ROMANIA BIG BROTHER. Câte mandate de interceptare au aprobat judecătorii în 10 ani

Publicat: 17/05/2017, 11:59

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a pledat, marți, pentru adoptarea unei legi a răspunderii magistraților, care să prevină excesele din sistemul judiciar, invocând „o statistică îngrijorătoare cu privire la amploarea pe care fenomenul ascultării telefoanelor românilor a luat-o”.

„Astăzi (marți – n.r.), în spațiul public, a fost prezentată o statistică îngrijorătoare cu privire la amploarea pe care fenomenul ascultării telefoanelor românilor a luat-o. Vorbim de sute de mii de români care s-au aflat într-o astfel de situație. În fața acestor date, este greu să susții că abuzurile în România sunt excepții. Ele tind să devină regula”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că este nevoie de o lege a răspunderii magistraților, care să prevină excesele din sistemul judiciar. „Este o garanție că magistrații vor acționa cu mai multă atenție la drepturile și libertățile cetățenilor și este un pas spre însănătoșirea sistemului de Justiție din România”, a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.

Radu Chiriță: Judecătorii și-au uitat prima lor misiune într-un stat de drept. E un stat polițienesc

Statistica invocată de șeful Senatului a fost prezentată de Radu Chiriță, profesor de drept la Universitatea Babeș-Bolyai de la Cluj, pe baza datelor obșinute de la instanțele din țară. Astfel, în total, în perioada 2010-2015, s-a cerut în instanță autorizarea interceptării telefoanelor de 109.946 ori, iar dintre aceste solicitări au fost aprobate un număr de 102.729 cereri. Rata de admitere este foarte ridicată, în general apropiindu-se de 100%, indiferent de numărul solicitărilor.

„Faptul că se solicită e una, faptul că se încuviințează de instanțe pe bandă rulantă este inacceptabil pentru că indică faptul că judecătorii și-au uitat prima lor misiune într-un stat de drept, și anume că trebuie să ne protejeze drepturile. În procedura de interceptare judecătorul a fost pus ca să preîntâmpine abuzul în ascultarea telefoanelor, or ei nu par să își facă treaba. E un stat polițienesc. Statul polițienesc e cel în care lipsește controlul judecătoresc, or la noi, teoretic îl avem, dar practic e ca și cum nu ar fi, pentru că dacă orice se cere se admite pe bandă rulantă e ca și când nu am avea control judecătoresc și ajung autoritățile să asculte pe cine vor”, a precizat Chiriță, pentru Mediafax.

CONSULTĂ AICI DATELE COMPLETE PRIVIND MANDATELE DE INTERCEPTARE

Acesta a subliniat că se aștepta să vadă niște cifre ridicate, dar nu chiar la acest nivel.„Sunt peste 4.000 de cereri încuviințate de ÎCCJ care are competență să încuviințeze cereri de ascultare a telefoanelor unei mici categorii de persoane, cum sunt parlamentari, miniștri, judecători de la ÎCCJ, judecători de la CCR, procurori de la Parchetul General. În total, dacă socotim aceste persoane, numărul lor nu depășește 2.000. Asta înseamnă că fiecare a fost ascultat, ceea ce este inacceptabil”, a mai spus Radu Chiriță.

Potrivit profesorului, la cele 6 curți de apel din țară au fost admise cererile de interceptare a telefoanelor în proporție de sută la sută, în total fiind vorba de 61 de instanțe care au admis tot ce s-a cerut.„Recordul e la Tribunalul Galați, care din aproape 3.000 de cereri nu a găsit niciuna în neregulă. Singurele instanțe unde se pare că judecătorii chiar examinează astfel de cereri și le admit numai pe cele care or fi ok sunt instanțele militare, dar și Judecătoria Pitești, Judecătoria Sector 5 București, Curtea de Apel Galați. Un caz special este cel al Tribunalului Suceava care a respins 39% din cererile formulate, dar are totuși un număr uriaș de cereri admise, peste 5.700″, a mai spus Radu Chiriță.

Acesta s-a declarat șocat de numărul „fantastic” de mare de cereri care se adresează judecătoriilor, întrebându-se pentru ce fel de fapte s-a cerut interceptarea de 2.200 de ori la Judecătoria Constanța sau de 1.500 ori la Judecătoria Ploiești.

„Ca să dau alt exemplu, mă tot întreb pe cine o fi ascultat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni în 259 de dosare? Pe cine? Există 250 de dosare la acel parchet? Mă tot întreb”, a menționat acesta.

Până anul trecut în februarie, SRI era cel care punea în executare actele de autorizare a comunicațiilor, rămânând după o decizie a CCR doar cu competență în cazurile de siguranță națională.

250.000 de mandate de interceptare, executate de SRI în 10 ani

Potrivit rapoartelor prezentate Parlamentului, din 2005 până în 2014, ultimul an pentru care este public documentul, Serviciul Român de informații a pus în aplicare 250.454 de mandate de interceptare a comunicațiilor (telefoane, e-mail, etc). Numărul acestora a crescut de peste 11 ori în acest interval, ajungând de la 3.849, în 2005, la 44.759, în 2014.

Raportul de activitate al SRI pe anul 2015 nu este încă public la această dată. Însă, potrivit informațiilor cerute și primite de CSM, în anul respectiv judecătorii au aprobat interceptări în 16.000 de cauze.

Într-un interviu acordat anul trecut Gândul, judecătorul Horațius Dumbravă a apreciat, că numărul mandatelor de interceptare, executate de SRI, cu aprobarea instanței este foarte mare, iar magistrații ar trebui să fie „foarte atenți” când încuviințează astfel de măsuri. „Aici pot fi abuzuri și aici sunt venite din dorința de a avea probe în plus. Trebuie să fin atenți să nu interferăm mult prea mult în viața privată a unei persoane. Nu știu dacă s-au dat prea ușor, dar datoria noastră ar fi să vedem dacă în cele peste 16.000 de cauze în 2015, ele s-au finalizat cu trimitere în judecată. Pentru că procurorul cere în cele mai multe cazuri în faza de urmărire penală pentru a aduna probe. Trebuie să vedem dacă în cele 16.000 de cauze s-au finalizat cu trimitere în judecată și câte din ele s-au terminat și cu condamnări” a spus el.

SRI, de 16 ori mai multe mandate de interceptare decât FBI

Cu astfel de date, serviciu secret românesc i-a întrecut și pe americani. Anul trecut,Victoria Stoiciu, reprezentant Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) în România, a declarat că, din datele puse la dispoziție, se arată că în 2015 au fost date în România de 16 ori mai multe mandate de interceptare pe siguranța națională decât în SUA, iar SRIa cerut practic de 16 ori mai multe mandate decât FBI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu