26996 vizualizări 5 aug 2017

„Lucrul acesta va trebui să se încheie: să cumulezi salariul de la stat cu pensia de la stat. Pentru că, este clar, e un principiu incorect. Te-ai pensionat, la revedere! Poţi să te duci în privat, eventual. Cu siguranţă, vom lucra şi la această decizie", a declarat ministrul muncii, la Antena 3. 

O astfel de măsură nu ar fi însă o premieră, dar e mai greu de pus în practică. În 2008, Guvernul Boc a dat o ordonanţă de urgenţă care interzicea cumulul pensiei şi salariului de la stat, însă aceasta a picat la Curtea Constituţională. 

Judecătorii au admis o contestaţia a Avocatului Poporului la acea vreme, hotărând că actul normativ al Guvernului afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie. Obiecţia era în principal legată de opţiunea guvernului, adică reglementarea prin OUG care afectează drepturi fundamentale. 

CCR a lăsat însă o portiţă deschisă. „Curtea face, de asemenea, precizarea că, prin constatarea neconstituţionalităţii. Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.230/2008, Guvernul nu este împiedicat să promoveze, cu respectarea dispoziţiilor constituţionale amintite mai sus, a principiilor neretroactivităţii legii, nediscriminării şi egalităţii în drepturi şi a celorlalte norme şi principii prevăzute de Constituţie, măsurile necesare cu privire la cazurile şi condiţiile în care pensia poate fi cumulată cu veniturile realizate din muncă”, se arată în decizia CCR. 

--

Citește și: