Reacția lui Kelemen Hunor, după propunerea de retragere a ordinului „Steaua României”

Reacția lui Kelemen Hunor, după propunerea de retragere a ordinului „Steaua României
Publicat: 16/11/2017, 11:25
Actualizat: 16/11/2017, 14:48

Kelemen a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că mesajul transmis este „prost”.

„Decizia este una greșită, dar este dreptul lor, eu nu am făcut în niciun caz ceea ce se spune în plângere. Lucrul cel mai important este că mesajul transmis este prost, spune că dacă ai intrat în acest club select al celor care au primit distincții de la statul român nu poți să vorbești liber. Libertatea de exprimare este vizibil îngrădită, fără să fie trecută în lege, dar prin astfel de hotărâri se transmite către societate că în anumite chestiuni nu ai dreptul să vorbești liber și că dacă vorbești, te dăm afară din acel club select. Mesajul este unul prost și către comunitatea maghiară. Era de așteptat, dacă mă uit la ce declarații au făcut unii dintre membrii Consiliului de Onoare al Ordinului Național , nu mă surprinde această decizie”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în luna august a fost invitat la o ședință a Consiliului unde a avut o discuție tensionată dar corectă, în care a explicat ce a vrut să spună public.

„Mi-au transmis că se vor întruni la o dată ulterioară, iar acum am aflat decizia. Eu nu am cerut această distincție în anul 2000, dar m-am simțit onorat, nu m-a făcut nici mai bun, nici mai rău și am primit-o pentru îmbunătățirea relațiilor culturale româno-maghiare. Iar acum să vii după 17 ani și să spui că retragi această distincție relativizezi tot ce înseamnă acest Ordin, dar și acele fapte, merite pentru care s-a dat la un moment dat. Dacă mi se retrage Ordinul prin decret prezidențial, nu mă va schimba deloc, voi rămâne cine am fost și mergem mai departe, voi vorbi în continuare liber despre tot ce cred că trebuie să spun și voi spune fără să jignesc pe nimeni”, a mai spus președintele UDMR.

Întrebat dacă în opinia sa președintele Klaus Iohannis va da curs propunerii de retragere a Ordinului Național „Steaua României” în cazul său, Kelemen Hunor a răspuns că nu vrea să speculeze.

„Vom vedea, decizia îi va aparține”, a spus președintele Uniunii.

Pe de altă parte, într-un comunicat al UDMR transmis, joi, legat de propunerea Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României” de a i se retrage acest ordin, Kelemen Hunor a arătat că obiectivul maghiarilor din România trebuie să fie, în continuare, asumarea în mod liber a opiniilor.

„Noi trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă, chiar și dacă ne sunt retrase toate distincțiile primite. Trebuie să gândim și să lucrăm împreună cu toți românii care sunt deschiși dialogului. (…) Printre principiile de bază ale democrației se află și libertatea persoanelor de a acționa în conformitate cu propria lor conștiință și de a alege modul de acțiune propriu. Astfel, cetățeanul are dreptul de a sărbători atunci când consideră că trebuie să sărbătorească și are libertatea de a-și exprima gândurile, opiniile și dezideratele. Mesajul care se transmite prin retragerea distincției este că, astăzi, în România se îngrădește libertatea de exprimare”, a arătat președintele UDMR.

În opinia lui Kelemen, în contextul actual, în care este tot mai des și virulent enunțată retorica antimaghiară, maghiarii trebuie să spună cine sunt și care sunt dezideratele lor în secolul al XXI-lea.

„Trebuie să ne exprimăm deschis și clar, la fel și în 2018 și întotdeauna. Intenția noastră nu a fost niciodată de a ofensa națiunea majoritară și nu va exista o astfel de intenție nici de acum înainte”, a subliniat președintele Kelemen Hunor, adăugând că își menține toate punctele de vedere exprimate în interviul apărut în cotidianul de limbă maghiară „Szabadság”.

„Dacă se schimbă ceva, voi anunța”, a conchis președintele UDMR.

Consiliul de onoare al Ordinului național „Steaua României” a decis, miercuri, să îi solicite președintelui Klaus Iohannis retragerea distincției „Steaua României” în grad de Comandor liderului UDMR, Kelemen Hunor, principalul motiv fiind încălcarea Constituției.

Unul din motivele care au stat la baza acestei decizii a fost că liderul UDMR nu respectă Constituția României.

„Principalul motiv este că, prin declarațiile sale și prin activitățile dânsului, domnul Hunor nu respectă Constituția României. Dar din moment ce în Constituție scrie că Ziua Națională a României este de 1 Decembrie, nu poți să îți permiți să ai Steaua României în piept și să nu respecți și să nu recunoști Ziua Națională a României. Și alte lucruri, cum ar fi aducerea Cataloniei în Ardeal și declarațiile privind Centenarul Marii Uniri”, a declarat Costin Georgescu, membru în Consiliul de onoare.

Kelemen Hunor a vorbit de mai multe ori despre semnificația negativă a zilei de 1 decembrie 1918 pentru maghiari. „Acel moment a însemnat o înfrângere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei înfrângeri (…) În 2016, evident, nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim un eveniment care ne-a împins în existența de membru al unei comunități minoritare”, spunea Kelemen, în noiembrie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU e nimeni pe trecere?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...