Premierul, nemulțumit de reacția MAE în scandalul cu Ungaria. „A fost mai de Ministerul Sporturilor, mai ca la box, dai tu, dau și eu”

Premierul, nemulțumit de reacția MAE în scandalul cu Ungaria. „A fost mai de Ministerul Sporturilor, mai ca la box, dai tu, dau și eu
Publicat: 07/09/2017, 21:50

„Eu am citit mesajul Ungariei într-o altă cheie. Mesajul este venit de la un secretar de stat. Fără a minimaliza funcția, dar un mesaj așa de importanreferitoare la poziția unui stat față de alt stat vecin și aliant în Uniunea Europeană și în NATO nu vine de la un secretar de stat. Aia a fost o chestie care eu cred că mai degrabă a fost o neînțelegere și o exacerbare. Nu consider foarte fericită poziția Ministerului de Externe român, care s-a materializat tot printr-un secretar de stat. O exacerbare a situației care nu duce la nimic bun”, a declarat Mihai Tudose, la Digi24.

El a mai spus că în România există unități de învățământ dedicate altor etnii, cetățenilor români de altă naționalitate sau din alte culte.

Întrebat ce are de reproșat Ministerului Afacerilor Externe, Mihai Tudose a spus că, după opinia sa, a răspuns prea repede si prea dur la un comunicat al Ministerului de Externe ungar.

„Înțeleg că domniile lor reprezintă esența diplomației. A fost o reacție mai de ministerul sporturilor, mai ca la box așa – dai tu, dau și eu. Eu zic că se vor întâmpla lucruri bune, adică o calmare a relațiilor inflamate artificial”, a mai spus premierul.

El a mai spus că nu crede că Ungaria va vota împotriva României cu privire la accesul țării noastre în OECD.

Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizații internaționale, cum ar fi Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat secretarul de stat al ministerului ungar de Externe, Levente Magyar.

„Guvernul a decis să suspende sprijinul pentru cererile de aderare a României la diferite organizații internaționale, cum ar fi OCDE, pe o perioadă nedeterminată, în ciuda faptului că a promis anterior că va face acest lucru. Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru a obține calitatea de membru”, a transmis Magyar, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Budapesta.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat la anunțul Ungariei și a transmis că măsura este inadecvată și contraproductivă.

„În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă. România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv deUngaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura României. În același timp, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală”, se arată într-un comunicat.

OCDE este o organizație internațională care reunește 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. România și-a depus candidatura în urmă cu câțiva ani.Ungariaeste membru OCDE din 1996. Organizația ajută guvernele în direcția creșterii prosperității și a luptei împotriva sărăciei prin creștere economică, stabilitate economică, comerț și investiții, tehnologie, inovație, anteprenoriat și cooperare în scopul dezvoltării.

Levente Magyar a mai declarat că MAE dinUngariaa transmis ambasadorului român consternarea Ungariei cu privire la faptul că autoritățile române, la o zi după vizita ministrului de Externe Peter Szijjarto la București, au decis să suspende funcționarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș.

„Ungariaconsideră acest lucru un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității maghiare, a copiilor, a familiilor ungare și a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea românilor”, a spus Magyar.

Potrivit secretarului de stat, decizia privind activitățile școlare va pune sute de familii dinUngariaîntr-o poziție imposibilă, cu câteva zile înainte de începerea anului școlar. Levente Magyar a cerut României să rezolve problema învățământului maghiar din Târgu-Mureș în cel mai scurt timp posibil.

Diplomația de la București a precizat că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat înUngariadin perspectivă electorală.

„Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală înUngariași sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii