no author
Gabriel Pecheanu
1440 vizualizări 12 iul 2017

"Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri", a declarat premierul Mihai Tudose.

Premierul Mihai Tudose a avut o întâlnire de lucru cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, discuţiile vizând aspectele legate de înzestrarea Armatei Române.

"Premierul Tudose şi miniştrii Apărării Naţionale şi Economiei au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, în raport cu capacitatea actuală şi viitoare a industriei româneşti de apărare. De asemenea, la întâlnire a participat şi şeful Statului Major General al Armatei pentru o mai bună coordonare a necesarului şi priorităţilor de înzestrare", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Şedinţa, la care au participat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, cel al Economiei, Mihai Fifor, precum şi şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost convocată pentru ora 12.00, de către premierul Mihai Tudose. Tema principală a reprezentat-o programul de înzestrare a Armatei Române.

Întâlnirea a venit în contextul în care Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marţi, o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, informează Reuters şi AFP.

„România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-şi consolida apărarea naţională şi pentru a descuraja orice ameninţare regională", a declarat Departamentul de Stat al SUA. Totodată, „tranzacţia propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi va contribui la protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României".

Principalii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Cor.

Posibila vânzare către România vine în urma deciziei Statelor Unite de a desfăşura temporar, marţi, sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot în Lituania, în cadrul unui exerciţiu al NATO. Anul trecut Moscova a desfăşurat rachete de tip Iskander în enclava sa, Kaliningrad, aflată la graniţa cu Polonia şi cu Lituania.

 

Citește și: