Tăriceanu se contrazice cu Dragnea: Numirea șefilor de Parchete trebuie să fie depolitizată. Președintele e factorul politic

Tăriceanu se contrazice cu Dragnea: Numirea șefilor de Parchete trebuie să fie depolitizată. Președintele e factorul politic
Publicat: 17/10/2017, 17:55
Actualizat: 17/10/2017, 19:59

„Am văzut proiectul înainte de a fi trimis la CSM. Nu am stat să analizez propunerile făcute de CSM, în detaliu, dar sigur că am urmărit cu mare atenție dezbaterea publică, diferite opinii, diferite sugestii. Sunt la curent bine cu toate aceste subiecte de interes public. Dacă ar fi să facem un sumar al principalelor subiecte în dispută: ‘1. Cine va face în viitor numirea procurorilor?’ și am susținut că numirea trebuie să fie depolitizată și de aceea am propus ca CSM să fie cel care să facă numirile, evitând factorul politc, care e în prezent președintele”, a declarat Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă, la Senat.

În ceea ce privește statutul Inspecției Judiciare, Tăriceanu a opinat că instituția „trebuie luată obligatoriu de la CSM”.

„Al doilea element important e locul în care va fi situată instituțional Inspecția Judiciară. Am văzut ceea ce s-a întâmplat, în ultima perioadă, și cred că toate scandalurile din CSM îmi întăresc convingerea că Inspecția trebuia luată obligatoriu de la CSM (…) Va trebui găsită soluția corectă care să îi dea inspecției independența de care are nevoie”, a mai spus Tăriceanu.

Declarațiile liderului ALDE vin după ce colegul său de coaliție, Liviu Dragnea, arăta că își menține părerea potrivit căreia președintele țării ar trebui să rămână în procedura de numire a șefilor de Parchete, contrar modificării propuse de Tudorel Toader, în proiectul noilor legi ale Justiției.

„Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiției să îi spună care ar fi perioada obligatorie care ar trebui să treacă, prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem șanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Părerea mea e că trebuie să fie prin inițiativă parlamentară. Domnul Toader, ce are până la ora asta, mâine poate să le pună la dispoziția comisei și cred că va participa la toate ședințele comisiei într-un mod activ”, a răspuns Liviu Dragnea, întrebat care sunt proiectele care trebuiau asumate de Guvern și vor fi promovate ca inițiative parlamentare.

În ceea ce privește una dintre modificările care a primit ample critici în spațiul public, cea referitoare la procedura de numire a șefilor de Parchete, Liviu Dragnea a declarat că, în continuare, părerea sa pe acest subiect nu coincide cu a lui Toader.

„O să le sugerez colegilor din comisia specială, pentru că ei vor face raportul, ca acea prevedere să fie lăsată deoparte și, eventual, să se ceară avizul Comisiei de la Veneția punctual pe acea procedură. Acea procedură trebuie să rămână (n.r – care îl include pe președinte), cei trei actori (…) În ceea ce privește Inspecția Judiciară, cred cu tărie că această instituție trebuie să fie autonomă”, a afirmat liderul PSD.

Dragnea a negat ipoteza potrivit căreia Guvernul nu ar dori să își asume proiectul de modificare a legilor Justiției.

„Premierul nu a spus niciodată că nu își asumă. Decizia noastră a fost discutată pentru prima dată, am discutat această posibilitate la Sucevița, când am discutat că poate e mai bine ca inițiativă parlamentară, ca să reușim să încheiem în această sesiune parlamentară”, a spus Dragnea.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța, recent, că va avea o nouă întâlnire, în cursul acestei săptămâni, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu care va purta „o discuție aplicată”, urmând să fie dezbătut „fiecare punct” din proiectul de modificare a legilor Justiției.

„Am ținut cont de propunerile venite de la CSM, de la societatea civilă. Mai facem o lectură și trimitem solicitare de aviz de la Comisia de la Veneția. Săptămâna viitoare voi face demersuri pentru a stabili momentul întrevederii cu Timmermans, voi avea o discuție aplicată cu dânsul pe fiecare punct din proiectul de lege (…) Am forma finală, solicit avizul de la Comisie pe procedura de numire a procurorilor de rang înalt, discut aplicat cu Timmermans, după care decidenții vor decide”, a spus Toader.

Toader mai sublinia, la acel moment, că „ministrul Justiției nu poate să decidă retragerea” proiectului, „pentru că iese din competența lui” și că „decizia va fi la Guvern”.

„Decidenții vor decide dacă țin proiectul pe loc, să aștepte avizul Comisiei sau dau drumul la proiect, iar problema desemnării procurorilor de rang înalt va fi corelată în funcție de avizul Comisiei de la Veneția. E foarte posibilă și cealaltă procedură: dai drumul la proiectul de lege, la solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția, discuți problemele din proiectul de lege, în paralel, când vine avizul Comisiei, în funcție de conținut, te întorci la soluția respectivă și o adaptezi avizului Comisiei”, a detaliat Toader.

Ministrul Justiției a mai avut o întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene, pe aceeași temă, la finele lunii iulie. La acel moment, Toader aprecia că proiectul va putea fi adoptat de Guvern și trimis Legislativului la începutul lunii septembrie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA