Tatăl lui Vâlcov, la Instanța Supremă: Am simțit că mi se apropie sfârșitul și am cumpărat cele trei lingouri de aur pentru ca nepoții să aibă o amintire de la mine

Tatăl lui Vâlcov, la Instanța Supremă: Am simțit că mi se apropie sfârșitul și am cumpărat cele trei lingouri de aur pentru ca nepoții să aibă o amintire de la mine
Publicat: 21/11/2017, 12:28
Actualizat: 25/03/2019, 21:55

Darius Vâlcov l-a chemat ca martor în apărare pe tatăl său, Dumitru Vâlcov, care a declarat în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție că o parte din banii găsiți de anchetatori în seif sunt ai lui și că el a cumpărat cele trei lingouri de aur găsite la percheziții, pentru suma de 156.000 de euro.

„Darius avea un prieten, deputatul Bărbulescu, care avea un seif într-unul din apartamentele sale. Prin 2009, am fost cu soția în Elveția, la fata mea care este medic, însă acolo soția a fost diagnosticată cu o boala gravă și eu am stat să o îngrijesc. A venit și fiul meu acolo și i-am spus că am undeva 20.000 lei și 80.000 dolari și l-am rugat să îi pună într-un loc sigur. Prin 2011, am fost din nou în Elveția și am fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Am fost operat în Elveția și, de Crăciun 2011, am simțit că mi se apropie sfârșitul și le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoților un cadou. Aveam niște bani și i-am zis lui Darius dacă poate să facă rost de niște lingouri de aur pentru ca nepoții să aibă o amintire de la mine. La discuții a participat și un nepot de-al meu care a zis că poate să facă el rost de lingouri. M-au costat 156.000 euro. Mi le-a adus și i-am spus fiului meu să le pună în același seif”, a declarat Dumitru Vâlcov, în fața instanței.

La termenul de marți al procesului, magistrații au audiat-o și pe Lavinia Șandru, fosta soție a lui Darius Vâlcov. Aceasta a precizat că nunta cu Darius Vâlcov a fost organizată în trei locații diferite, respectiv Slatina, Neptun și Târgu Mureș, că a avut sute de invitați și a obținut sume mari de bani de pe urma acestor evenimente.

„La Slatina, știu ca au fost peste 400 de invitați, 200 la Târgu Mureș și 250 la Neptun. Și în jur de 300 la botezul din București. Am primit sprijin financiar din partea părinților lui Darius, care au plătit nunta de la Slatina. La Târgu Mureș au plătit părinții mei, iar la Neptun, a fost un cadou din partea nașului nostru. Cheltuielile de la botez le-am susținut noi. (…) Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 euro. Cea mai mare sumă obținută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez, am obținut 200.000 de euro”, a spus Lavinia Șandru, în fața judecătorilor instanței supreme.

Fosta soție a lui Darius Vâlcov a mai spus că o „mică parte din banii obținuți de la nuntă apare în declarația ei de avere și că la aceste evenimente a primit cadou inclusiv tablouri, însă nu de ordinul sutelor.

Magistrații au stabilit pe data de 9 ianuarie următorul termen, prilej cu care ar trebui să aibă loc dezbaterile finale.

Potrivit rechizitoriului trimis instanței, în 2009, Theodor Berna, administratorul societății Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câștiga licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În schimbul intervenției sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuție a lucrărilor. Societatea Tehnologica Radion a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552,15 lei.

Anchetatorii susțin că Darius Vâlcov și Theodor Berna ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenției fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei și la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societății Tehnologica Radion, unde ar fi primit, de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranșe de câte 400.000 de lei.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranșe a câte 500.000 de lei, banii fiind dați lui Prina, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

Procurorii îl mai acuză pe Darius Vâlcov și că, începând din 2011, a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obținut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei.

Anchetatorii susțin că banii și bunurile au fost depozitate într-un seif.

În prezent, Darius Vâlcov este consilier guvernamental și angajat la grupul PSD din Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?