no author
Liviu Dadacus - Mediafax
536 vizualizări 18 mai 2017

Amendamentul a fost propus de senatorii PNL şi UDMR şi a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Proiectul iniţial corela fiecare funcţie cu un coeficient de salarizare. Amendamentul a majorat, practic, valoarea coeficientului în cazul primarilor şi viceprimarilor cu un punct. Un punct echivalează cu salariul minim brut, respectiv 1.450 de lei.

Potrivit acestui amendament, primarul de municipiu reşedinţă de judeţ şi primarul de sector vor avea coeficientul 9 şi vor încasa 13.050 lei brut.

- primar oraş cu peste 200.000 de locuitori - coeficient 9 - 13.050 lei brut;

-primar oraş cu 100.001 şi până la 200.000 locuitori - coeficient 8 - 11.600 lei brut;

-primar oraş cu 50.001 până la 100.000 locuitori – coeficient 7,5 - 10.875 lei brut;

-primar oraş cu 20.001 şi până la 50.000 locuitori - coeficient 7 - 10.150 lei brut;

-primar oraş cu 10.001 şi până la 20.000 locuitori - coeficient 6,5 - 9.425 lei brut;

- primar oraş cu 5.001 şi până la 10.000 locuitori – coeficient 6 - 8.700 lei brut;

-primar oraş cu 3.001 şi până la 5.000 locuitori - coeficient 5,5 - 7.975 lei brut;

-primar oraş până la 3.000 locuitori - coeficient 5 - 7.250 lei brut.

Totodată, senatorii din Comisia de Muncă au mai decis majorarea salariilor personalului ANI care are acces la informaţii clasificate (15%), celui din Consiliul Legislativ (10%) şi funcţionarilor din teritoriu ai Ministerului Mediului (15%).

Majorările se vor aplica de la intrarea în vigoare a legii, care ar trebui să fie 1 iulie, potrivit declaraţiilor politice făcute de majoritatea parlamentară şi de liderii PSD.

Comisia de Muncă din Senat a adoptat cu şase voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi patru abţineri Raport favorabil la proiectul Legii salarizării, după trei zile de dezbateri. Proiectul de lege va intra, luni, în plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot fina, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Reamintim că, pe 25 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, au fost majorate cu 30% din bugetele locale, în urma unui amendament depus de deputatul PNL, Corneliu Olar, la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017. Legea aduce majorări şi pentru poliţişti, personalul militar şi alte categorii bugetare.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a justificat, la acel moment, demersul declarând că "era absolut firesc ca într-un partid care militează pentru o administraţie eficientă să militeze şi să sprijine o salarizare decentă a primarilor" şi că reprezintă "o prioritate".

"Pentru că era absolut firesc ca într-un partid care militează pentru o administraţie eficientă să militeze şi să sprijine o salarizare decentă a primarilor care în urma degringoladei în privinţa salarizării din sistemul public au ajuns să fie mai prost plătiţi decât propriii angajaţi", declara, la acel moment, Raluca Turcan, întrebată de ce PNL a depus amendamentul la OUG 9 prin care salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, au fost crescute cu 30% din bugetele locale începând cu data de 1 aprilie.

Întrebată dacă nu se mai putea aştepta câteva luni, până la intrarea în vigoare a legii salarizării, Turcan a răspuns că "PNL a depus acest amendament la mai multe proiecte de lege pentru că reprezintă o prioritate".

"Dacă de la cap se împute managementul politic, toată comunitatea are de suferit (...)  Prima măsură a PSD-ului ar fi trebuit să fie aceasta (....) Am depus amendamente şi la OUG privind salariile demnitarilor şi la această OUG 2 şi vom urmări să se respecte acest amendament în legea salarizării unitare", mai spunea Turcan.

„Aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. De altfel, amendamentul mai operează timp de o lună de zile, după aceea intrând în vigoare legea salarizării unitare primarii vor intra pe alte grile de salarizare, mult mai mari decât sunt în prezent”, declara, la rândul său, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

--

Citește și: