Primul sondaj după protestele masive din ultimele săptămâni. Câți români ar vota PSD dacă ar avea loc alegeri anticipate

Publicat: 15/02/2017, 08:19
Pe baza întrebării „Cu cine ați votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016?” au fost identificate trei categorii de subiecți: cei care au declarat că au votat cu PSD sau ALDE (35%), cei care au spus că au votat cu PNL sau USR (22%) și cei care au răspuns că nu au votat sau nu au vrut să spună cu cine au votat (43%).
Dintre cei care se declară susținători ai Guvernului, 57%, adică 6 români din 10 consideră că principalul vinovat pentru actuala criză politică este președintele Klaus Iohannis. Pe locul al doilea, însă, simpatizanții puterii sunt de părere că Liviu Dragnea este de vină pentru contextul tensionat de pe scena politică, 11% (adică una din zece persoane din această categorie) oferind acest răspuns.
Pe pozițiile următoare se situează Guvernul (9%), ministrul Justiției (6%), clasa politică, în general (4%),dar și alianța PSD+ALDE (2%).
De cealaltă parte, românii care se poziționează în tabăra opoziției sunt de părere că principalul vinovat pentru impasul politic în care ne găsim este este Liviu Dragnea (41%), pe poziția secundă fiind alianța PSD+ALDE, cu 26%. Vinovat pentru situația care a scos sute de mii de oameni în stradă este considerat și Guvernul (12%), dar și președintele, care apare pe locul al patrulea, cu 7 procente, chiar înaintea unor răspunsuri precum clasa politică (3%) sau ministrul Justiției (3%).
Cel mai mare procent revine, însă, celor care s-au declarat non-partizani, fie pentru că nu au votat la ultimul scrutin, fie pentru că nu au dorit să dezvăluie opțiunea politică, iar în acest segment părerile sunt ceva mai diverse. Pe primul loc apare tot răspunsul „Liviu Dragnea” – 24%, urmat de pe locul al doilea de președintele Klaus Iohannis, cu 17%, aproape la egalitate cu Guvernul, situat pe locul al treilea cu 16 procente. Următoarele variante de vinovați sunt alianța PSD+ALDE – 14%, clasa politică – 6%, ministrul Justiției – 3%. În această categorie foarte mare a fost și procentul celor care s-au declarat nehotărâți alegând varianta „Nu știu/ Nu răspund” – 16%.
Referitor la cea mai bună soluție de rezolvare a crizei politice, un sfert dintre susținătorii puterii (25%) consideră că varianta care ar aduce finalul tensiunilor politice ar fi suspendarea sau demiterea președintelui Klaus Iohannis, variantă despre care Liviu Dragnea a afirmat în repetate rânduri că nu intră în discuție. Un răspuns surprinzător se găsește, însă, pe locul al doilea: 22% dintre respondenții pro-guvern sunt de părere că soluția ar fi o guvernare responsabilă a PSD.
11% arată că cea mai bună cale pentru soluționarea crizei ar fi dialogul, iar 1 din 10 susținători ai PSD crede că demisia lui Dragnea de la șefia partidului este, de fapt, răspunsul care ar liniști apele, variantă urmată de cea care sugerează demisia Guvernulu (6%).
În categoria celor care la ultimele alegeri au mers pe mâna PNL sau USR se remarcă mai ales consecvența răspunsurilor oferite la această întrebare, 28% dintre ei considerând că demisia Executivului este soluția crizei politice, 18% că Liviu Dragnea ar trebui să plece de la vârful PSD și 17% că social-democrații ar trebui să guverneze responsabil. În această categorie apare , cu 7 procente, răspunsul potrivit căruia un guvern tehnocrat ar putea soluționa actualele dispute politice, iar referendumul solicitat de președintele Klaus Iohannis este privit de foarte puțini drept o variantă viabilă (4%).
Dintre cei care s-au declarat nehotărâți, 21% consideră că demisia Cabinetului Grindeanu este soluția numărul 1 care ar trebui aplicată, în vreme ce îndemnul la guvernare responsabilă din partea PSD vine pe locul al doilea, cu 19 procente, urmat de demisia lui Dragnea din fruntea PSD – 11%, suspendarea sau demiterea lui Iohannis – 7%, schimbarea Codului Penal în Parlament și referendum (6%).
Un alt rezultat interesant care se remarcă este acela dat de răspunsurile la întrebarea „Dacă s-ar organiza alegeri anticipate în următoarea perioadă, cu ce partid credeți că ați vota?”, majoritatea respondenților (41%) declarându-se nehotărâți în privința unei eventuale opțiuni politice. Dintre aceștia majoritatea au recunoscut că nu au votat la ultimul scrutin sau nu au comunicat care a fost opțiunea lor politică la ultimele alegeri, încă aproximativ un sfert dintre cei care au pus ștampila pe buletinele PSD-ului au răspuns același lucru. 31% au răspuns, însă, că ar vota cu PSD (față de un procent de aproximativ 45% obținut în ultimele alegeri), iar 17% s-au declarat în favoarea liberalilor.
Sondajul a fost realizat de ISSPOL (Institutul de Studii Sociale și Politice), la solicitarea Centras și GfD, în perioada 07.02 – 11.02.2017, pe un eșantion de 965 de persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...