Țuțuianu: România va achiziționa rachete Patriot. Prima rată, plătită în noiembrie

Țuțuianu: România va achiziționa rachete Patriot. Prima rată, plătită în noiembrie
Publicat: 26/07/2017, 13:35

„Avem aprobarea Departamentului de Stat, suntem într-o fază intermediară. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice să detalieze exact ce se cumpără. Va fi un acord între Guvernul României și Guvernul SUA. Vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziția acestui sistem și apreciem că dacă lucrurile merg așa cum sunt planificate undeva la sfârșitul lunii octombrie să putem să avem un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice. Legat de buget, estimăm că am putea în luna noiembrie să facem o plată în contul acestei achiziții necesare înzestrării militare”, a anunțat Țuțuianu.

El a spus că România nu are în vedere o altă ofertă și că își canalizează energiile pentru achiziția sistemului de rachete Patriot.

„Demersul de a obține un accept de la Departamentul de stat este al ministerului Apărării. Aprobarea primită de la Deparatmentul de Stat ne-a fost comunicată. Am făcut evaluările necesare și ținem cont de toate lucrurile care urmăresc mai mult securitate națională. Nu suntem la faza unor negocieri de detaliu pe condițiile de natură financiară și condițiile legate de capabilitțile tehnice complete”, a mai spus Țuțuianu.

El a spus că un prim sistem de rachete Patriot va ajunge în România anul viitor.

„Mai departe, contractul va avea o eșalonare în timp și pe partea de intrări de componente, și pe partea financiară. Implică negocieri, acestea se pot face după ce Congresul SUA aprobă acest transfer. Noi am estimat luna octombrie pentru că am luat în calcul termenele prevăzute de legislația incidentă din SUA, și cât ne e nouă necesar să pregătim proiectul de lege – textul e gata – apoi merge la Cameră, la Senat, la promulgare, de acolo să ajungem la semnare și o plată în acest an”, a spus Țuțuianu.

El a precizat că aceste achiziții se fac în interesul asigurării nevoii de securitate a României, dar și respectării angajamentelor guvernamentale asumate în relația cu structurile NATO.

„Vom urmări achiziția unor echipamente moderne, care să satisfacă pe deplin nevoile de securitate. Programul Patriot are și o componentă de comuniune a tuturor țărilor implicate și suntem interesați pentru dezvoltarea în România a unor facilități de producție a unor componente ale acestui sistem atât pentru nevoile noastre, cât și pentru export, însă suntem prea devreme pentru a intra în detalii”, a menționat ministrul Apărării.

Țuțuianu a precizat că această opțiune pentru rachetele Patriot are la bază parteneriatul SUA-România, care are 20 de ani de la momentul semnării, dar și faptul că SUA sunt principalul garant de securitate al României.

„Riscurile și amenințările în spațiul aerian al României ne determină să procedăm la o înzestrare corespunzătoare. Sistemele de rachete sol-aer aflate în prezent în dotarea României cu bătaie mică și medie sunt în mare parte depășite fizic și moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de producție sovietică și resursele de funcționare tehnică sunt spre limita maximă cu posibilități reduse și nesustenabile de modernizare. Opțiunea cea mai potrivită a fost identificată în sistemul Patriot în cea mai modernă configurație. Luăm cea mai modernă configurație, cu o perioadă estimată de utilizare în serviciu de 30 de ani”, a spus Țuțuianu.

El a menționat că România se alătură în acest fel altor cinci țări NATO care dețin sisteme Patriot – SUA, Germania, Spania, Grecia și Olanda – într-un efort comun menit să îmbunătățească securitatea europeană, și a arătat că și Polonia a depus cerere pentru achiziționarea acelorași sisteme și se află în negocieri.

„Intenția noastră este ca producătorul sistemului să colaboreze cu industria de specialitate din România pentru identificarea furnizorilor locali potriviți și să lucreze cu aceste structuri din industria națională de apărare, cu companii românești pentru a le ajuta să-și dezvolte capabilitățile necesare de producție și suport pentru Patriot”, a mai spus Țuțuianu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens