PSD i-a retras sprijinul lui Tudose. Dragnea: Am mână foarte proastă la premieri, nu mai fac nicio propunere. Nu cred că Iohannis e fericit . Tudose: „Plec fără regrete”

„Concluzia generală a fost că nu se mai poate continua așa pentru că e o stare conflictuală între partid și Guvern și chiar în interiorul Guvernului”, a explicat Liviu Dragnea, la finalul Comitetului Executiv, decizia de retrage a sprijinului politic pentru Mihai Tudose.

„Au fost mai multe reproșuri (…) Există nemulțumire legată de faptul că așteptau colegii ca noul an să înceapă cu prezentări a unui bilanț 2017 a guvernării, prezentare a măsurilor 2018 pentru români. În schimb au văzut apariții tv care nu trebuiau să fie, în sensul că genul ăsta de declarații publice trebuiau făcute în CExN, adică chestiunile legate de relația cu unii miniștri, alte subiecte, iar deciziile se comunică după”, a spus Dragnea.

Șeful PSD a promis că social-democrații vor avea grijă să facă o nouă nominalizare de premier astfel încât să nu mai ajungă din nou în situația de astăzi.

Mai mult, șeful PSD a spus că nu va face nicio propunere. „Se pare că am mână foarte proastă și nu numai în ceea ce privește propunerile de premieri, ci șicel puțin în alte zece cazuri. Le-am zis colegilor mei că nu voi face nicio propunere”, a arătat Dragnea, precizând că în ședința Comitetului Executiv de marți vor exista mai multe variante de premier. „Le-am spus că stăm la CEx până iese fumul alb. (…)Sigur vor fi mai multe variante în discuție. Fiecare variantă va fi întoarsă pe toate părțile”, a adăugat el.

Cum PSD ajunge din nou la mâna președintelui care, în octombrie, își exprima rezerve față de situația din partidul de guvernământ, Liviu Dragnea și-a exprimat încrederea că șeful statului va respecta Constituția și va nonimaliza un al treilea premier al majorității. „Trebuie să fiu realist și corect și să spun că Iohannis nu e fericit de situația în care am ajuns, dar cred că va respecta Constituția”, a comentat el.

„Un personaj veninosdintr-o instituție românească face mult rău”

Admițând că a greșit și cu Grindeanu, și cu Tudose, Liviu Dragnea a declarat că nu s-a gândit să demisioneze din funcția de președinte al PSD. Mai mult, el a dat vina pentru situația de criză pe „un personaj veninosdintr-o instituție românească ce a făcut și face mult rău”, fără a-l nominaliza însă.

„Sunt sigur că voi avea cu Mihai Tudose exact relația pe care am avut-o înainte de a ajunge premier. Colegilor mei le-am spus despre un personaj veninos dintr-o instituție românească ce a făcut și face mult rău”, a declarat liderul social-democrat.

Dragnea a mai spus că a reproșat „unor miniștri că au plimbat minciunile dintr-o parte în alta și așa ceva nu voi mai accepta”. I-am rugat pe colegii mei să înțeleagă că a fost suficientă această perioadă pentru declarații publice”, a spus președintele PSD.

Întrebat dacă este de părere că Mihai Tudose a avut dublă comandă, Dragnea a răspuns: „Asta e una din minciunile unor miniștri. Nu o să îi mai vedeți și o să vă dați seama”.

Tudose: Eu nu am vrut să rup partidul

„Plec cu fruntea sus, nu regret nimic”, a declarat Mihai Tudose, imediat după votul din Comitetul Executiv, amintind că a promis că va demisiona dacă i se va retrage sprijinul din Kiseleff. „Eu nu am dorit să rup partidul”, a precizat el.

Întrebat ce relație are cu Liviu Dragnea acum, Tudose a răspuns: „Acum e bună, cea mai bună. Până acum tensionată, că asta e”.

De la sediul partidului, premierul a plecat direct la Palatul Victoria unde și-a scris demisia care va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis marți dimineață. Cum Tudose nu vrea să asigure interimatul, acesta va fi preluat de icepremierul Paul Stănescu.

„Premierul Mihai Tudose și-a înaintat în această seară demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, să fie transmisă Administrației Prezidențiale, în cursul zilei de mâine (marți – n.r.), o adresă oficială în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Gândul a transmis LIVE desfășurarea evenimentelor


UPDATE 22:26 Liviu Dragnea susține declarații după CEX:

– A fost o discuție lungă, serioasă, cu foarte multe lucruri spuse chiar profunde.

– Mâine vom face propuneri de nominalizare, astfel încât să nu vem motive să ajungem în aceeași sitiație. Concluzia generală a fost că nu se mai poate continua așa pentru că e o stare conflictuală între partid și Guvern și chiar în interiorul Guvernului.

– Se pare că am mână foarte proastă și nu numai în ceea ce privește numele de premieri, ci și în alte zece cazuri. Le-am zis colegilor mei că nu voi face nicio propunere. Mâine nu voi face nicio propunere. Le-am spus că stăm la CEx până iese fumul alb.

-Sigur vor fi mai multe variante în discuție. Fiecare variantă va fi întoarsă pe toate părțile.

– Despre Iohannis: Trebuie să fiu realist și corect și să spun că Iohannis nu e fericit de situația în care am ajuns, dar cred că va respecta Constituția.

– Vom garanta că nu vom mai ajunge în această situație.

– Eu am reproșat astăzi unor miniștri faptul că au plimbat minciuna dintr-o parte în alta și i-am avertizat că nu voi mai accepta asta.

– Nu m-am gândit să demisionez din funcția de președinte al PSD.

– Despre relația cu Tudose: Sunt sigur ccă voi avea cu Mihai Tudose exact relația pe care am avut-o înainte de a ajunge premier. Colegilor mei le-am spus despre un personaj veninos din instituție care face mult rău.

– Una din minciunile unor miniștri (că Tudose are dublă comandă -n.r.)

– Orice premier e ținta unor manipulări.

UPDATE 21:41 Mihai Tudose a anunțat în această seară că demisionează din funcția de premier după ce i s-a retras sprijinul politic și că nu va asigura interimatul, acesta urmând a fi preluat vicepremierul Paul Stănescu. .

„În seara asta sau mâine dimineață îmi dau demisia. Eu nu am dorit să rup partidul. Plec cu fruntea sus, nu regret nimic. Relația cu Liviu Dragnea e bună acum. Nu voi asigura interimatul”, a spus Tudose.

La scurt timp după CEX, premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu și-au scris demisiile, acestea urmând să fie transmise președintelui.

UPDATE 21:13 PSD ÎI RETRAGE SPRIJINUL POLITIC LUI MIHAI TUDOSE

Comitetul Executiv al PSD a votat luni retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose, premierul Mihai Tudose anunțând în consecință că își va depune mandatul, au declarat surse politice.

Potrivit surselor citate, cei mai mulți membri CEx al PSD au cerut ca premierul Mihai Tudose să își depună mandatul, ca urmare a tensiunilor din ultima perioadă.

În replică, Tudose le-ar fi spus că, dacă votul va fi de retragere a prijinului, își va depune mandatul. Potrivit surselor politice, votul acordat în structura PSD a fost majoritar de retragere a sprijinului politic.

UPDATE 21:05 Premierul Mihai Tudose ar fi spus, în ședința Consiliului Național Executiv PSD, că este dispus să demisioneze, dacă membrii CEx votează retragerea sprijinului politic acordat Cabinetului, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

După cinci ore de discuții, din luările de poziție ale membrilor CEx, spun sursele citate, ar rezulta că cei mai mulți membri ai Consiliului Executiv i-au cerut lui Mihai Tudose să își prezinte mandatul.În replică, premierul le-a spus celor prezenți că este dispus să facă acest gest, în condițiile în care votul din ședință este unul de retragere a sprijinului politic.Totodată, în CEx s-ar fi cerut ca votul să fie unul secret, mai spun sursele politice.

UPDATE 16:17 Președintele PSD Bucuresti, Gabriela Firea, a declarat că speră ca pesediștii să iasă din ședința CEx prieteni și a cerut luarea unor „măsuri asiguratorii” astfel încât o nouă criză să nu lovească partidul peste câteva luni.

„Ne dorim un partid unit. Ne-am dori ca PSD să nu aibă de pierdut și să ieșim din această ședință prieteni. (…)Ceea ce ne dorim foarte mult e să aflăm ce urmează. În funcție de deciziile care se vor adopta la CEx, care e proiectul pentru următoarele zile și să nu mai riscăm să ajungem în această situație după alte câteva luni, să fim iar în criză. Aceste crize nu fac bine țării, românilor și nici nouă, partidului. Trebuie să ne luăm măsuri asiguratorii să nu se mai repete. Partidul e unul singur și nu-mi face plăcere ca despre PSD să se vorbească folosindu-se termenii de gașcă, grupare, zone de interes. Noi suntem în PSD, nu suntem în gruparea, gașca nimănui”, a spus Firea.

La rândul său, Robert Negoiță s-a întrebat retoric de ce trebuie luată astăzi o decizie. Mai mult, el s-a declarat revoltat de informația potrivit căreia s-au strâns semnături în biroul lui Liviu Dragnea „Am auzit că la Cabinetul lui Liviu Dragnea s-au strâns semnături din județe. Dacă acest lucru s-a întâmplat este în neregulă și profund neprincipial”, a spus Negoiță.

UPDATE 16:00 Mihai Tudose: „Cum le-am zis colegilor, prima zi la Palatul Victoria este prima zi din ultimele”

UPDATE 15:55Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a declarat, luni, înainte de ședința Comitetului Executiv PSD, că „Guvernul României, condus de Mihai Tudose, trebuie să rămână în funcție”, menționând că „partidul trece printr-o mare încercare”.

„Pentru mine, importantă e stabilitatea scenei politice, importantă e țara, important e Partidul Social Democrat. PSD trece printr-o mare încercare, să dea Dumnezeu să ne dea mintea moldoveanului cea de pe urmă, mintea românului cea de pe urmă. Cetățenii au avut încredere în noi și avem o mare responsabilitate față de ei. Trebuie să construim spitale, autostrăzi, să plătim pensii și salarii, să asigurăm liniștea și ordinea publică. Eu cred că Guvernul României, condus de Mihai Tudose, trebuie să rămână în funcție, cred că e nevoie de echilibru și responsabilitate”, a declarat Marian Oprișan.

UPDATE 15:48 Președintele PSD, Liviu Dragnea a fost rezervat în declarații înainte de CEx, el comentând doar că în ultima perioadă „am citit scrisori, am urmărit apariții publice”. „Voi vorbi în CEx. Dacă va fi un vot de încredere, votez cu partidul”, a spus el.

La rândul său,Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că, dacă îi vor cere colegii de partid, ea este dispusă să demisioneze.

Ajuns printre primii la ședința CEx, Codrin Ștefănescu a declarat că social-democrații trebuie să ia o „decizie finală”, chiar dacă va fi nevie să stea toată noaptea la partid.

Nu cred că vom discuta despre demiteri. Vom avea o ședință mai furtunoasă ca niciodată. Suntem toți cu nervii la pământ. (…) Indiferent cât durează această ședință, vom ieși cu o soluție. Ultimele zile au fost cumplite. În mass media au apărut tot felul de știri pe surse, au fost tot felul de declarații ale colegilor mei. A curs cu scrisori și luări de poziție. Azi e obligatoriu să găsim soluția finală. Intru cu speranța că trebuie să ne aducem aminte de zilele în care am fost uniți”, a declarat Codrin Ștefănescu.

CITEȘTE ȘI:Numărul 2 din partid e tranșant: Fie pleacă ministrul de Interne din Guvern, fie pleacă premierul. Câte filiale îl sprijină pe Tudose.

CITEȘTE ȘI:Înainte de confruntarea Tudose-Dragnea de la partid, se împart taberele în Guvern. Primii miniștri care își anunță susținerea față de premier

CITEȘTE ȘI:Codrin Ștefănescu: Și-a băgat dracul coada în partid

Premierul Mihai Tudose se bucură, potrivit unor surse social-democrate, de susținerea parlamentarilor din cel puțin zece filiale, printre care Vrancea, Constanța, Buzău și Dâmbovița, astfel că o eventuală moțiune de cenzură introdusă la cererea lui Liviu Dragnea nu ar avea șanse de izbândă.

„Fără cele 10 organizații care îl sprijină pe Tudose, dintre care Iași, Constanța, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Caraș, Timiș, care au mulți parlamentari, nu au majoritate să demită guvernul”, au declarat surse din PSD pentru agenția de presă MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, Mihai Tudose se bucură de sprijinul filialelor care au obținut cei mai mulți parlamentari la alegerile din 2016.

„Practic, oamenii lui Liviu Dragnea nu au nicio șansă să formeze un alt guvern, fiindcă în Parlament nu trece moțiunea de cenzură. Nu avem o situație similară cu cea în care a căzut guvernul Grindeanu”, au mai spus sursele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european