5 august 201716:4726870

„Te-ai pensionat, la revedere!” Olguţa Vasilescu are un nou plan, dar şi o mare problemă. Documentul care-i taie avântul ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, susţine că nu are în vedere creşterea vârstei de pensionare. După schimbarea regulilor la pensiile speciale, în planurile sale intră însă interdicţia de a cumula pensia şi salariul de la stat. Cu toate acestea, o ordonanţă similară, dată de guvernul Boc în 2008 a fost declarată neconsituţională de CCR.

„Lucrul acesta va trebui să se încheie: să cumulezi salariul de la stat cu pensia de la stat. Pentru că, este clar, e un principiu incorect. Te-ai pensionat, la revedere! Poţi să te duci în privat, eventual. Cu siguranţă, vom lucra şi la această decizie", a declarat ministrul muncii, la Antena 3. 

O astfel de măsură nu ar fi însă o premieră, dar e mai greu de pus în practică. În 2008, Guvernul Boc a dat o ordonanţă de urgenţă care interzicea cumulul pensiei şi salariului de la stat, însă aceasta a picat la Curtea Constituţională. 

Judecătorii au admis o contestaţia a Avocatului Poporului la acea vreme, hotărând că actul normativ al Guvernului afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie. Obiecţia era în principal legată de opţiunea guvernului, adică reglementarea prin OUG care afectează drepturi fundamentale. 

CCR a lăsat însă o portiţă deschisă. „Curtea face, de asemenea, precizarea că, prin constatarea neconstituţionalităţii. Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.230/2008, Guvernul nu este împiedicat să promoveze, cu respectarea dispoziţiilor constituţionale amintite mai sus, a principiilor neretroactivităţii legii, nediscriminării şi egalităţii în drepturi şi a celorlalte norme şi principii prevăzute de Constituţie, măsurile necesare cu privire la cazurile şi condiţiile în care pensia poate fi cumulată cu veniturile realizate din muncă”, se arată în decizia CCR. 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.