Raluca Pancu
Raluca Pancu
1848 vizualizări 3 aug 2017

Cei şapte chestori de poliţie pentru care şeful statului a semnat decretele privind încetarea raporturilor de serviciu sunt: Marin Motoc, 58 de ani (şef al Direcţiei de Poliţie Transporturi); Ionel Ispir, 55 de ani (inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş); Liviu-Marius Galoş, 51 de ani (director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea); Haralambie Dumitru, 52 de ani (adjunct al Inspectorului General al Poliţiei de Frontieră); Costel Giuroiu (Director al Direcţiei Logistice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră); Marcel Ardelean (şef al Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră); Iancu Nicolaie, 52 de ani ( împuternicit inspector-şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara).

Totodată, Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă pentru generalul de brigadă Petrică Gearîp, 53 de ani, împuternicit adjunct al inspectorului general din cadrul Jandarmeriei).

Cu doar două zile în urmă, alţi 17 generali au fost trecuţi azi în rezervă, prin decret, de preşedintele Iohannis.

Între cei 17 se regăsesc 3 generali de la SRI, 7 de la MApN, 5 contraamirali, 2 de la MAI. Este vorba despre Dumitrescu Mihaela, Pasăre Bogdan, Cecan Simion din Serviciul Român de Informaţii, general-maior Tărpescu Ovidiu-Ionel, Harabagiu Marius, generalii de brigadă Badea Gheorghe, Mîndrescu Mircea, Vişan Gheorghe, Lăpădat Dan-Angelo, Zanfir Constantin, contraamiralii Dumistrăcel Cătălin-Silviu, Frăţilă Tiberiu, Uce Gigi-Cristinel, Hăulică Dan, Stănciulescu Ioan şi generalul de brigadă – cu o stea Oltean Dorin.

Anterior, însemnând pe 31 iulie, preşedintele semnase documente similare pentru trecerea în rezervă a 10 generali SRI.

Până la această oră, nu există explicaţii oficiale în ceea ce priveşte acest val masiv de retrageri, însă ele apar în contextul în care Guvernul a anunţat că pregăteşte modificarea prin OUG a legii pensiilor pensiile militarilor, poliţiştilor şi angajaţilor din servicii.

Valul de cereri de pensionare a fost confirmat, cu cifre, de ministrul de Interne Carmen Dan, care declara, recent, că în trei zile au fost depuse 700 de cereri, în condiţiile în care înainte de anunţul Executivului, privind pregătirea actului normativ, au ieşit la pensie aproximativ 3200 de persoane.Mai mult, peste 1.100 de cereri de pensionare au fost înregistrate şi sunt în curs de soluţionare, în prezent, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), potrivit unui răspuns transmis de reprezentanţii instituţiei, la solicitarea Mediafax.

Toate acestea după ce Guvernul a anunţat recent că pregăteşte modificarea prin OUG a legii pensiilor pensiile militarilor, poliţiştilor şi angajaţilor din servicii.

Astfel, generalii care cer pensionarea ar putea beneficia de prevederile actuale referitoare la pensiile care se acordă militarilor, poliţiştilor şi membrilor serviciilor secrete, din moment ce schimbările anunţate de Guvern îşi vor produce efectele începând cu 15 septembrie, ceea ce înseamnă că cei care aleg să iasă la pensie înainte de această dată nu vor fi afectaţi.
 
„Ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor dori să iasă, vor putea să o facă, începând de mâine până la 15 septembrie. Însă ei trebuie să ştie că nu li se mai actualizează pensiile în raport cu cei din activitate, ci li se indexează cu rata inflaţiei (...) Trebuie să stopăm o creştere aberantă (...) A fost o legislaţie specială, pentru anumite categorii. Această ordonanţă pe care o pregătim, săptămâna viitoare, nu se referă doar la sistemul de apărare, ordine publică. Se referă la tot ce înseamnă pensii speciale, inclusiv la funcţionarii parlamentari, care sunt pe un alt sistem decât contributivitatea", declara  Lia Olguţa Vasilescu, duminică seară, la Antena 3.
 
Olguţa Vasilescu a argumentat că, în actualele condiţii, statul nu şi-ar mai fi putut permite, peste patru ani, să susţină pensiile speciale: „La o pensie de 30.000, acum statul nu-şi permite să plătească 60.000 peste câţiva ani . Ghici ce, economia nu produce atât (...) Nu mai putem să se dubleze în următorii patru ani pentru că statul.nu îşi mai permite să le susţină".

Totodată, ministrul Muncii dădea asigurări că nu va fi tăiată nicio pensie şi că vârsta de pensionare nu va fi schimbată.

"Ne-am stabilit câteva principii - nu scădem nicio pensie aflată în plată (...) Va trebui să intervenim asupra actualizării, nu vrem să intrăm în tăierea vreunei pensii. Am promis că nu venim ca Emil Boc să tăiem pensii şi salarii, dar e clar că va trebui să luăm o decizie în ceea ce priveşte actualizarea", mai spunea Vasilescu, catalogând actualele legi drept unele "aberante" şi "care trebuie corectate".
 

 

 

--

Citește și: