Proiectul liberalilor menit să-i avantajeze pe cei cu studii superioare. Ce s-ar putea întâmpla cu stagiile de masterat și doctorat

Proiectul liberalilor menit să-i avantajeze pe cei cu studii superioare. Ce s-ar putea întâmpla cu stagiile de masterat și doctorat
Publicat: 08/07/2017, 09:52

„În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive – perioade asimilate, în care asiguratul: (…) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar, program universitar de master, doctorat cu frecvență organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă”, se arată în propunerea legislativă pentru modificarea articolului 49 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, depusă la Senat de trei parlamentari PNL.

Și cei care au fost elevi ai unei școli militare/școli de agenți de poliție, studenți, doctoranzi cu frecvență sau a urmat cursurile postuniversitare al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, cu excepția liceului militar, ar urma să beneficieze de aceeași prevedere.

„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii”, potrivit proiectului de lege depus de liberali.

Legea în vigoare spune că „asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere”.

Proiectul de lege depus de parlamentarii PNL vizează și persoanele care au beneficiat începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, „indiferent de numărul acestora”.

Senatorul PNL Cătălin Dumitru Toma susține, în expunerea de motive, că „prestația gulerelor albe este dusă în derizoriu”.

„În România ultimilor ani s-a pus accentul doar pe activitatea fizică a anumitor categorii sociale, multe dintre propuneri fiind și în scop electoral, dar valoare intelectuală a fost tratată superficial și prestația celor care intră în categoria > este dusă în derizoriu”, spune liberalul.

Cei care desfășoară o activitate intelectuală intensă sunt supuși epuizării psihico-motorii și, ulterior fizice, mai devreme ca vârstă decât cei care desfășoară o activitate strict fizică, argumentează Cătălin Dumitru Toma, invocând „date statistice din ultimii 10 ani”.

„Ideea acestui proiect are la bază și o argumentare logică: muncă fizică este contabilizată prin diverse acte normative ca și vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi și chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înțeleg surmenajul psihico-intelectual”, spune Toma.

De asemenea, liberalul susține că la nivelul Parlamentului European există propuneri de recunoaștere între statele memebre a studiilor universitare, doctorat și post-universitare între statele membre, dar și ca vechime în muncă, „ca și activitate intelectuală”.

În rândul inițiatorilor se numără senatorii PNL Marius-Petre Nicoară, Cătălin DumitruToma și deputatul PNL Daniel Gheorghe.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York