753 vizualizări 13 sep 2017

”Vă mărturisesc că îmi par greu credibile aceste informaţii şi au o chestiune care îmi spune că, dacă ar fi aşa, ar trebui să se fi sesizat un procuror din Parchetul General, un procuror militar cel puţin, care să îl fi chemat pe colonelul în rezervă Dragomir să dea explicaţii şi să înceapă o anchetă. Ar fi groaznic să ştim că de la SRI se ordonau arestări, ar fi groaznic să ştim că Kovesi a plecat cu copii ale mandatelor la DNA şi le-a valorificat în dosare penale. Aceste mandate ar trebui să fie la DIICOT şi nu la DNA”, a apreciat Traian Băsescu.

Pe de altă parte, fostul preşedinte consideră o serie de afirmaţii ale fostului ofiţer SRI drept ”stupefiante”. ”Cea mai gravă mi s-a părut cea în care afirma că a fost prezent când Coldea ordona arestări, este cutremurător şi foarte greu de crezut. Am mai văzut o declaraţie stupefiantă că pe siguranţă naţională au fost oameni care au fost ascultaţi cinci ani şi pe urmă mandatele de siguranţă naţională au fost preluate de Kovesi şi utilizate în dosare penale pe corupţie”, a comentat liderul PMP.

El a precizat totuşi că ştia mai demult de tendinţa SRI de a cere foarte multe mandate de ascultare a convorbirilor pe motive de siguranţă naţională. ”Ştiam practica, dar marea problemă este la judecători pentru că trebuiau să aibă elemente temeinice când puneau sub supraveghere un cetăţean”, a mai spus Băsescu.

Daniel Dragomir, fost şef în cadrul SRI, a declarat, într-un interviu televizat, că SRI se ocupa de rechizitorii şi asigura un "culoar" pentru obţinerea condamnării. Dragomir acuză că printre magistraţi se află şi acoperiţi. "Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării", a declarat Daniel Dragomir, într-un interviu pentru România Tv.

Fostul angajat SRI a confirmat că Serviciul se ocupa şi de completele de judecată. "Se trimiteau bileţele, prin mesageri anume desemnaţi către judecători anume desemnaţi. Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic, relaţii dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. Al doilea caz, pe bază de şantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA şi în al treilea rând al ofiţerilor acoperiţi în Justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia", a mai spus Dragomir.

"Odată cu plecarea lui Florian Coldea s-a pus batista e ţambal. E nevoie de o evaluare internă pentru a verifica persoane. Deasupra tuturor chestiuniilor se află Constituţia şi ea a fost călcată în picioare de unii ofiţeri, de unii generali. Este datoria Serviciului să caute şi să găsească cum s-au întâmplat lucrurile ca să nu se poată repeta", a declarat Daniel Dragomir.

--

Citește și: