Scandal în Parlament. Cu Dragnea în concediu, Puterea și Opoziția au găsit un nou motiv de ceartă

Scandal în Parlament. Cu Dragnea în concediu, Puterea și Opoziția au găsit un nou motiv de ceartă
La Senat, situația a stat în felul următor. din cei 136 de senatori, în plen și-au înregistrat prezența 58. Prin urmare, cvorumul legal nu a fost îndeplinit, astfel că ședința în care urmau să se discute OUG emise de Guvern, vineri, în vacanța parlamentară a fost suspendată, potrivit Mediafax.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Senatul a fost convocat statutar în sesiune extraordinară în 8 august de către Biroul permanent, for care a decis ca actele normative emise de Guvern – 9 OUG – să fie repartizate comisiilor permanente competente. Termenele stabilite au fost 29 august – pentru avizare, și 31 august – pentru prezentarea rapoartelor.

OUG cu care fost sesizat Senatul privesc restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme, modificarea Codului muncii, concediul și indemnizația pentru creșterea copilului, salarizarea polițiștilor, drepturile foștilor președinți, legea farmaciei, pensiile de serviciu, drepturile persoanelor cu handicap și ELCEN.

Iordache: „Am avut o consultare telefonică cu toți membrii Biroului Permanent și liderii de grup pentru a stabili când va fi ședința de plen”
La Camera Deputaților, condusă pentru o zi de Florin Iordache, care i-a ținut locul lui Liviu Dragnea, absent din nou de la lucrările forului pe care îl conduce, situația a stat un pic diferit. Cu toate că și în acest caz, nu a fost întrunit cvorumul de ședință în plen, nu acesta a fost adevăratul măr al discordiei între Putere și Opoziție, ci lipsa cvorumului de prezență în cadrul Biroului Permanent al Camerei.
„Ieri am avut o consultare telefonică cu toți membrii Biroului Permanent și liderii de grup pentru a stabili când va fi ședința de plen a Camerei Deputaților (…) Am stabilit că ședința de azi, cu ordinea de zi, să aibă loc azi la ora 15:00. În urma acestei consultări, președintele Camerei a convocat pentru azi, cu ordinea de zi pe care o știți, la ora 15 sesiunea extraordinară. Ceea ce trebuia să facem și nu am făcut, pentru că nu a fost cvorum, o parte din colegi erau pe holuri, trebuia să stabilim în Biroul Permanent cărei comisii o retrimitem pentru aviz sau căror comisii pentru raportul final. Trebuie citit și regulamentul, și Constituția”, a declarat Florin Iordache.

„Nu am avut ieri convocarea Biroului Permanent, am avut o consultare cu colegii, cu toți membrii Biroului Permanent pentru că ordinea de zi e la propunerea comitetului liderilor. Comitetul liderilor, preponderent PSD-ALDE-UDMR a fost de acord ca azi să fie sesiune extraordinară (…) Citiți Art. 66 alin. 3 spune clar că președinții celor două camere sunt cei care convoacă (n.r – Parlamentul) în sesiune extraordinară (…) Secretarul general a discutat telefonic cu fiecare membru al Biroului Permanent și cu fiecare lider de grup și a fost stabilită data de azi pentru plen. La Camera Deputaților, prin votul plenului, s-a stabilit programul de lucru de la ora 15 până la finele programului”, a mai afirmat Iordache.

Explicațiile sale au venit în urma acuzațiilor lansate de Opoziție cu privire la nerespectarea Constituției și Regulamentului Camerei.
„Am fost convocați de către domnul Dragnea pentru o sesiune extraordinară. Constatăm însă un lucru ieșit din comun și grav pentru că singurul PSD-ist care s-a prezentat astăzi la muncă este domnul Iordache, omul bun la toate. Ceilalți lideri din conducerea Camerei Deputaților, membrii PSD, stau bine mersi în vacanță, în schimb aici mascarada continuă”, a declarat președintele executiv al PMP, Eugen Tomac.
Eugen Tomac a afirmat că nu a fost întrunit cvorumul pentru desfășurarea ședinței Biroului Permanent, afirmând că PMP nu va participa la ședința de plen convocată pentru ora 15:00.
„Având în vedere că nu a existat cvorum în cadrul Biroului Permanent, puterea nu a reușit să își asigure acest lucru pentru că PSD-iștii stau bine mersi în vacanță, în frunte cu domnul Dragnea, nu vom participa nici de la ora 15 la mascarada numită sesiune extraordinară. Este o lipsă totală de respect față de cetățenii care i-au votat pe PSD-iști și o lipsă totală de respect pentru această instituție, motiv pentru care suntem profund indignat de acest comportament iresponsabil al PSD care conduce Parlamentul”, a spus Tomac.
La rândul său, deputatul USR, Cristian Ghinea, a explicat că Opoziția a decis să nu facă act de prezență în această reuniune, susținând că sesiunea extraordinară nu este convocată, având în vedere că Biroul Permanent nu a avut cvorum. Ghinea a mai anunțat și că„orice tentativă de a ocoli acest fapt simplu va fi atacată la Curtea Constituțională”.
„Daddy nu poate convoca singur din pix o sesiune extraordinară. Guvernul nu poate da OUG-uri în acest moment. Repet: Parlamentul NU este în sesiune extraordinară”, a mai scris deputatul USR.
Marton Arpad: „Nu ar fi trebuit să fie forțată această situație”
Chiar și așa, plenul Camerei Deputaților a votat trimiterea la comisii a proiectului de lege pentru aprobarea OUG privind școlile doctorale, deputații PSD fiind asigurați de Florin Iordache că s-au reunit „regulamentar”, în timp ce UDMR și USR au susținut contrariul, iar PNL și PMP nu au participat. Asta în contextul în care nu a fost întrunit cvorumul de prezență, din 326 de deputați, fiind prezenți 102.
De la tribuna sălii de plen, deputatul UDMR, Marton Arpad, a susținut după exprimarea votului că această situație nu ar fi trebuit să fie „forțată”, susținând că nu a fost întrunit cvorum de ședință și criticând absența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

„Nu ar fi trebui să fie forțată această situație, nu a fost adoptată. (…) Ar fi trebuit să existe cvorum de ședință. În momentul în care ați adoptat ceva ar fi trebuit să existe cvorum de ședință, atât conform Constituției, CCR și Regulamentului nostru(…)”, a declarat Marton Arpad.

„Era mai bine să convocați o ședință a Biroului Permanent ca să existe acolo cvorum (…) Cineva convoacă o ședință și nu vine, dar ce suntem noi, Camera Deputaților?”, a mai spus deputatul UDMR.

Florin Iordache a replicat că plenul nu a „adoptat”, ci a „repartizat” OUG la comisiile de specialitate.

La rândul lor, deputații USR au susținut, în plen, că modul în care a fost convocată sesiunea extraordinară nu este constituțional și poate fi considerat un abuz în serviciu și a reamint că nu există „instituția ședinței de Birou permanent telefonică”, în contextul în care deputatul PSD, Ioan Munteanu, a declarat în plen că sesiunea extraordinară este legală și ca majoritatea membriilor Biroului permanent au fost contacta telefonic și au fost de acord cu convocarea sesiunii.

„Sesiunea extraparlamentară poate fi cerută de președintele României, nu este cazul, de Biroul permanent, nu este cazul, de o treime din deputați, nu este cazul. Așadar sesiunea extraordinară nu are bază constituțională, poate fi considerat un abuz în serviciu, fără prag”, a declarat Cristian-Gabriel Seidler, în plenul Camerei Deputaților.

La rândul său, deputatul USR Dan Barna a susținut că plenul „într-o ilegalitate crasă”.

„Suntem într-o ilegalitate crasă, nu există instituția ședinței de Birou permanent telefonică. (…) dacă nu a existat ședința Biroulul Permanent nu avem această sesiune ca fiind legală, acest plen este complet ilegal”, a susținut Barna.

PNL și PMP nu au participat la ședința de plen a Camerei Deputaților.

Președintele de ședință Florin Iordache a intervenit la finalul ședinței pentru a asigura „o corectă informare” a deputaților prezenți.

„Stimați colegi, dumneavoastră ați venit azi în mod regulamentar, constituțional. (…) Ieri în momentul în care am fost sesizați cu această OUG noi aveam cinci zile în care potrivit articolului 115, alineatul din Constituție trebuia să ne reunim. În urma apelului telefonic al secretarului general la membrii Biroului permanent și la liderii de grup, cu o majoritate covârșitoare s-a convenit ca sesiunea extraordinară să se facă astăzi la ora 15:00″, a declarat Iordache.

Iordache a precizat că în Biroul permanent de la ora 11:00, deputații ar fi trebuit „să urmeze o procedură foarte clară, de a solicita unei comisii sau mai multor comisii” să facă raportul asupra OUG, iar în condițiile în care nu a fost întrunit cvormul de ședință, această decizie a fost luată de plenul Camerei Deputaților.

„Declar ședința închisă, vă doresc vacanță placută. Ne revedem la 1 septembrie”, le-a transmis Iordache celor 102 deputați prezenți.

Reamintim că, vineri, Guvernul a adoptat mai multe ordonanțe de urgență, printre ele și cea referitoare la plafonarea pensiilor speciale, pentru care nu mai poate fi depășită valoarea salariilor aflate deja în plată în momentul calculării pensiei, cea care vizează creșterea salariilor polițiștilor cu 10%, dar și documentul referitor la plafonarea indemnizațiilor pentru mame, care nu vor puteea fi mai mari de 8.500 de lei.

Astfel, prin această sesiune extraordinară, PSD și ALDE pun în aplicare, astfel, un artificiu legislativ fără precedent, în sensul că modifică o serie de legi prin OUG, în timpul verii, când Parlamentul nu lucrează, în condițiile în care delegarea legislativă prevăzută de Constituție și pusă în act de legea de abilitare nu prevede această posibilitate.

Pentru a eluda acest aspect, PSD și ALDE aveau nevoie ca Parlamentul să lucreze în momentul în care Guvernul va adopta aceste OUG, ceea ce se va și întâmpla, nefiind însă necesar ca Legislativul să aibă cvorum de lucru pentru plen, ci doar să se afle în activitate.

În acest sens, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a solicitat încă de sâmbătă convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 2-4 august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?