OUG 14, adoptată în Comisia Juridică. Nicolicea: Există posibilitatea ca Legea de respingere a OUG 13 să fie declarată neconstituțională

OUG 14, adoptată în Comisia Juridică. Nicolicea: Există posibilitatea ca Legea de respingere a OUG 13 să fie declarată neconstituțională

OUG 14 a primit luni raport favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, urmând ca votul final să fie dat marți în plen. Președintele Comsiei Juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat că cele două proiecte privind OUG 13 și OUG 14 vor fi dezbătute marți în aceeași ședință și a subliniat încă o dată că își menține punctul de vedere potrivit căruia nu era nevoie de un proiect pentru respingerea OUG 13. Mai mult, Nicolicea a transmis că este posibil ca și legea de respingere să fie declarată neconstituțională, iar efectele, dacă se vor produce, aparțin opoziției.

„Toată, lumea, și colegii data trecută, au susținut să le dezbatem amândouă, simultan. Comprimând timpul de la comisie, mâine vor fi dezbătute în aceeași ședință, deci s-au realizat condițiile pe care le-am ridicat. (…) Este evident că acesta este punctul de vedere pe care l-am exprimat și îl exprim. Cei care insistă ca o ordonanță abrogată să fie respinsă printr-o lege, adică să aibă două date de încetare, își asumă respectivul proiect și efectele lui”, a spus Eugen Nicolicea.

Șeful Comisiei Juridice a Camerei a ținut să atragă atenția că toată lumea a uitat faptul că propunerea abrogării a venit de la președintele Klaus Iohannis, iar acum au început alte discuții referitoare la o lege de respingere și la nevoia ca proiectele să fie dezbătute simultan.

„Să recapitulăm: premierul Grindeanu a vorbit despre două soluții: prorogare de termen și abrogare. Prorogarea, dacă o făceai pe patru ani, să ieși din mandatul acesta, nu aveam niciun fel de problemă. Dar pentru a nu exista discuții a cedat și a acceptat punctul de vedere al președintelui, adică să fie dată ordonanță de abrogare. Evident că uită toată lumea cine a propus abrogrea, adică președintele României, și toată lumea a sărit că ce rău este o abrogare și că este un anumit joc ascuns, uitând că propunerea este a domnului Klaus Iohannis. (…) Eu vă învederez faptul că există posibilitatea ca și legea de respingere să fie declarată neconstituțională. Efectele, dacă se vor produce, parțin opoziției”, a avertizat acesta.

Tot luni,Comisia juridică a Senatului a votat modificarea proiectului de lege privind OUG 13, pentru ca legea să fie una de respingere. Proiectul de respingere urmează să fie votat de plenul Senatului.

Comisia juridică a votat un amendament prin care Legea de respingere a OUG 13 să aibă un singur articol, la propunerea grupului palamentar al PSD, respectiv: „Se respinge Ordonanța de urgență a Guvernului numărul 13/2017, prin modificarea și completarea Legii 286/2009 din Codul Penal și a Legii 135/2010 privind Codul de Procedură penală”
Amendamentul a fost admis cu șapte voturi „pentru” și patru „împotrivă”.
Raportul a fost admis de Comisia juridică în unanimitate și va fi supus la vot, luni, în plenul Senatului. Apoi proiectul va fi trimis Camerei Deputaților.
Marți, Comisia juridică se va reuni pentru a dezbate proiectul de lege al Guvernului privind grațierea, după ce, săptămâna trecută, senatorii juriști au dezbătut în primă lectură textul Legii grațierii propus de Guvern. În cadrul dezbaterii, senatorii PNL și USR au cerut respingerea proiectului de lege propus de Executiv, însă PSD a refuzat.
„Prevederile constituționale nu ne împiedică să acceptăm un proiect de lege propus de Guvern în materie de amnistie, pentru că acordarea prin lege nu înseamnă și o competență exclusivă în materie de competență legislativă. Dacă ar fi o restricționare într-o lege, ea este neconstituțională”, spunea, la acel moment, senatorul PSD, Șerban Nicolae.
Reprezentanții opoziției au susținut că inițiativa ar trebui să fie totuși a Parlamentului și nu a Guvernului.
„Atunci surprindeți-mă cu un proiect de lege! Aveți deplină libertate”, le-a replicat senatorul PSD, Șerban Nicolae.
Termenul pentru adoptarea unui raport asupra proiectului de lege este 21 februarie, apoi actul normativ va merge în plenul Senatului, prima Cameră sesizată.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare