă nedefinitiv – într-un dosar penal, își vede mai departe de coordonarea PSD și a Camerei Deputaților, el de ce ar mai ține cont de onoare în politică.

Săptămâna trecută, jurnaliștii au aflat că președintele PNL Ludovic Orban s-ar fi întâlnit cu foștii lideri liberali Vasile Blaga și Crin Antonescu. Surse politice au relatat pentru Mediafax că Orban le-ar fi propus celor doisă candideze la alegerile europarlamentare care vor avea loc în luna mai a anului viitor. Practic, o primă variantă a listei PNL pentru europarlamentare i-ar avea în frunte pe Orban, Blaga și Antonescu, alături de Sigfried Mureșan, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda, Adina Vălean (soția lui Crin Antonescu – n.r.), Mircea Hava și Ilie Bolojan.

Ludovic Orban și Crin Antonescu

Ludovic Orban a confirmat pentru Mediafax întâlnirea, dar a refuzat să dea detalii despre subiectul discuțiilor. „Nu am ce să comentez dintr-o întâlnire pe care am avut-o cu doi colegi importanți în partid. Nu am obiceiul să dezvălui conținutul discuțiilor private”. Orban nu a dorit să confirme nici dacă va candida la europarlamentare: „Nu am luat nicio decizie pe tema asta. Dacă voi lua o decizie, o s-o fac publică”.

Vasile Blaga a fost la fel de laconic: „Alegerile europarlamentare vor fi anul viitor. Mai e până atunci. Mai e mult până departe.”

Și Crin Antonescu a confirmat întâlnirea, dar susține că nu ar fi discutat despre europarlamentare.”Nu am avut un asemenea subiect. Da, ne-am întâlnit,” recunoaște Antonescu. „A trecut și domnulBlaga. Ne-am salutat. Dar, repet nu am avut un asemenea subiect. Oricum e foarte devreme pentru un asemenea subiect. Mai e aproape un an.” El nu a dorit să comenteze nici măcar candidatura soției sale, Adina Vălean, pentru un al doilea mandat de europarlamentar. „Probabil că da (va candida, n.r.). Adică eu așa găsesc că ar fi normal. Dar vă spun că nu am discutat nici noi. Deocamdată mai e timp. E în 2019.”

Vasile Blaga a demisionat din conducerea PNL în 2016, după ce a fost trimis în judecată pentru trafic de influență. DNA l-a acuzat că ar fi primit 700.000 de euro de la un om de afaceri căruia i-ar fi facilitat contracte prin licitații trucate. Banii erau destinați finanțării PDL, al cărui secretar general era Blaga în acel moment. În octombrie 2017, Blaga a fost achitat de Tribunalul București în acest dosar, dar sentința nu e definitivă.

Crin Antonescu

Crin Antonescu s-a retras din politică în 2014, după eșecul USL de a-l suspenda pe președintele Traian Băsescu și a deschis culoarul pentru ca Iohannis să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat. In ultimii 4 ani a mai apărut de foarte puține ori înatenția opiniei publice. Nu a participat la ultimul Congres PNL din 2017, dar considera atunci că Ludovic Orban nu e omul potrivit pentru a conduce partidul.

În prezent, situația pare să se fi schimbat. Surse din interiorul PNL dezvăluie pentru Mediafax că Ludovic Orban i-a invitat pe Blaga și Antonescu pe listele la europarlamentare pentru a încerca să calmeze spiritele în partid și a-și asigura susținerea „vechii gărzi” din PNL și fostul PDL.

Liberalii au convocat un Consiliu Național pe 4 august, în care Ludovic Orban vrea schimbarea statutului partidului, pentru a putea schimba mai ușor președinții de filiale și cere excluderea din PNL a lui Viorel Cataramă. La rândul său, alături de mai mulți lideri liberali, Cataramă ar dori convocarea unui Congres al partidului, în care să-i ia locul lui Orban.

Printre liberalii nemulțumiți de actualul președinte se numără Anca Boagiu, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Falcă, Marcel Vela, Hubert Thuma, Tinel Gheorghe și Cristian Bușoi. La ultima ședință a Biroului Politic Național, Orban i-a acuzat că, în loc să lupte cu PSD, subminează partidul din interior.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee