Toader a publicat LISTA celor 22 de „vizite” în arhiva SIPA, după 2007. „Vizitatorul-surpriză” din decembrie 2013

Toader a publicat LISTA celor 22 de „vizite în arhiva SIPA, după 2007. „Vizitatorul-surpriză din decembrie 2013
Publicat: 25/05/2017, 16:09
Actualizat: 05/06/2018, 14:26

Potrivit ministerului Justiției, după desființarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”. „Cele 22 procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului justiției prin care a fost permis accesul în arhivă, componența comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum și mențiunea „După verificarea și inspectarea stării documentelor în vederea desfășurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea ușilor celor două camere precum și a ușii de acces la acestea”, indicându-se și numărul sigiliului folosit”, se arată într-un comunicat al MJ.

Lista cu data și numele celor care au avut acces la arhivă:

01.06.2007:Iosif Marius,Bura Vasilica,Scântei Laura-Iulia,Mânzală Dănuț-Marian,Tiliban Nicolae,

06.06.2007:Iosif Marius,Bura Vasilica,Armean Doina,Scântei Laura-Iulia,Mânzală Dănuț-Marian,Tiliban Nicolae

14.06.2007:Iosif Marius,Bura Vasilica,Armean Doina,Istrati Andreea,Mânzală Dănuț-Marian,Tiliban Nicolae

20.06.2007:Iosif Marius,Bura Vasilica,Armean Doina,Istrati Andreea,Scântei Lura-Iulia,Mânzală Dănuț-Marian,Tiliban Nicolae

28.06.2007:Iosif Marius,Bura Vasilica,Scântei Lura-Iulia,Mânzală Dănuț-Marian,Istrati Andreea,Tiliban Nicolae

05.07.2007:Iosif Marius,Bura Vasilica,Scântei Laura-Iuliana,Mânzală Dănuț-Marian,Istrati Andreea,Tiliban Nicolae

13.07.2007:Iosif Marius,Bura Vasilica,Armean Doina,Istrati Andreea,Mânzală Dănuț-Marian,Tiliban Nicolae

20.07.2007:Iosif Marius,Armean Doina,Mânzală Dănuț-Marian,Tiliban Nicolae,

01.08.2007:Armean Doina,Scântei Lura-Iulia,Mânzală Dănuț-Marian,Tiliban Nicolae

31.08.2007:Iosif Marius,Scântei Lura-Iulia,Georgescu Horia,Tiliban Nicolae

07.09.2007:Bura Vasilica,Armean Doina,Georgescu Horia,Istrati Andreea,Tiliban Nicolae

14.09.2007:Bura Vasilica,Armean Doina,Istrati Andreea,Mânzală Dănuț-Marian,Tiliban Nicolae

04.10.2007:Ungureanu Tiberiu,Popescu Marian-Cornel,Iosif Marius,Fîntână Eugen-Mihai,Tiliban Nicolae,Căruntu Constantin

02.11.2007:Iosif Marius,Georgescu Horia,Istrati Andreea,Tiliban Nicolae

05.11.2007:Iosif Marius,Georgescu Horia,Istrati Andreea,Tiliban Nicolae

09.11.2007:Iosif Marius,Georgescu Horia,Bura Vasilica,Armean Doina,Istrati Andreea,Scântei Lura-Iulia,Tiliban Nicolae

28.11.2007:Iosif Marius,Georgescu Horia,Istrati Andreea,Ignuță Valentin

05.12.2007:Iosif Marius,Bura Vasilica,Georgescu Horia,Boboc Monica,Istrati Andreea,Mânzală Dănuț-Marian,Ignuță Valentin,Ungur Florian

24.01.2008:Iosif Marius,Ungureanu Tiberiu,Popescu Marian-Cornel,Oană Iuliu-Maximilian,Radu Mihaela,Postelnicu Ionel,Tiliban Nicolae

10.04.2008:Iosif Marius,Scântei Iulia,Georgescu Horia,Răduță Cornel,Ungureanu Tiberiu,Tiliban Nicolae

22.04.2008:Iosif Marius,George David,Iulian Spînu,Tiliban Nicolae

13.12.2013:Andronache Florian-Teodor,Ștef Marius,Oltenaș Adrian,Tiliban Nicolae

Cine sunt cei care au avut acces la arhiva SIPA, după 2007

Doina Armean este, în prezent, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Anterior, timp de mai mulți ani, a fost detașată la Ministerul Justiției. Aceasta ar fi intrat de nouă ori, pe parcursul anului 2007, în arhiva SIPA, alături de alți membri ai comisiei de inventariere.

Vasilica Bura era directoare a Direcției Contencios din cadrul Ministerului Justiției, în 2008 era judecătoare la Tribunalul București iar ulterior a devenit notar public.

Dănuț Marian Mânzală lucra la Direcția Contencios și lucrează și în prezent în Ministerul Justiției, fiind directorul Direcției respective.

Marius Iosif, fost judecător și fost șef al Administrației Naționale a Penitenciarelor, este și el pe lista prezentată de Tudorel Toader. De 18 ori ar fi avut acces fostul șef ANP la documente. De asemenea, și în acest caz, alături de alte persoane. „Nu am avut sentimentul sau dovezi ale unei activități ilicite ilegale cu privire la pătrunderea în acest spațiu”, a spus Marius Iosif la Antena 3.

Un alt nume care apare pe lista Ministerului Justiției este cel al lui Horia Georgescu, fostul șef al ANI, având acces în arhivă de opt ori.

„Nu este nici un secret că am făcut parte din comisia SIPA (a treia) ca membru, alături de alți colegi din minister. Activitatea mea în calitate de membru a fost în limita și mandatul dat de ordinul ministrului cu aplicarea legilor incidente. Am încheiat activitatea în cadrul comisiei, când am fost înlocuit de Cătălin Predoiu care a numit o altă comisie pentru continuarea activităților, după numirea sa ca ministru și detașarea mea la ANI”, a scris Horia Georgescu pe pagina sa de Facebook, înainte de publicarea listei de către Ministerul Justiției.

Iulia Scântei, în prezent senator, a făcut parte din comisia înființată de Tudor Chiuariu și a intrat în arhivă de nouă ori, ea fiind consiliera personală a lui Tudor Chiuariu. Acesta preciza, la momentul readucerii în atenția publică a subiectului, că niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur în zona dosarelor clasificate, lucru care nu s-ar fi întâmplat însă și anterior comisiei formate în urma ordinului lui Chiuariu. Întrebată dacă după aceleași reguli funcționa și comisia înființată în timpul mandatului Monicăi Macovei, Iuliana Scântei a răspuns: „Nu.”

„Noi am făcut o confruntare a opisului de documente lăsat de comisia anterioară, cu situația de fapt, existentă în depozitului Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru a vedea că între perioada în care s-a inventariat și în care noi am preluat nu au dispărut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fuseseră ele deja inventariate. Raportul a conținut o detaliere a activității comisiei pe durata mandatului, constatările noastre, inclusiv cu privire la nereguli, și propuneri”, spunea Scântei.

Andreea Istrati lucra și ea pe post de consilieră a ministrului Tudor Chiuariu.

Tiberiu Ungureanulucra la ANP, în 2008 este director adjunct. În 2011-2015 conduce Penitenciarul Mărgineni. În 2016, devine directorul Direcției de Prevenire a Criminalității și Terorismului din ANP, funcție pe care o ocupă și astăzi.

Marian Cornel Popescuconducea Direcția de Prevenire a Criminalității în Mediul Penitenciar, din ANP. A rămas în ANP până în 2016, conform celei mai recente declarații de avere.

Eugen Mihai Fîntînă era ofițer specialist în ANP. Valentin Ignuță era de asemenea agent de penitenciar, responsabil cu informații clasificate, până în 2016 lucra la Jilava.

Monica Boboc este magistrat asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind delegată încă din 2008 la Ministerul Justiției. Florian Ungur lucra în Ministerul Justiției,Oană Iuliu-Maximilianera ofițer de penitenciar la Direcția de Prevenire a Criminalității în Mediul Penitenciar. Mihaela Radu era agent de penitenciar. Cornel Răduță era director al Direcției de Prevenire a Criminalității din Mediul Penitenciar.

Paul Dumitriu, unul dintre cei care au avut acces la documente, este, în prezent, procuror șef de secție în cadrul DNA. Dumitriu a făcut parte din comisia de inventariere din perioada Monicăi Macovei. Cristi Danileț, judecător, fost membru CSM, a făcut, de asemenea parte din una dintre comisiile de inventariere. În articolul publicat de Dan Andronic, jurnalistul susținea îl acuza pe Danileț că ar fi sustras documente din arhivă, magistratul infirmând informațiile.

Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiției era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ștef Marius, Oltenaș Adrian și Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declarațiilor de avere din 2013 și 2014, a fost ofițer al SRI la o unitate din Ploiești. Marius Ștef, Tiliban Nicolae și Oltenaș Adrian activau la acel moment în cadrul ANP.

În comunicarea făcută de Ministerul Justiției nu se precizează dacă vizitele au făcut repectând prevederile legale. „Din documentele pe care le deținem nu rezultă activitățile desfășurate în 2006”, mai susține ministerul.

SRI: Florian Andronache, detașat la MJ la cererea instituției. Colaborarea cu SRI, suspendată

Ulterior, Serviciul Român de Informații a declarat, pentru Mediafax, că fostul consilier al lui Robert Cazanciuc și ofițer SRI, Florian Andronache, a fost detașat la minister la cererea ministrului. Acesta a activat în calitate de consilier în perioada 2013-2015.

„Având în vedere atribuțiile de coordonare generală a activității și controlul măsurilor privitoare la protecția informatiilor clasificate ce îi revin potrivit legii, SRI a acordat, la cererea Ministerului Justiției, asistența de specialitate în domeniu prin nominalizare unui cadru cu expertiză în domeniu. Pe perioada desfășurării activității în cadrul Ministerului Justiției, relațiile de serviciu ale domnului Florian Andronache cu SRI au fost suspendate, în condițiile legii. În toată această perioadă, domnul Florian Andronache nu a beneficiat de niciun drept din partea SRI”, susține Serviciul Român de Informații într-un răspuns dat pentru Mediafax.

Potrivit instituției, ofițerul a fost detașat la Ministerul Justiției în perioada 2013-2015. În ceea ce privește activitatea acestuia în prezent în cadrul SRI, instituția susține că nu poate furniza această informație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât