Valeriu Stoica: Victoria stângii la următoarele alegeri prezidențiale devine destul de probabilă. Mai am o speranță în PNL, dar ea a devenit mai firavă

Valeriu Stoica: Victoria stângii la următoarele alegeri prezidențiale devine destul de probabilă. Mai am o speranță în PNL, dar ea a devenit mai firavă
Publicat: 12/05/2017, 08:12
Actualizat: 12/05/2017, 08:43

„Dreapta este într-o situație precară astăzi, asemănătoare cu aceea din anul 2000. Sunt deja vreo patru, cinci partide care divizează electoratul de dreapta. Pe lângă PNL, există USR, care e mai degrabă de centru, decât de dreapta, dar asta e altă chestiune, există partidul lui Traian Băsescu, există partidul lui Tăriceanu. Toate aceste formațiuni, în loc să fie în competiție cu stânga, se află în competiție între ele. În aceste condiții, victoria stângii la următoarele alegeri prezidențiale devine destul de probabilă. De asemenea, o să fie apoi alegerile parlamentare”, a declarat Valeriu Stoica, pentru Gândul.

Fostul președinte al PNL vine și cu o soluție: o alianță între toate partidele de dreapta, pentru că nu crede că o fuziune s-ar putea realiza.

„Singura șansă pentru PNL este să găsească o formulă prin care să reunească toate aceste partide de dreapta, astfel încât și la prezidențiale în 2019, și la parlamentare în 2020 să recupereze terenul pierdut. Doar că o alianță de acest gen, pentru că nu văd cum ar fi posibilă o fuziune între aceste partide, păstrează dezavantaje mari în raport cu un partid de stânga puternic, consolidat. O Românie are nevoie în momentul de față nu doar de un partid de stânga, ci și de un partid puternic de dreapta”, a spus Stoica.

În prag de congres al PNL, liderul liberal afirmă că viitorul președinte al partidului trebuie să-și asume ferm recuperarea electoratului de dreapta, însă optimismul său este temperat.

Congresul din iunie ar fi trebuit să fie o speranță, nu mi-am pierdut-o, dar ea a devenit mai firavă. (…) Am sperat că în iunie, congresul care va alege noua conducere a partidului va reuși să găsească o soluție de natură să permită relansarea partidului. Sunt, însă, în momentul de față, foarte puține opțiuni. E cunoscut că eu mi-am exprimat preferința pentru Cătălin Predoiu, el s-a retras din cursă. În măsura în care a constatat că nu există susținere suficientă, mi se pare că gestul lui este firesc. Din acest moment, nu mai am nicio preferință, speranța mea este că indiferent cine va câștiga, va fi în măsură să recupereze electoratul liberal”, a afirmat Stoica.

Mai mult decât un un lider puternic, Stoica a precizat că partidul are nevoie de o „echipă puternică și credibilă”. „PNL are nevoie de o echipă condusă de un președinte credibil nu doar în interiorul partidului. PNL trebuie să se concentreze în continuare pe efortul de a recâștiga electoratul liberal. Să nu uităm că în anul 2014, în decembrie, după victoria la prezidențiale, PNL era creditat cu peste 40% în sondajele de opinie. Acum are mai puțin de 20%. Și dacă în loc să înțeleagă așteptările electoratului liberal, PNL va da satisfacție mai ales unor cerințe interne, riscul este să se diminueze capitalul electoral. Repet, din acest moment am devenit neutru, ca susținere pentru candidații la funcția de președinte al PNL, dar niciodată nu trebuie să ne pierdem speranța”, consideră fostul lider al PNL.

Întrebat dacă fuziunea PDL-ului cu PNL-ul a fost o greșeală care dus la situația actuală a partidului, Valeriu Stoica a precizat că această uniune a făcut posibilă câștigarea alegerilor prezidențiale în anul 2014, problema fiind lipsa reformelor interne.

„Alta este explicația declinului, nu fuziunea cu PDL, ci lipsa reformelor interne. În loc să aibă un congres imediat după alegerile prezidențiale din 2014, PNL a preferat să recurgă la formule provizorii, care nu au fost credibile pentru electorat, iar consecința a fost că s-a prăbușit PNL în încrederea electorală. Aceasta este cauza adevărată, fuziunea dintre cele două partide a fost o decizie politică bună, fără acea decizie, nu câștiga dreapta alegerile prezidențiale”, a afirmat Valeriu Stoica.

Fostul lider al PNL a mai precizat că Klaus Iohannis poate să ofere un sprijin partidului, chiar dacă nu unul direct, dar și că Dacian Cioloș, dacă s-ar fi înscris în PNL în anul 2016, „astăzi putea să fie președinte” al partidului.

„Klaus Iohannis trebuie să rămână neutru, potrivit Constituției, dar chiar dacă nu poate sprijini direct PNL-ul, prin gesturi nu neapărat de angajare directă, poate să ofere un sprijin. Doar că nu e vorba doar de sprijinirea PNL-ului, e vorba de refacerea unui puternic partid de dreapta care să recâștige tot electoratul de dreapta, asta e adevărata misiune pentru perioada următoare. (…) Dacian Cioloș poate să vină în PNL, dar nu asta e problema. Problema e că trebuia să facă acest pas încă din anul 2016, înainte de a i se termina mandatul. Acum nici PNL, nici USR nu mai sunt hotărâte să-l primească. Atunci, în anul 2016, dacă făcea acest pas, putea să fie astăzi președintele PNL. În politică, sunt momente propice, sunt momente potrivite, nu trebuie să le ratezi„, a conchis Valeriu Stoica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...