Scandal în ALDE. Tăriceanu îl acuză pe Constantin că l-a șantajat înainte de parlamentare. REPLICA vicepremierului. UPDATE

Scandal în ALDE. Tăriceanu îl acuză pe Constantin că l-a șantajat înainte de parlamentare. REPLICA vicepremierului. UPDATE
Publicat: 19/03/2017, 23:53

Copreședintele ALDE, vicepremierul Daniel Constantin, alături de mai mulți membri ai partidului proveniți din PC, a părăsit intempestiv ședința Delegației Permanente care urma să stabilească data Congresului, acuzând modul în care se iau deciziile în partidul pe care îl conduce împreună cu Călin Popescu Tăriceanu.

El a acuzat că ședința este nestatutară. „Delegatia Permanentă care s-a convocat astăzi nu este cea statutară. Am agreat, am covocat Delegatia Permanentă, însă secretariatul într-o anumită parte a convocat alți colegi și nu sunt cei care trebuiau că fie în Delegatia Permanentă. Am agreat acum 2 ani de zile normele tranzitorii care spun foarte clar: Delegației Permanentă e formată din Delegația Permanentă a PLR si Consiliul Național al PC. (…) Din motivul acesta am intrat împreună cu colegii acolo ( în ședința Delegației Permanente, n.r.) și am spus: ”, a explicat Constantin.

Copreședintele ALDE a precizat că nu vizează funcția de președinte al partidului, ci este nemulțumit de modul în care se iau deciziile. „Am convenit acum patru luni de zile că vom avea președinte unic și am convenit că nu voi candida pentru funcția de președinte, ci voi ocupa funcția de președinte executiv. Ca atare, nu acesta a fost motivul acestor dispute care din păcate regret profund că au ieșit în spațiul public. Motivele neînțelegerilor au fost legate de modalitatea în care se iau decizii în ALDE. N-am acceptat și n-o să accept ca cineva din afara partidului din care fac parte să ia decizii în partidul nostru, cu acceptul unuia dintre co-președinți. Asta este marea problemă pe care o avem și ăsta este pericolul pe care îl avem din păcate și îl va avea ALDE în perioada următoare. (…) Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral”, a precizat Constantin.

„Nu voi pleca din ALDE”

Daniel Constantin a precizat că nu va pleca din ALDE și că se va întâlni luni cu premierul Sorin Grindeanu, pentru a vedea decizia coaliției în legătură cu această situație.

„Eu nu am vrut să ajungem în această situație dar, din păcate, este o situație delicată pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ținut niciodată la funcții. Oricând, și chiar mâine (luni, n.r.), voi avea o discuție cu prim-ministrul Sorin Grindeanu și, dacă decizia coaliției va fi într-un sens, nu regret”, a spus el.

El a adăugat că nu vor exista plecări din ALDE și că parlamentarii ALDE vor susține Guvernul Grindeanu.

„Orice s-ar întâmpla, toți parlamentarii care sunt aici nu vor pleca din ALDE, vor rămâne și vor susține Guvernul Sorin Grindeanu. Este un vot care s-a dat pentru acest Guvern, pentru această coaliție și nu voi pune în pericol această coaliție. Sper ca activitatea guvernamentală să primeze, nu scandalurile”, a mai spus Constantin.

Tăriceanu: „Am și eu o serie de nemulțumiri”

În replică, Tăriceanu a susținut că are și el nemulțumiri legate de funcționarea ALDE, iar acestea sunt mai vechi, prima sincopă în relația cu Daniel Constantin apărând în momentul în care acesta din urmă l-a șantajat cu listele pentru alegerile parlamentare.

„Am și eu o serie de nemulțumiri legate de funcționarea ALDE – hai să spunem nu numai în ultima perioadă, ci de o bună bucată de vreme. Relația care a funcționat o bună perioadă colegial a înregistrat o primă sincopă în mometul în care au fost alegerile parlamentare și am am fost pur și simplu șantajat de domnul Daniel Constantin în legătură cu anumiți colegi care urmau să candideze pe listele de la parlamentare, cu care nu eram de acord în privința – nu a participării lor, ci pozițiile respective”, a spus Tăriceanu.

„Discuția a fost una foarte tranșantă și i-am spus că dacă eu nu accept, atunci ajungem într-un impas și nu putem să depunem listele la alegerile parlamentare, deci ALDE să nu funcționeze. Și el mi-a spus că nu are nicio problemă în acest sens. Și atunci, cum de multe ori cineva trebuie să facă o concesie, am făcut eu concesia, dar aceasta a fost costisitoare, pentru că eu a trebuit să sacrific unii dintre oamenii care munciseră, ca să putem să participăm la alegeri, pentru că evident ALDE nu ar fi fost în Parlament”, a adăugat Tăriceanu.

El a arătat că nu poate accepta această manieră de a „colabora” și a susținut că, în ultima perioadă, au existat „numeroase” situații în care Daniel Constantin a refuzat să-și dea acordul pe o serie de chestiuni care vizau buna funcționare a partidului.

Avertisment pentru Constantin

Întrebat dacă ALDE îi va retrage sprijinul politic vicepremierului Daniel Constantin, Tăriceanu a răspuns: „Nu s-a discutat acest lucru pentru că, împreună cu colegii mei, plecăm de la premisa unei necesare colaborări în ALDE. Dacă cei care astăzi au plecat în mod demonstrativ din ședință doresc să purtăm o discuție și să revină la gânduri mai bune și să respecte democrația și performanța în partid, nu văd de ce am face un astfel de gest”.

El a mai spus că sprijinul politic îl dă structura de conducere abilitată conform statului.

„O să vedem în perioada următoare. Eu cred că aceste puseuri de orgoliu nu sunt firești, dar fiecare până la urmă își modulează acțiunea cum crede de cuviință. Eu sunt un om care am avut în acțiunea mea politică, ca principiu, o atitudine incluzivă și nu excluzivă. Cred că dacă suntem mai mulți suntem mai puternici, dar trebuie să împărțim aceleași seturi de valori. Dacă avem obiective diferite atunci fiecare trebuie să-și definească obiectivele în parte și în funcție de dorința majorității mergem într-o directive sau alta. S-ar putea ca și eu să nu găsesc întotdeauna susținerea necesară pentru direcția în care vreau să meargă partidul, pentru discursul politic , dar trebuie să accept decizia majorității și așa este peste tot”, a mai spus Tăriceanu.

Constantin:Tăriceanu s-a luptat ca persoane cu probleme penale să își găsească loc pe liste

Co-președintele ALDE, Daniel Constantin, a precizat duminică, în replică la acuzele lui Călin Popescu Tăriceanu, că este rușinos ca acesta să vorbească despre șantaj, în condițiile în care Tăriceanu este cel care „s-a luptat” ca persoane cu probleme penale să își găsească loc pe listele ALDE.

„Este rușinos ca domnul Tăriceanu să vorbească despre șantaj atâta timp cât el este cel care s-a luptat ca persoane cu probleme penale să își găsească loc pe listele partidului pentru alegerile parlamentare. Din păcate, domnul Tăriceanu a pus pe masa ALDE și pe masa guvernului interesele sale și ale unui grup restrâns de influență”, a precizat Constantin într-o declarație de presă remisă duminică MEDIAFAX.

El a mai arătat că Delegația Permanentă a fost nestatutară, iar convocarea Congresului în cadrul acesteia reprezintă o „decizie abuzivă”, la fel cum sunt toate deciziile adoptate de către această reuniune.

„Ceea ce clamează domnul Tăriceanu, privind decizia de convocare a Congresului cu 50%+1 din numărul delegațiilor județene nu este statutar și va fi atacat în instanță”, a mai spus Constantin, în declarația citată.

Delegația Permanentă a ALDE a decis convocarea unui Congres extraordinar, apoi ordinar, în 21-22 aprilie.

„Delegația Permanentă s-a ținut conform statutului, în cvorum, în pofida plecării unor colegi din sală. Am decis convocarea unui Congres extraordinar în 21 aprilie la Parlament. (…)Congresul ordinar va fi în 22 aprilie, cu două puncte importatnte pe ordinea de zi – dezbaterile politice și doi – alegeri pentru structurile de conducere la nivel național”, a spus Tăriceanu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete