PNL și PSD se întrec în parlament să mărească salariile primarilor. Cât au obținut edilii la ultima strigare

PNL și PSD se întrec în parlament să mărească salariile primarilor. Cât au obținut edilii la ultima strigare
Publicat: 24/04/2017, 21:03
Actualizat: 26/04/2017, 13:52

Deputatul PNL Corneliu Olar a propus amendamentul la OUG 9 prin care salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, au fost crescute cu 30% din bugetele locale începând cu data de 1 aprilie.

Liberalul a afirmat că primăriile pot crește taxele și impozitele pentru a putea plăti majorările salariale pentru primari.

„Bugetul nu se axează numai pe banii veniți de la centru. Bugetul local este constituit din venituri proprii, impozite, taxe locale și alte venituri proprii. Se pot majora taxele printr-o hotărâre de consiliu. Printr-o hotărâre de consiliu pot lua banii, nu din investiții, sunt bani din taxe și impozie locale, extrabugetare”, a spus deputatul PNL Corneliu Olar.

Amendamentul a fost susținut și de USR.

„Aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. De altfel, amendamentul mai operează timp de o lună de zile, după aceea intrând în vigoare legea salarizării unitare primarii vor intra pe alte grile de salarizare, mult mai mari decât sunt în prezent”, a declarat ministrul Muncii, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, la finalul ședinței comisiilor reunite de muncă și buget care au adoptat cu amendamente OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017.

Președintele Comisiei de muncă, deputatul PSD, Adrian Solomon, a declarat că raportul comisiilor reunite va fi supus votului plenului Camerei Deputaților, în ședința de marți.

PSD a încercat cu OUG 2

La jumătatea lunii martie, parlamentarii PSD-ALDE-UDMR au depus un amendament depus la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și modificarea și completarea unor acte normative, se prevede majorarea salariilor/indemnizațiilor și pentru personalul care ocupă funcții de demnitate publică la nivelul autorităților publice locale.

„Prin derogare de la prevederile art.1 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative, începând cu data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență,cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizațiilor de care beneficiazăpersonalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene,se majorează cu 30% față de nivelul aflat în plată”, se arată în amendamentul depus, potrivit unui comunicat remis presei de PSD. .

„Amendamentul va reduce situațiile în care unii funcționari vor avea venituri salariale superioare primarului, viceprimarului, președinților, precum și vicepreședinților consiliilor județene deși responsabilitatea acestora este net superioară”, susțin social-democrații.

Potrivit OUG 2/2017,de la1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale au fost majorate cu 20% față de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017. Nu intră sub incidența acestor prevederi, personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene etc.

De asemenea, prevederile prezentului articol nu se aplică pentru indemnizațiile de ședință de care beneficiază consilierii locali, respectiv consilierii județeni, potrivit legii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului