Reînvie guvernul OUG 13 privind GRAȚIEREA și AMNISTIA?Premierul Viorica Dăncilă, invitată la Palatul Cotroceni pentru explicații

Reînvie guvernul OUG 13 privind GRAȚIEREA și AMNISTIA?Premierul Viorica Dăncilă, invitată la Palatul Cotroceni pentru explicații
Publicat: 18/07/2018, 07:46

Zvonurile apărute în spațiul public despre ordonanța de guvern care va impune o amnistie sau o grațiere și-au făcut efectul. Președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni, să-i asculte explicațiile.

Marți, ședința de guvern a trecut fără ca miniștrii să aibă pe ordinea zi un astfel de document, dar mâine executivul se întrunește din nou. Ar fi ultima ocazie pentru o ordonanță de urgență care – potrivit scenariului vehiculat – să fie trecută rapid și prin Parlament, a cărui sesiune extraordinară se încheie. Apoi, aleșii dispar în vacanțele lor de peste mări și țări, iar eventualele proteste cu care amenință opoziția se vor stinge până la toamnă, sub canicula verii și relaxarea concediilor.

Marți, purtătorul de cuvânt al guvernului Nelu Barbu a confirmat că membrii Cabinetului Dăncilă se reunesc și mâine, pentru a aproba hotărâri care nu puteau fi amânate, dar nu a putut preciza despre ce va fi vorba.

„Ora nu v-o pot comunica. Tematica și ordinea de zi o putem furniza exact în ziua ședinței de Guvern, în funcție de avizele pe care le primesc actele care vin spre aprobare în ședința de Guvern,” spune Barbu, care explică și de ce a fost nevoie de două ședințe într-o săptămână. „Pentru că în această zi (marți, n.r.) a fost adoptat un act foarte important, acea OUG venit de la Ministerul Mediului care nu suporta amânare și s-a luat decizia să se facă această ședință pentru a se adopta acest act. Pe de altă parte, având în vedere că se apropie vacanța parlamentară sunt acte normative care trebuie adoptate și nu suportă amânare. În funcție de avizele care vor veni, atunci joi vor fi incluse pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.”

La începutul săptămânii, liderii coaliției PSD-ALDE s-au grăbit să infirme că Guvernul ar avea intenții necurate. Luni, Liviu Dragnea susținea că nici premierul, nici ministrul Justiției nu i-au spus nimic despre vreo ordonanța privind aministierea, dar opinia publică nu l-a crezut, deoarece tocmai președintele PSD ar fi beneficia despre o asemenea decizie.

„I-am întrebat pe doamna premier și pe domnul ministru al Justiției dacă există vreo intenție de adoptare a unei OUG de grațiere pentru ședința de Guvern de marți. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spațiul public”, se specifica într-un mesajul transmis de Liviu Dragnea prin Digi24.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu părea la fel de hotărât în dezmințiri. După ce a evitat toată ziua să dea ochii cu presa, sub pretextul că nu are ținuta adecvată unei declarații publice, Tăriceanu a negat cu jumătate de gură – la postul național de televiziune – zvonul amnistiei sau grațierii prin OUG, amintind de miile de români nevinovați care ar aștepta decizia.

„Cred că subiectul a fost aruncat în presă pe anumite canale, nu e prima oară când se întâmplă și atunci văd că foarte mulți mușcă la subiect și subiectul se umflă. Am fost și astăzi întrebat dar nu am făcut declarații publice pentru că eram îmbrăcat nepotrivit,” explica Tăriceanu. „Nu vreau să credeți că mi-e teamă sau mă jenez să discut acest subiect. Primul lucru pe care vreau să îl remarc este cel că această idee a unei amnistii și a unei grațierii NU AR FI DE NECONCEPUT. S-a mai făcut în România, ultima dată cu foarte mulți ani în urmă.”

Tăriceanu amintește că numeroasele protocoale ale SRI cu instituțiile din Justiție și decizia Curții Constituționale care stabilea ilegalitatea interceptărilor telefonice făcute de serviciu la solicitarea parchetelor aruncă serioase semne de întrebare asupra legalității prea multor sentințe, ca să poată fi ignorate și ar fi nevoie de un „moment zero”. „Cum procedăm în momentul în care conștientizăm că unii oameni au fostcondamnați pe nedrept,” se întreabă liderul ALDE. „Soluția este una de acest gen, printr-o măsură de corectare a situației. Eu vorbesc, nu de Liviu Dragnea, vorbesc de mii de procese și sunt mii de oameni care au avut de suferit. Din cauza lui Liviu Dragnea trebuie să lăsăm toți acești oameni să sufere pe nedrept?”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...