Premierul Grindeanu a găsit „cea mai gravă situație” la Ministerul Sănătății: Nu s-a luat nicio măsură

Premierul Grindeanu a găsit „cea mai gravă situație la Ministerul Sănătății: Nu s-a luat nicio măsură
Publicat: 21/02/2017, 15:03
Actualizat: 04/05/2019, 05:40

„Am discutat despre prioritățile pe care le are Ministerul Sănătății în continuare, despre ceea ce avem de făcut conform programului de guvernare, despre situația pe care a găsit-o domnul ministru aici, despre soluțiile pe care le are pe diverse componente, despre investiții, despre ceea ce înseamnă acordurile cu Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, astefl încât aceste sume, investiții, bugetul – care e mai mare decât anul trecut pe domeniul sănătății – să fie folosite conform priorităților pe care noi le-am prevăzut în programul de guvernare.

Prioritățiile pe sănătate sunt investițiile, vorbim de acel acord cu Banca Mondială de 250 de milioane care este extrem de important pentru noi, spitalele regionale prinse în programul de guvernare și în primul rând, vorbim de cele 3 din acordul cu Banca Mondială și bineînțeles tot ceea ce înseamnă problema cealalată – problema medicamentelor – mi s-a prezenat în mare. Lucrurile nu sunt foarte simple la Ministerul Sănătății și trenează de un an de zile anumite probleme care trebuie urgent rezolvate”, a declarat Sorin Grindeanu după vizita de lucru la Ministerul Sănătății.

El a dat ca exemplu de probleme constatate la Ministerul Sănătății lipsa unor medicamente.

„Ministerul Sănătății a fost notificat în ianuarie anul trecut pe lipsa anumitor medicamente și nu s-a luat nici o măsură. S-au demarat acum toate procedurile, astfel încât tot ce a semnalat presa pe anumite componente să fie remediat. Mi se pare cea mai gravă situație”, a apreciat Grindeanu.

Întrebat de ce reprezentanții Ministerului Sănătății nu mai răspund pe aplicația www.lipsamedicamente.ro începând cu 10 ianuarie, premierul a afirmat că: „Probabil c relaționarea a fost foarte bună, dar soluțiile, apropăo de notificările pe care Ministerul Sănătății le-a avut de un an pe lipsa anumitor medicamente, soluțiile pentru rezolvarea acestei lipse au lipsit”.

De asemenea, Sorin Grindeanu a vorbit și despre scăderea prețurilor la medicamente cu 35%.

„Știu problema, am urmărit-o. A fost dezbatere publică. În urmă cu o săptămâna sau cu zece zile. Prețurile vor fi hotărâte și conform a ceea ce noi ne-am propus, dar și acord și cu producătorii și cu asociațiile de pacienți. Eu știu că la acea dezbatere publică au fost prezente inclusiv asociațiile de pacienți. În perioada imediat următoare domnul ministru, ministerul vor veni cu o soluție. (…) Eu subliniez că tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătății va și în acord și cu asociațiile de pacienți și cu producătorii. Noi nu vrem să ajungem în situația în care pe anumite componente să avem distorsiuni în piață. Asta va fi o chestiune care, pe termen scurt, să venim cu soluții prin dialog”, a precizat premierul.

Grindeanu a fost chestionat și despre posibila intenție ca Executivul să taie unele sporuri la bugetari.

„Am discutat și despre salarizare cu domnul ministru, mi-a prezentat situația. Toate aceste distorsiuni nu sunt doar în sănătate. Și la educație avem asemenea situații și în alte domenii de bugetari. Vor fi rezolvate prin Legea salarizării unice astfel încât aceste distorsiuni să fie reglate. Am avut o discuție aparte. Ministerul Sănătății face parte din comitetul interministerial care lucrează la Legea salarizării unice”, a conchis premierul.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu: Întrece orice limită a nesimțirii. Domnule Grindeanu, să vă fie rușine!

La scurt timp a venit și reacția fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, acesta susținând că declarația întrece limita ridicolului și a nesimțirii și că, din moment ce acum nu ne mai aflăm în campanie electorală, PSD ar face bine să se apuce de treabă sau cel puțin să nu distrugă ceea ce s-a făcut bun.

„Domnul premier Grindeanu nu și-a făcut temele. Nimic nou. Guvernul Grindeanu dă vina pe tehnocrați. Nimic nou. Să spună că eu nu am luat nicio măsură pentru lipsa medicamentelor, asta întrece orice limită a nesimțirii și a ridicolului, chiar și pentru acest Guvern”, scrie Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.
Fostul ministru al Sănătății a reamintit că în urma noii metodologii de prețuri, respectiv a ordinului 75 al fostului ministru Bănicioiu, peste 1.700 medicamente au fost retrase de pe piață, că a schimbat această metodologie de prețuri, prioritizând medicamentele esențiale, o metodologie pe care „PSD-ALDE și guvernul domnului Dragnea se pregatesc să o anuleze”.
Vlad Voiculescu amintește totodată că a implementat primul sistem în timp real de raportare a lipsei medicamentelor, respectiv www.medicamente-lipsa.ro care a funcționat fără nicio problemă până la predarea mandatului.
„De când am plecat și până astăzi sunt peste 250 de cereri de la oameni care așteaptă răspuns de la actualul guvern. Mai lucreazaăcineva acolo? Am implementat împreună cu STS primul sistem de MONITORIZARE A STOCURILOR în timp real! Ministerul și Agenția Națională a Medicamentului știu în fiecare moment (!!!) exact câte fiole/cutii/flacoane/etc. există din fiecare medicament din această țară! => Sistemul este funcțional – trebuie doar cineva să își dea interesul și să ia măsurile care se cuvin! Ordinul care definește OBLIGAȚIA DE SERVICIU PUBLIC al distribuitorilor – adică, pe românește: dacă un medicament este în România, distribuitorii au OBLIGAȚIA să îl pună la dispoziția spitalelor și farmaciilor din România!… prin acest ordin se pune frână EXPORTULUI PARALEL! Măsurile guvernului PSD-ALDE de până acum și mai ales faptul că lasă de izbeliște mecanismele pe care le-am lăsat funcționale la MS, dăunează pacienților, medicilor, spitalelor, farmaciilor și bugetului de stat!”, a mai scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
Fostul ministru al Sănătății mai precizează că există un singur beneficiar real, și anume distribuitorii de medicamente care fac export paralel „vând în altă parte medicamentele destinate românilor!” și un singur beneficiar politic: PSD-ALDE… „care mințind cu nerușinare în campania electorală au luat voturile românilor, români care acum vor suferi în urma dispariției medicamentelor și a întoarcerii (în câteva luni, când nu o să mai poată să dea vina pe tehnocrați) la epoca „avem de toate, tratăm ca în Germania”.
Vlad Voiculescu și-a încheiat postarea precizând că a trecut campania și nu mai poate fi vorba despre un joc politic: „PSD a câștigat alegerile. Ar face bine să se apuce de treabă sau macar să nu distruga ce s-a facut bun! Domnule Grindeanu, să vă fie rusine! Și nu de mine, ci de toți oamenii care v-au votat și pe care îi lăsați fărăr medicamente! *la 1 ianuarie 2015, catalogul medicamentelor – CANAMED – cuprindea 6.114 produse. Numărul de dosare de preț pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătății era in Iunie 2016 – la preluarea mandatului meu – de 4.400″, a concluzionat fostul ministru.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?