Premierii lui Dragnea. Lista scurtă a numelor pe care șeful PSD le supune luni votului partidului

Premierii lui Dragnea. Lista scurtă a numelor pe care șeful PSD le supune luni votului partidului
Publicat: 24/06/2017, 08:53

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miecuri, imediat după demiterea, prin moțiune de cenzură, a Guvernului Grindeanu, că are patru variante de premier „și domni și doamne, din partid”. Surse din PSD au precizat, însă, vineri, că Dragnea nu are, la acest moment, decât două variante: Florin Georgescu și Mihai Fifor.

Liderul PSD a explicat, la acel moment, că va avansa mai multe variante de premier, care să fie supuse votului CExN, el adăugând: „Și acum simt usturimea de la o singură variantă”. Astfel, sursele citate au menționat că CExN va vota una sau alta dintre cele două variante.

Unele surse susțin, încă de vineri, că cele mai mari șanse de a fi nominalizat ca propunere de premier, în urma votului CExN, le-ar avea Florin Georgescu.

De altfel, numele prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu a fost vehiculat ca prezumtivă propunere de premier din partea coaliției PSD-ALDE și în decembrie 2016, câns s-a format Guvernul Grindeanu.

Georgescu este în acest moment vicepreședinte al CA al BNR, prim-viceguvernator BNR și membru în Comitetul European pentru Risc Sistemic.

El a fost deputat PDSR în două legislaturi (1996-2000 și 2000-2004), timp în are a fost vicepreședinte și președinte al Comisiei de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților.

La finele anului 1992, Florin Georgescu a fost numit ministru al Finanțelor Publice în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, poziție pe care a rămas pe toată durata guvernării PSD, până la alegerile din 1996.

Georgescu a fost și viceprim-ministru și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta (7 mai 2012 – 21 decembrie 2012).

În 2013, premierul de atunci, Victor Ponta, a declarat, public, că Georgescu i-a explicat semnificația unor termeni economici, ca PIB sau ESA.

„Lucrurile bune făcute într-un an și jumătate de guvernare se datorează lui Florin Georgescu, iar cele rele sunt contribuția prim-ministrului și ministrului delegat pentru buget, a afirmat, Victor Ponta, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa prim-viceguvernatorului BNR.

„Sunt astăzi aici și vorbesc în calitate de unul dintre elevii domnului Florin Georgescu. În 2010, în martie dacă nu mă înșel, domnul Georgescu m-a luat să mă învețe câteva lucruri absolut necesare pentru orice eventuală poziție pe care urma sa o ocup”, a spus Ponta, la acel moment.

Georgescu s-a definit, întotdeauna, ca un om de stânga. „A fi de stânga este un anumit mod de a simți, gândi și trăi. Nu pot trăi ca altcineva”, a declarat tot în noiembrie 2013, la decernarea, de către SNSPA, a titlului de Doctor Honoris Causa.

El a fost apropiat, de-a lungul timpului, de Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase și Victor Ponta.

Pe de altă parte, Mihai Fifor este unul dintre social-democrații cei mai apropiați, în timp, de liderul PSD Liviu Dragnea.

Fifor a fost propulsat, ca urmare a sprijinului acordat de Dragnea, în funcția de președinte al Consiliului Național, în urma unei propuneri făcute de la microfon de către Dragnea. Fifor s-a declarat surprins atunci când a venit pe scenă pentru a le cere votul celor circa 400 de membri ai Consiliul National.

Tot Dragnea i-a încredințat, recent, lui Fifor funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru ancheta alegerilor prezindențiale din 2009, pe care ar fi trebuit să o prezideze chiar liderul PSD. Fifor a fost, în mandatul trecut, și președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.

O altă funcție încredințată de Dragnea lui Fifor a fost cea de lider al senatorilor PSD. Recent, ca urmare a sancționării, funcția de lider de grup deținută de Șerban Nicolae a revenit, în cadrul unui CExN, lui Fifor.

După izbucnirea crizei guvernamentale provocate de refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona ca urmare a retragerii sprijinului politic, Fifor a rămas fidel taberei lui Dragnea, fapt asumat public. Astfel, el a fost cel care a citit moțiunea de cenzură depusă de PSD -ALDE împotriva propriului Executiv, în plenul comun al Parlamentului.

Spre deosebire de Gerogescu, Fifor nu are pregătire economică. El este licențiat în Filosofie la Universtatea din Craiova, are un master în Literatura română și altul în Managementul Afacerii Publice, la SNSPA, și un doctorat în antropologie socială, la aceeași Universitate din Craiova.

Pe de altă parte, în 2009 Fifor a urmat la Colegiul Național de Apărare cursul „Securitate și bună guvernare”, precum și cursul Managementul afacerilor interne la Colegiul Național de Afaceri Interne al Academiei de Poliție Al. I. Cuza.

În iunie 2015 Fifor a fost propus ministru al Transporturilor, premierul Victor Ponta transmițându-i președintelui Klaus Iohannis o propunere de nominalizare în acest sens. La acel moment, Fifor era președintele Comisiei pentru Transporturi și energie din Senat.

Președintele Klaus Iohannis a respins, însă, propunerea ca Fifor să ocupe portofoliul Transporturilor, motivând că „nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.

„Președintele României a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Faur în funcția de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor. Președintele României a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condițiile necesare pentru a fi numită în funcția de membru al Guvernului”, a arătat, la acel moment, Administrația prezidențială, prin intermediul unui comunicat.

Liderul PSD Liviu Dragnea a convocat CExN al PSD pentru luni, la ora 10.30, la Palatul Parlamentului, în ședință urmând a fi stabilită propunerea de premier cu care PSD și ALDE se vor prezenta la consultările de la Cotroceni.

Tot luni, la ora 13.00, va avea loc ședința grupurilor parlamentare reunite ale PSD, unde se va discuta tot despre propunerea de premier, care va fi prezentată parlamentarilor. Cel mai probabil, parlamentarii PSD vor semna și o listă de susținere care să ateste faptul că, împreună cu ALDE, premierul propus de PSD beneficiază și de majoritatea necesară pentru a fi învestit de Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?