no author
Oana Despa
274 vizualizări 14 apr 2017

Fostul primar al sectorului 2 este acuzat de către procurorii DNA că ar fi primit un teren, care a ajuns, prin contracte fictive, în posesia Loredanei Radu, nepoata

„La sfârşitul anului 2008, pe fondul căderii imobiliare, am zis că este înţelept să achiziţionez un teren. Am vorbit cu Loredana Radu şi ne-am înţeles la suma de 400.000 de euro, ştiam că deţine acest teren pe care îl achiziţionase cu 50.000 de euro. Loredana este fiica verişoarei mele primare. Aveam o relaţie de încredere pentru că am mai cumpărat de la ea. Deţineam în bancă, în 2008, 1 milion de euro. I-am scos pe toţi, am menţionat pentru ce îmi sunt necesari, apoi, restul am băgat înapoi în bancă. Nu am discutat cu Niculai Onţanu despre teren, eram doar colegi de partid", a declarat Gabriel Oprea în faţă judecătorului Curţii de Apel Bucureşti.

Fostul vicepremier a explicat în faţa magistraţilor că a cumpărat acel teren pentru a construi pe el şi a-l vinde mai departe. Gabriel Oprea susţine că au fost mai multe semne de întrebare dacă se poate sau nu construi pe acel teren.

„L-am cumpărat cu gândul de a investi, era o groapă de gunoi. M-am gândit să fac o structură de rizestenţă pentru o construcţie şi să vând sau să găsesc un asociat. Am donat acest teren fiicei mele. Loredana mi-a prezentat actele de vânzare-cumpărare prin care a dobândit terenul şi pe care a dat 50.000 de euro. Am fost cu ea să îl vedem şi mi-am exprimat atunci îndoiala că ar putea fi construit ceva pe acel teren. Loredana a justificat preţul mic tocmai prin natura terenului care era improprie edificării unei construcţii. Nimeni nu a crezut că se poate construi pe acel teren. Au fost doi arhitecţi şi 30 de studenţi la arhitectură care mi-au spus că este riscant. E posibil să nu se poată face construcţie sau, cu noroc, se poate face. Şi vânzătorul cred că ştia că nu se poate când i l-a vândut Loredanei. Un arhitect a spus că se poate, un altul, că nu se poate. Când am luat terenul, am discutat cu arhitectul Medvedovici care mi-a spus că este riscant" a explicat Gabriel Oprea.

Fostul ministru de Interne a mărturist că de la nepoata lui a mai cumpărat un teren, iar relaţiile sale cu Niculai Onţanu erau strict de colegialitate.

„Am mai luat un alt teren de 1000 de mp, în Voluntari. Ştiam că mai are şi alte terenuri de vânzare,dar am optat pentru acesta. Ţinând cont de zonă, m-am gândit la potenţialul pe care îl are terenul.În anul 2008, eram coleg de partid cu Onţanu, îl cunosc din anul 2002, când ocupam funcţia de prefect al Capitalei. În sediul Primăriei Sectorului 2, era un birou cu o plăcuţă cu numele meu pe ea. A fost cu titlu onorofic, la iniţiativa lui Onţanu pentru că eram prefectul Bucureştiului, nu am avut niciodată birou acolo", a adăugat Gabriel Oprea.

Neculai Onţanu a fost trimis în judecată în luna iunie 2016 sub acuzaţia de luare de mită.

Potrivit procurorilor „în perioada 2006 - 2007, inculpatul Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991".

„După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil", potrivit DNA.

Anchetatorii susţin că „la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către suspecta Radu Loredana Claudia. Preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro)".

În contractul încheiat cu Loredana Radu, a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro pe metru pătrat, preţul total fiind de 50.000 de euro, susţin procurorii.

„Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia", arăta DNA.

Suprafaţa de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive, au explicat procurorii DNA.

--

Citește și: