Cristina ANDREI
Raluca Pancu
Cristina ANDREI
Raluca Pancu
1842 vizualizări 8 aug 2017
La Senat, situaţia a stat în felul următor. din cei 136 de senatori, în plen şi-au înregistrat prezenţa 58. Prin urmare, cvorumul legal nu a fost îndeplinit, astfel că şedinţa în care urmau să se discute OUG emise de Guvern, vineri, în vacanţa parlamentară a fost suspendată, potrivit Mediafax.
 
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Senatul a fost convocat statutar în sesiune extraordinară în 8 august de către Biroul permanent, for care a decis ca actele normative emise de Guvern – 9 OUG – să fie repartizate comisiilor permanente competente. Termenele stabilite au fost 29 august - pentru avizare, şi 31 august - pentru prezentarea rapoartelor.

OUG cu care fost sesizat Senatul privesc restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme, modificarea Codului muncii, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, salarizarea poliţiştilor, drepturile foştilor preşedinţi, legea farmaciei, pensiile de serviciu, drepturile persoanelor cu handicap şi ELCEN.
 
Iordache: "Am avut o consultare telefonică cu toţi membrii Biroului Permanent şi liderii de grup pentru a stabili când va fi şedinţa de plen"
 
La Camera Deputaţilor, condusă pentru o zi de Florin Iordache, care i-a ţinut locul lui Liviu Dragnea, absent din nou de la lucrările forului pe care îl conduce, situaţia a stat un pic diferit. Cu toate că şi în acest caz, nu a fost întrunit cvorumul de şedinţă în plen, nu acesta a fost adevăratul măr al discordiei între Putere şi Opoziţie, ci lipsa cvorumului de prezenţă în cadrul Biroului Permanent al Camerei.
 
"Ieri am avut o consultare telefonică cu toţi membrii Biroului Permanent şi liderii de grup pentru a stabili când va fi şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor (...) Am stabilit că şedinţa de azi, cu ordinea de zi, să aibă loc azi la ora 15:00. În urma acestei consultări, preşedintele Camerei a convocat pentru azi, cu ordinea de zi pe care o ştiţi, la ora 15 sesiunea extraordinară. Ceea ce trebuia să facem şi nu am făcut, pentru că nu a fost cvorum, o parte din colegi erau pe holuri, trebuia să stabilim în Biroul Permanent cărei comisii o retrimitem pentru aviz sau căror comisii pentru raportul final. Trebuie citit şi regulamentul, şi Constituţia", a declarat Florin Iordache.

"Nu am avut ieri convocarea Biroului Permanent, am avut o consultare cu colegii, cu toţi membrii Biroului Permanent pentru că ordinea de zi e la propunerea comitetului liderilor. Comitetul liderilor, preponderent PSD-ALDE-UDMR a fost de acord ca azi să fie sesiune extraordinară (...) Citiţi Art. 66 alin. 3 spune clar că preşedinţii celor două camere sunt cei care convoacă (n.r - Parlamentul) în sesiune extraordinară (...) Secretarul general a discutat telefonic cu fiecare membru al Biroului Permanent şi cu fiecare lider de grup şi a fost stabilită data de azi pentru plen. La Camera Deputaţilor, prin votul plenului, s-a stabilit programul de lucru de la ora 15 până la finele programului", a mai afirmat Iordache.

Explicaţiile sale au venit în urma acuzaţiilor lansate de Opoziţie cu privire la nerespectarea Constituţiei şi Regulamentului Camerei.
 
„Am fost convocaţi de către domnul Dragnea pentru o sesiune extraordinară. Constatăm însă un lucru ieşit din comun şi grav pentru că singurul PSD-ist care s-a prezentat astăzi la muncă este domnul Iordache, omul bun la toate. Ceilalţi lideri din conducerea Camerei Deputaţilor, membrii PSD, stau bine mersi în vacanţă, în schimb aici mascarada continuă”, a declarat preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.
 
Eugen Tomac a afirmat că nu a fost întrunit cvorumul pentru desfăşurarea şedinţei Biroului Permanent, afirmând că PMP nu va participa la şedinţa de plen convocată pentru ora 15:00.
 
„Având în vedere că nu a existat cvorum în cadrul Biroului Permanent, puterea nu a reuşit să îşi asigure acest lucru pentru că PSD-iştii stau bine mersi în vacanţă, în frunte cu domnul Dragnea, nu vom participa nici de la ora 15 la mascarada numită sesiune extraordinară. Este o lipsă totală de respect faţă de cetăţenii care i-au votat pe PSD-işti şi o lipsă totală de respect pentru această instituţie, motiv pentru care suntem profund indignat de acest comportament iresponsabil al PSD care conduce Parlamentul”, a spus Tomac.
 
La rândul său, deputatul USR, Cristian Ghinea, a explicat că Opoziţia a decis să nu facă act de prezenţă în această reuniune, susţinând că sesiunea extraordinară nu este convocată, având în vedere că Biroul Permanent nu a avut cvorum. Ghinea a mai anunţat şi că „orice tentativă de a ocoli acest fapt simplu va fi atacată la Curtea Constituţională".
 
„Daddy nu poate convoca singur din pix o sesiune extraordinară. Guvernul nu poate da OUG-uri în acest moment. Repet: Parlamentul NU este în sesiune extraordinară", a mai scris deputatul USR.
 
Marton Arpad: „Nu ar fi trebuit să fie forţată această situaţie"

Chiar şi aşa, plenul Camerei Deputaţilor a votat trimiterea la comisii a proiectului de lege pentru aprobarea OUG privind şcolile doctorale, deputaţii PSD fiind asiguraţi de Florin Iordache că s-au reunit „regulamentar”, în timp ce UDMR şi USR au susţinut contrariul, iar PNL şi PMP nu au participat. Asta în contextul în care nu a fost întrunit cvorumul de prezenţă, din 326 de deputaţi, fiind prezenţi 102.
 
De la tribuna sălii de plen, deputatul UDMR, Marton Arpad, a susţinut după exprimarea votului că această situaţie nu ar fi trebuit să fie „forţată”, susţinând că nu a fost întrunit cvorum de şedinţă şi criticând absenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

„Nu ar fi trebui să fie forţată această situaţie, nu a fost adoptată. (...) Ar fi trebuit să existe cvorum de şedinţă. În momentul în care aţi adoptat ceva ar fi trebuit să existe cvorum de şedinţă, atât conform Constituţiei, CCR şi Regulamentului nostru(...)”, a declarat Marton Arpad.

„Era mai bine să convocaţi o şedinţă a Biroului Permanent ca să existe acolo cvorum (...) Cineva convoacă o şedinţă şi nu vine, dar ce suntem noi, Camera Deputaţilor?”, a mai spus deputatul UDMR.

Florin Iordache a replicat că plenul nu a „adoptat”, ci a „repartizat” OUG la comisiile de specialitate.

La rândul lor, deputaţii USR au susţinut, în plen, că modul în care a fost convocată sesiunea extraordinară nu este constituţional şi poate fi considerat un abuz în serviciu şi a reamint că nu există „instituţia şedinţei de Birou permanent telefonică”, în contextul în care deputatul PSD, Ioan Munteanu, a declarat în plen că sesiunea extraordinară este legală şi ca majoritatea membriilor Biroului permanent au fost contacta telefonic şi au fost de acord cu convocarea sesiunii.

„Sesiunea extraparlamentară poate fi cerută de preşedintele României, nu este cazul, de Biroul permanent, nu este cazul, de o treime din deputaţi, nu este cazul. Aşadar sesiunea extraordinară nu are bază constituţională, poate fi considerat un abuz în serviciu, fără prag”, a declarat Cristian-Gabriel Seidler, în plenul Camerei Deputaţilor.

La rândul său, deputatul USR Dan Barna a susţinut că plenul „într-o ilegalitate crasă”.

„Suntem într-o ilegalitate crasă, nu există instituţia şedinţei de Birou permanent telefonică. (...) dacă nu a existat şedinţa Biroulul Permanent nu avem această sesiune ca fiind legală, acest plen este complet ilegal”, a susţinut Barna.

PNL şi PMP nu au participat la şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele de şedinţă Florin Iordache a intervenit la finalul şedinţei pentru a asigura „o corectă informare” a deputaţilor prezenţi.

„Stimaţi colegi, dumneavoastră aţi venit azi în mod regulamentar, constituţional. (...) Ieri în momentul în care am fost sesizaţi cu această OUG noi aveam cinci zile în care potrivit articolului 115, alineatul din Constituţie trebuia să ne reunim. În urma apelului telefonic al secretarului general la membrii Biroului permanent şi la liderii de grup, cu o majoritate covârşitoare s-a convenit ca sesiunea extraordinară să se facă astăzi la ora 15:00”, a declarat Iordache.

Iordache a precizat că în Biroul permanent de la ora 11:00, deputaţii ar fi trebuit „să urmeze o procedură foarte clară, de a solicita unei comisii sau mai multor comisii” să facă raportul asupra OUG, iar în condiţiile în care nu a fost întrunit cvormul de şedinţă, această decizie a fost luată de plenul Camerei Deputaţilor.

„Declar şedinţa închisă, vă doresc vacanţă placută. Ne revedem la 1 septembrie”, le-a transmis Iordache celor 102 deputaţi prezenţi.
 

Reamintim că, vineri, Guvernul a adoptat mai multe ordonanţe de urgenţă, printre ele şi cea referitoare la plafonarea pensiilor speciale, pentru care nu mai poate fi depăşită valoarea salariilor aflate deja în plată în momentul calculării pensiei, cea care vizează creşterea salariilor poliţiştilor cu 10%, dar şi documentul referitor la plafonarea indemnizaţiilor pentru mame, care nu vor puteea fi mai mari de 8.500 de lei. 

Astfel, prin această sesiune extraordinară, PSD şi ALDE pun în aplicare, astfel, un artificiu legislativ fără precedent, în sensul că modifică o serie de legi prin OUG, în timpul verii, când Parlamentul nu lucrează, în condiţiile în care delegarea legislativă prevăzută de Constituţie şi pusă în act de legea de abilitare nu prevede această posibilitate.

Pentru a eluda acest aspect, PSD şi ALDE aveau nevoie ca Parlamentul să lucreze în momentul în care Guvernul va adopta aceste OUG, ceea ce se va şi întâmpla, nefiind însă necesar ca Legislativul să aibă cvorum de lucru pentru plen, ci doar să se afle în activitate.

În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a solicitat încă de sâmbătă convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 2-4 august.

 

 

--

Citește și: