Tudose îi trimite luni lui Iohannis „actele” noilor miniștri, dar nu are și un „plan B”

Tudose îi trimite luni lui Iohannis „actele noilor miniștri, dar nu are și un „plan B
Publicat: 15/10/2017, 18:39

CExN al PSD a votat, vineri, ca Paul Stănescu să preia funcțiile de vicepremier și ministrul al Dezvoltării Regionale, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe să preia ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, și Marius Nica să preia ministerului Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb.

În cursul serii de joi, foștii miniștri au demisionat, deși toți membrii CExN și-au manifestat susținerea pentru aceștia și au lăudat la unison activitatea lor.

Demisiile au survenit ca urmare a declarațiilor publice făcute de Tudose, care a avansat posibilitatea de a-și da demisia dacă din Guvern nu pleacă miniștrii cu probleme la DNA și care afectează, astfel, „relația cu Bruxelles-ul”, respectiv Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

„Social-democrații nu au renunțat la cele două colege. Ele au luat decizia de a-și prezenta demisia pentru a contribui la rezolvarea unei situații care părea aproape imposibil de rezolvat. PSD și CExN în unanimitate și-au arătat susținerea pentru ele”, a spus Dragnea vineri, într-o declarație de presă susținută în comun cu Tudose.

„Ce am avut de spus, am spus, ce-a fost de făcut, s-a făcut. Sunt foarte mulțumit de noua structură”, a comentat lapidar și premierul, care a arătat că luni va trimite „actele” la Iohannis cu noile propuneri.

Tudose a declanșat, săptămâna trecută, o criză politică în PSD, atunci când a anunțat că nu este „într-un moment fericit” al relației cu Dragnea, el vorbind despre posibilitatea de a demisiona și de a declanța astfel o criză guvernamentală, similară celei recente, care pornise de la deteriorarea relației dintre Dragnea și premierul Grindeanu.

Mai mult, Tudose a anunțat că va face „o mini remaniere” care va viza mai mulți miniștri „cu probleme de percepție la nivelul opiniei publice și, în unele situații, la nivelul Comisiei Europene” și că va avea o discuție „bărbătească” cu Dragnea, chiar a doua zi, la partid.

Abordând o poziție de forță în relația sa cu Dragnea, înainte de întâlnirea „informală” de la partid, Tudose s-a văzut la Cotroceni cu șeful statului, Klaus Iohannis, cu care a discutat despre remanieri și posibilitatea de a „semna actele” în cursul săptămânii trecute.

După ședința CExN a PSD de joi seara, care a durat 6 ore și s-a încheiat cu demisiilore miniștrilor Shhaideh, Plumb și Cuc, în ciuda sprijinului acordat de toți membrii CExN, precum și după ședința CExN de vineri, când s-au votat noile propuneri de miniștri, tensiunile din PSD par a se fi aplanat, cel puțin pentru moment.

Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat, întrucât Tudose a semnat „actele” încă din cursul dimineții de vineri, iar Rovana Plumb va deveni președintele Comisiei pentru Afaceri europene, post vacantat prin excluderea lui Ponta din partid. Cuc rămâne simplu deputat.

După CExN de vineri, Dragnea l-a indicat pe președintele Klaus Iohannis drept „dușmanul comun”. El a anunțat că refuză să meargă la depunerea de jurământ a noilor miniștri și va intra în Palatul Cotroceni abia după alegerile prezidențiale, susținând că nu mai are încredere că șeful statului nu se implică politic. Mai mult, Dragnea l-a invitat pe Iohannis să devină membru PSD dacă mai vrea să vorbească despre PSD.

La rândul său, Tudose s-a limitat la a preciza că are o relație „instituțional-corectă” cu președintele Iohannis, fără a-l ataca.

Întrebat dacă a discutat cu Iohannis despre cele trei nominalizări înainte de CExN al PSD, Tudose a negat și a evitat să se propunțe asupra unui eventual scenariu în care șeful statului ar refuza vreo propunere.

„Cred că luni le voi înainta, voi anunța că vin propunerile și să stabilim împreună calendarul depunerii jurământului. Nu am vorbit cu domnia sa încă. Nu există un >, nu am plecat de la premisa că respinge propunerile”, a spus Tudose.

Dacă președintele Iohannis va accepta toate propunerile și va semna decretele de numire, ceremonia de depunere a jurământului de către cei trei noi miniștri ar putea avea loc chiar în cursul serii de luni. În cazul în care președintele va refuza una sau mai multe propuneri, social-democrații vor fi nevoiți să se reunească din nou în CExN și să decidă calea de urmat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață