Pop: La Târgu Mureș avem o situație specială. Nu este atributul Ministerului Educației

Pop: La Târgu Mureș avem o situație specială. Nu este atributul Ministerului Educației
Publicat: 07/09/2017, 15:07
Actualizat: 07/09/2017, 16:12

„La Târgu Mureș avem o situație specială. Nu este atributul Ministerului Educației. După ședința de Guvern aș vrea să vă prezint câteva soluții locale. Este o problemă locală, fiind și un dosar DNA în lucru. Avem tratament egal față de toate minoritățile din România. Nu e o problemă la nivelul Ministerului Educației, ci locală. Cred că avem o soluție pentru ca elevii să nu sufere acolo”, a spus ministrul Educației, în debutul ședinței de Guvern.

România și Ungaria se află în mijlocul unui nou scandal diplomatic, ca urmare a suspendării înființării Liceului Catolic din Târgu Mureș. Ungaria a anunțat că își retrage sprijinul pentru aderarea României la organisme internaționale, inclusiv Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru o perioadă nedeterminată, anunțul fiind făcut de secretarul de stat al MAE ungar, Levente Magyar, care a precizat că ambasadorul român la Budapesta a fost informat de această decizie.

„Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru aderare”, a avertizat el.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că autoritățile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureș în subiect de campanie electorală în Ungaria, amintind că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat în Ungarian din perspectivă electorală

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță și buna conviețuire interetnică la nivelul societății române și care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ținut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată într-un comunicat al MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român de către ministrul de Externe ungar, Szijjarto Peter.

Pe de altă parte, circa 2.500 de persoane au ieșit în stradă, miercuri seară, în Târgu-Mureș, pentru a protesta față de situația în care se află Liceul Romano-Catolic. La protest a participat și Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, Jakubinyi Gyorgy.

„Am mai explicat și în trecut că Sfânta noastră Biserică nu-și caută dreptatea de obicei pe străzi, ci în biserică, și dacă este nevoie și la tribunal. În situația actuală Statusul Romano-Catolic din Transilvania este nevoit ca să-și caute adevărul într-o acțiune de avertizare publică pe străzi (…) Avem încrederea că Guvernul României, care a recunoscut Codul de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice ca Statut de organizare al Cultului Romano-Catolic – în care este considerată școala confesională ca o valoare, care recunoaște dreptul eparhiotului de a iniția înființarea școlilor confesionale, care recunoaște dreptul părinților la alegere liberă a școlilor – nu va trece cu vederea manifestarea voinței comune existente și manifestate și acum, că această școală trebuie să existe și funcționeze”, a spus Jakubinyi Gyorgy, potrivit Mediafax.

Reamintim că procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reținerea pentru 24 de ore a șefului ISJ Mureș, Ștefan Someșan pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul și uzurparea funcției, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile și directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș pentru abuz în serviciu.

Aceștia au susținut că, în contextul unor aspecte prezentate de către Someșan, Consiliul de Administrație al ISJ Mureș a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deși, în realitate, „Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ”. De asemenea, procurorii au precizat că în aceeași zi, șeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă