no author
Dana Stanila
1510 vizualizări 17 mai 2017

Eliminarea articolului a fost propusă de ministrul Muncii Lia Vasilescu. Aceasta a cerut permisiunea preşedintelui de şedinţă întreruperea discuţiilor cu privire la un alt articol, pentru a reveni asupra articolului privind pensiile speciale şi militare.

„Aş vrea din partea iniţiatorilor să retragem articolul 40 din textul legii care tocmai s-a votat în comisie, să nu mai apară în plen", a pus Olguţa Vasilescu. Propunerea a fost aprobată după ce, cu doar două ore înainte, senatorii din Comisia de muncă adoptaseră un amendament prin care se suspendă temporar actualizarea pensiilor de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular, ale judecătorilor şi procurorilor, ale militarilor, poliţiştilor.

„Până la 1 ianuarie 2019 se suspendă temporar actualizarea în funcţie de majorarea salariilor, soldelor, indemnizaţiilor de încadrare şi indemnizaţiilor lunare a pensiilor de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular, ale judecătorilor şi procurorilor, ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, ale auditorilor publici externi precum şi actualizarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii", se precizează în amendamentul depus de Ministerul Muncii la Legea salarizării.

Pensiile speciale pot fi majorate, astfel, chiar de la 1 iulie, deşi este stipulată o interdicţie potrivit căreia acestea rămâneau îngheţate până în 2022. Este vorba despre acele indemnizaţii speciale acordate parlamentarilor, magistraţilor, funcţionarilor publici parlamentari sau poliţiştilor. 

Senatorii din Comisia de muncă nu au fos de acord, în schimb, cu sporurile de 15% pentru persoanele cu handicap vizual, după cum prevede proiectul iniţial, şi nici cu amendamentul care prevedea extinderea sporurilor pentru toate persoanele cu dizabilităţi, argumentând că „o chestie minoră poate să fie considerată de medici dizabilitate. Ce facem, dăm sporuri aşa la toată lumea? Eventual găsit ce anume dizabilităţi merită recompensate cu acest spor". 

 

 

 
 
 
 
--

Citește și: