no author
no author
Petriana Condrut
Cătălina Mănoiu
236 vizualizări 16 mai 2017

„În virtutea jurisprudenţei Curţii Constituţionale cu privire la integritatea funcţiei publice, am înregistrat astăzi (n.r. marţi) două iniţiative legislative pentru reglementarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească posibilii candidaţi la alegerile prezidenţiale şi parlamentare”, se arată într-un comunicat de presă semnat de senatorul PNl, Alina Gorghiu.

PNL propune ca persoanele condamnate penal, care au decizii definitive în acest sens, să nu poată candida: „Iniţiativele au rolul de a menţine, respectiv de a spori, rigorile de integritate de care trebuie să se bucure aceste demnităţi alese, implicit încrederea în instituţii publice esenţiale în statul român.În mod concret, soluţia legislativă propusă vizează imposibilitatea depunerii candidaturii pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare de către persoanele care au suferit condamnări penale definitive”, mai transmite Alina Gorghiu.

Gorghiu a afirmat ulterior că modificările propuse sunt în acord cu dispoziţiile şi cu prevederile legislative de până acum şi cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

„Nu aş vrea să dezbatem acest proiect făcând referire exclusivă la un personaj sau altul de pe scena politică, ci la un principiu sănătos, care spune că un om condamnat definitiv n-ar trebui să fie etalon sau model pentru nimeni în societatea românească, motiv pentru care n-are ce căuta într-o funcţie de demnitate publică. (...) atât timp cât eşti sub imperiul unei condamnări definitive nu poţi sa-ţi permiţi aceasta candidatură. Am vazut că sunt exemple în Parlamentul României de oameni condamnaţi care sunt parlamentari, ca urmare cred că această rigoare legislativă trebuie impusă. Nu vreau sa vorbesc deloc despre domnul Dragnea, pentru că nu îi dedic proiecte legislative", a spus Gorghiu.

--

Citește și: