Proiectul UDMR privind reducerea pragului de reprezentare la 10%, RESPINS de deputați. Kelemen Hunor: „E o atitudine destul de brutală și foarte clară”

Proiectul UDMR privind reducerea pragului de reprezentare la 10%, RESPINS de deputați. Kelemen Hunor: E o atitudine destul de brutală și foarte clară
Publicat: 04/10/2017, 14:33
Actualizat: 08/05/2018, 04:22
„E o atitudine destul de brutală și foarte clară. Aici nu există nuanțe (…) Majoritatea este asigurată de PSD- ALDE, pe de-o parte, dar noi am propus un proiect de lege extrem de corect prin mijloace parlamentare. Am avut o discuție cu toată clasa politică, dar această clasă a refuzat în 2017 orice discuție cu minoritățile. E un mesaj foarte clar”, a declarat, la Parlament, Kelemen Hunor.
În aceeași linie s-a menținut și deputatul UDMR, Marton Arapd, care a anunțat că protocolul de colaborare dintre PSD și UDMR va fi supus unei analize.
„Asta va fi o analiză la nivelul celor două conduceri ale celor două partide. Eu unul nu fac parte din acel segment care ia astfel de decizii (…)”, a răspuns Marton.
Deputatul UDMR s-a arătat surprins de votul dat în Parlament.
„S-a votat în ansamblu respingerea unui proiect de lege înainte de a se discuta pe articole. Am impresia că mulți dintre colegi au venit cu niște concepte dinainte pregătite fără să cunoască textul exact al legii. Noi credem că orice lege merită să fie dezbătută (…) Erau persoane care combăteau faptul că ar trebui să fie aplicate în România prevederile unor convenții internaționale pe care țara noastră le-a ratificat”, a declarat Marton Arpad, la finalul ședinței comisiilor reunite.
Arpad a afirmat că reducerea pragului ar fi fost în favoarea mai multor minorități naționale, „mult mai mici decât cea maghiară care prin acest demers ar putea să își folosească limba lor în unitățile administrative în care locuiesc (…) lipoveni, tătari, turci, bulgari, sârbi (…)”.
Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relația cu administrația publică. Anterior, Comisia juridică și Comisia de administrație au respins, miercuri dimineață, cu majoritate de voturi proiectul de lege propus de UDMR care prevedea reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relația cu administrația publică.
Propunerea de respingere în integralitate a proiectului de lege a aparținut opoziției parlamentare și a fost votată cu majoritate de voturi, deși deputatul UDMR Marton Arpad a propus dezbaterea proiectului de lege pe articole.
Potrivit proiectului de lege respins, în unitățile administrativ teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10 % din numărul total al locuitorilor, care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și pefecturile, serviciile publice de interes local sau județean precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ teritoriale au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii materne, în conformitate cu procedurile Constituției, ale prezentei legi și ale tratatelor internaționale la care România este parte.
Dezbaterea nu a fost lipsită de controverse. UDMR a susținut în comisii că proiectul de lege vrea să clarifice prevederi „ratificate în Cartă și în Constituție”, PNL a afirmat că România este dată ca exemplu în privința respectării drepturilor minorităților, iar USR că expunerea proiectului s-a făcut în mod „extrem de nefericit”.
Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că proiectul de lege privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relația cu administrația publică își propune să clarifice prevederi care „sunt clar ratificate în Cartă și în Constituție”.
„Am constatat în teritoriu că, în diferite unități administrativ teritoriale, se interpretează în fel și chip, pentru ce situații este obligatorie folosirea limbii materne, inscripționarea în acele limbi minoritare, care sunt elemente care pot fi inscripționate și care nu pot fi inscripționate, ajungând chiar și până la decizii ale unor Curți de a invalida și pedepsi pentru a se folosi o limba a unei minorități naționale, așa cum prevede ea în Carta ratificată în Romania. Ca atare, pentru a clarifica aceste elemente, am încercat să scriem exhaustiv toate acele situații care izvorăsc din Carta și Constituția României”, a declarat deputatul UDMR Marton Arpad.
PNL a susținut că România este dată drept exemplu de bune practici în ceea ce înseamnă protecția minorităților.
„(…) România este dată drept exemplu de bune practici în ceea ce înseamnă protecția minorităților. (…) Vorbim de o propunere, de o încercare care nu poate deși sfera Constituției României. (…)PNL va propune un raport de respingere a proiectului de lege și cred ca împreună cu toți romanii din țară și din străinătate, indiferent de etnie, vom putea să ne bucuram de sărbătoarea Centenarului – cea mai mare sărbătoare a tuturor românilor, a spus deputatul PNL Florin Roman, făcând trimitere la faptul că reprezentanții UDMR au susținut anterior în spatial public că anul Centenarului este un al de doliu.
Deputatul USR Tudor Benga a declarat că UDMR a adus în spatial public într-un mod „extrem de nefericit” acest proiect de lege.
„Problema este însă că UDMR a ales că aducă acest proiect de lege în spațiul public într-un mod extrem de nefericit pentru relațiile dintre comunități. Acest proiect de lege a apărut și a intrat în dezbatere publică și a fost forțat aproape să treacă într-un moment în care majoritatea parlamentară condusă de un condamnat penal lupta să-și salveze pielea”, a afirmat deputatul USR.
Declarația deputatului USR a fost sancționată de președintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, care i-a tăiat microfonul deputatului din opoziție.
„Vă rog să vă comportați ca un deputat, să nu faceți Parlamentul de râs. Voi fi obligat să vă sancționez, și vă voi sancționa”, a spus Nicolicea, USR părăsind sala de ședință la scurt timp.
„Tocmai am părăsit în semn de protest împreună cu colegii mei din USR ședința comună a comisiilor juridică, administrație și drepturile omului pe proiectul UDMR de reducere a pragului lingvistic după ce Eugen Nicolicea mi-a tăiat microfonul. Pentru că am spus clar și răspicat ceea ce spun din iunie: vreau să votez pentru reducerea pragului, e dreptul fundamental al maghiarilor, dar este foarte grav că UDMR-ul a negociat o problemă fundamentală de valori cu un condamnat penal care căuta să-și salveze pielea politică înaintea moțiunii de cenzură. Mai aveam și altele de zis”, a scris Benga pe Facebook.
Nici minoritățile naționale nu au susținut proiectul UDMR.
„Am votat ieri, în cadrul grupului minorităților naționale, respingerea proiectului de lege. (…) Scăderea pragului la 10 % este neconstituțională, peste tot în Europa este de 20 %. (…) Considerăm că România ne-a acordat nouă minoritarilor destule drepturi, și noi suntem mulțumiți de ceea ce ne-a oferit statul român”, „, a declarat deputata Mariana Popescu.
Proiectul de lege a fost respins cu majoritate de voturi în comisiile de specialitate reunite, decizia fiind urmată de aplauzele parlamentarilor.
Reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare au afirmat că România rămâne una dintre țările model în ceea ce privește toleranța față de minorități.
Propunerea de respingere în integralitate a proiectului de lege a aparținut opoziției parlamentare. Raportul de respingere adoptat de comisiile reunite urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților, Senatul fiind for decizional.
Arpad: Va fi o analiză la nivelul celor două conduceri ale celor două partide
În urma votului, deputatul UDMR, Marton Arapd, a declarat că va exista o analiză a protocolui parlamentar dintre UDMR și PSD.
„Este un vot pentru mine surprinzător mai ales că este un vot din punct de vedere procedural aparent corect. (…) s-a votat în ansamblu respingerea unui proiect de lege înainte de a se discuta pe articole. Am impresia că mulți dintre colegi au venit cu niște concepte dinainte pregătite fără să cunoască textul exact al legii. Noi credem că orice lege merită să fie dezbătută (…) Erau persoane care combăteau faptul că ar trebui să fie aplicate în România prevederile unor convenții internaționale pe care țara noastră le-a ratificat”, a declarat deputatul UDMR Marton Arpad la finalul ședinței comisiilor reunite.
Marton Arpad a afirmat că reducerea pragului ar fi fost în favoarea mai multor minorități naționale, „mult mai mici decât cea maghiară care prin acest demers ar putea să își folosească limba lor în unitățile administrative în care locuiesc (…) lipoveni, tătari, turci, bulgari, sârbi (…)”.
Întrebat dacă votul pe care l-au dat deputați social-democrați pune în pericol protocolul parlamentar dintre UDMR și PSD, Arpad a precizat că la nivelul conducerii se va face o analiză.
„Asta va fi o analiză la nivelul celor două conduceri ale celor două partide. Eu unul nu fac parte din acel segment care ia astfel de decizii (…)”, a răspuns Marton.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi