no author
Cristina ANDREI
Dana Stanila
Cristina ANDREI
195 vizualizări 15 mai 2017

„Oficial mi-am depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL. Am depus proiectul de moţiune cu numele Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei. Am alături de mine o echipă de oameni serioşi, de caracter, puternici, oameni care au reuşit în competiţiile electorale, oameni care fac cinste PNL. Sunt un om credincios, îmi iubesc familia, îmi iubesc ţara, sunt un liberal convins, un liberal până în măduva oaselor. Mă bat pentru promovarea ideilor de libertate şi democraţie imediat de după Revoluţie. Nu am dat înapoi în nicio bătălie, niciodată nu am fugit de pe câmpul de luptă", a declarat Ludovic Orban.

Orban a declarat că are ca prioritate o transformare a administraţiei publice în „partener al cetăţeanului" şi să întărească autonomia locală.

„Vrem să transformăm administraţia nu într-un duşman, ci într-un partener al cetăţeanului. Avem ca obiectiv să întărim autonomia locală, să permitem aplicarea principiului subsidiarităţii, să permitem oamenilor aleşi la nivel local să pună în practică proiectele de dezvoltare a comunităţilor locale. Ne bătem pentru afirmarea naţiunii române în lume. Ca echipă, suntem convinşi că PNL are capacitatea de a recâştiga încrederea părţii civilizate, părţii educate, părţii dinamice din electoratul român şi suntem convinşi că o naţiune puternică nu se poate bizui decât pe cetăţeni puternici, pe oameni care trăiesc pe propriile picioare, pe oameni care trăiesc din munca lor, din afacerea lor, din fructificarea proprietăţii pe care o deţin, din abilităţile şi talentele pe care le au", a mai declarat Ludovic Orban.

Pentru susţinerea lui Ludovic Orban la şefia PNL au semnat deja 27 de preşedinţi de filiale ale partidului, având mandat din partea organizaţiilor pe care le conduc.

„Există la ora actuală 27 de semnături de preşedinţi de filiale, dar în spatele acestor semnături precizez că se află exprimarea voinţei organizaţiilor judeţene, fie prin consultarea Biroului Judeţean, fie prin consultarea Colegiului Director Judeţean, fie prin consultarea aleşilor locali ai PNL. Niciun preşedinte care a semnat susţinerea moţiunii mele, nu a semnat pentru că aşa a vrut el fără să ţină cont de voinţa organizaţiei pe care o conduce", a mai spus Orban.

Moţiunea depusă odată cu candidatura la preşedinţia partidului „este numai scheletul viitorului program politic şi a viitoarei strategii politice a PNL", a mai spus Orban, precizând totodată că documentul va fi trimis tuturor membrilor PNL.

Printre cei care au venit să îşi exprime susţinerea pentru Orban s-au numărat primarul Aradului Gheorghe Falcă, liderul PNL Alba Mircea Hava, liderul PNL Sălaj Lucian Bode, dar şi liderul PNL Bihor Ilie Bolojan.

„Echipa care este astăzi susţinătoare a colegului nostru Ludovic Orban, care se bazează în principal pe oameni care au obţinut rezultate atât în ceea ce priveşte ocuparea unor poziţii elective, cum sunt primarii de reşedinţe de judeţ, dar şi prin realizările personale pe care le au aceste administraţii dovedind că se poate face ceva într-adevăr, pentru oameni, în România. O echipă puternică, care se bazează pe oameni care au rezultate. Al doilea motiv este legat de persoana candidatului. Ludovic Orban este unul dintre membrii PNL care are o vechime, care are o experienţă, care are capacitatea de a lucra într-o echipă, în aşa fel încât să putem să relansăm Partidul Naţional Liberal şi să oferim o şansă dreptei din România pentru prosperitatea ţării noastre", a declarat Ilie Bolojan.

Bolojan a fost întrebat dacă absenţa lui Crin Antonescu din echipa de susţinere a lui Ludovic Orban este „un handicap".

„Este poziţia domnului preşedinte Crin Antonescu. Cei care suntem în teren, care facem zi de zi politica partidului şi politica cetăţeanului credem că am optat corect", mai spus Bolojan.

Bolojan a mai spus că la alegerile din 2019, candidatul PNL va fi tot Klaus Iohannis.

„Din punctul meu de vedere, România şi preşedintele Klaus Iohannis au nevoie de un partid naţional liberal puternic pentru că, aşa cum anunţa şi Ludovic Orban, unul dintre proiectele noastre importante este recâştigarea preşedinţiei României în 2019. Pentru asta este nevoie de un candidat puternic şi Klaus Iohannis este acest candidat".

Şi luptătorul K1 Cătălin Moroşanu a venit la Bucureşti pentru a-l susţine pe Ludovic Orban: „Eu cred că domnul Orban nu are nevoie de nicio lecţie de autoapărare. Este un lider puternic şi cred că o să răzbată şi o să preia preşedinţia PNL. Eu sunt un om pragmatic şi cred că toţi colegii de partid ar trebui să fie pragmatici. Orban are cele mai multe şanse să ajungă preşedinte, este un lider carismatic şi într-adevăr, în momentul în care transmite ceva, este auzit de tot poporul", a declarat Cătălin Moroşanu.

„PNL, partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică", propunerea cu care Buşoi vrea să ajungă şeful PNL

Cristian Buşoi, fosta propunere a PNL pentru a candida la Primăria Capitalei, şi-a depus şi el oficial candidatura la şefia partidului, cu moţiunea „PNL, partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică". Acesta a transmis că partidul trece prin cel mai greu moment de 21 de ani de când este el membru şi a acuzat că în acest moment se duce mai mult o campanie internă în care se discută despre funcţii, fără o orientare clară către alegători şi către electoratul pe care PNL trebuie să-l recupereze.

„Sunt de 21 de ani în PNL şi pot spune că acum este cel mai imp moment prin care trece PNL de când sunt eu membru al acestui partid (...) Ce se vede până acum este o campanie foarte internă, mai mult decât să arătăm direcţia în care merge Partidul Naţional Liberal, se vorbeşte despre persoane şi despre funcţii", a spus Buşoi după depunerea candidaturii. 

Acesta a subliniat nevoia de schimbare din partid, singura soluţie pentru a putea învinge PSD. E nevoie de convingerea celor care l-au votat pe Iohannis în 2014, a oamenilor care au ieşit să protesteze împotriva PSD, altfel PNL nu va mai conta, a mai transmis Buşoi: „PNL trebuie să se schimbe, trebuie să fie un lucru foarte clar. Dacă PNL nu se schimbă, atunci PNL nu va putea învinge Partidul Social Democrat şi mi-e teamă că Partidul Social Democrat, în aceste condiţii, ar putea câştiga tot şi că PNL nu va mai conta. Fără să recuperăm electoratul pe care l-am pierdut, va fi foarte greu să învingem Partidul Social Democrat. Psd stă pe un electorat de 35-40%, noi suntem acum la un scor de 20%. Fără cei 15-20% care l.au votat pe preşedintele ipohannis în 2014, care au ieşlit să protesteze împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea la începutul acestui an, nu vom reuşi să învingem Partidul Social Democrat". 

Buşoi a vorbit şi despre câteva măsuri pe care le propune pentru a atrage electoratul tânăr, începând cu o schimbare de mesaj, care trebuie să aducă în prim plan economia şi fiscalitatea: „Trebuie să facem o schimbare, şi această schimbare trebuie să însemne câteva lucruri. În primul rând, trebuie să facem o schimbare de mesaj. Justiţia trebuie să rămână o temă importantă în lupta cu Partidul Social Democrat, dar tema prioritară a PNL trebuie să redevină economia şi fiscalitatea. Fără ecoomie, mesajul pe justiţie nu are niciun fel de forţă de convingere. PNL este împotriva populismului PSD şi PNL trebuie să vină cu măsuri foarte clare de care electoratul să ne lege şi cu care să ne identificăm. Cota unică redusă, atragerea angajaţilor de la stat către privat, susţinerea investiţiilor şi contribuţii 0 pentru noi locuri de muncă". 

Printre cei care îl susţin pe Buşoi şi care s-au aflat alături de el în momentul depunerii candidaturii sunt Teodor Atansiu şi Leon Dănăilă, iar luni şi liderul PNL Timişoara, Nicolae Robu, i-a transmis lui Buşoi că îl sprijină pentru funcţia de preşedinte al PNL. 
 
Într-o postare publicată pe contul său de Facebook, Nicolae Robu, spune că s-a decis să-l sprijine pe Cristian Buşoi în alegerile interne ale PNL pentru funcţia de preşedinte. Liderul PNL Timiş precizează că este convins de faptul că Buşoi „este opţiunea cea mai bună pentru partid, la momentul actual” şi vine cu cinci argumente în acest sens.
 
„A dat importanţa cuvenită şcolii, formării sale ca profesionist, intelectual şi politician, iar portofoliul său de studii oglindeşte asta cât se poate de convingător. Are o bogată experienţă politică, deşi este tânăr -39 de ani-, intrând de tânăr în partid şi deţinând, apoi, pas cu pas, aşa cum le stă bine celor ce aspiră să ajungă la vârf, toată paleta de funcţii ierarhice, mai întâi la organizaţiile de studenţi şi de tineret (CSL, TNL), apoi la seniori, la început la nivel judeţean -în Mehedinţi şi Timiş-, iar apoi la nivel naţional. În ultimii ani, a condus organizaţia PNL Bucureşti, mai întâi ca preşedinte interimar, apoi ca preşedinte ales şi a fost numit prin vot de către BPN drept secretar general naţional interimar. A fost parlamentar, este europarlamentar şi a exercitat cu succes şi diverse funcţii executive”, scrie Nicolae Robu pe reţeaua de socializare.
 
Preşedintele PNL Timiş mai spune despre Cristian Buşoi că are o viziune modernă, dar şi că este un bun comunicator şi va fi “capabil” să construiască pentru partid conexiuni importante.
 
„Are viziune şi o viziune modernă asupra modului în care trebuie făcută marea politică: cu deschidere şi nu în izolare, cu concentrare pe mizele mari, ale ţării, ale comunităţilor de la diferitele niveluri şi ale cetăţeanului însuşi şi nu cu irosire în teme mărunte şi dispute politicianiste derizorii. Este un bun comunicator. Are excelente abilităţi de relaţionare, prin care şi-a construit şi va fi capabil să construiască în viitor şi pentru partid conexiuni importante, în ţară şi în străinătate. Pentru toate acestea, opţiunea mea pentru funcţia de preşedinte PNL pentru mandatul 2016 - 2020 este Cristian Buşoi”, explică Nicolae Robu.

 

 

 

 

--

Citește și: