„Noul program de guvernare” al PSD. Măsurile-cheie amânate în zece luni de când se află la putere

„Noul program de guvernare al PSD. Măsurile-cheie amânate în zece luni de când se află la putere
Publicat: 18/10/2017, 19:53

Legea pensiilor, amânată„cu grijă”

Cea mai recentă dintre măsurile promise pentru 2018, dar amânate, de astăzi oficial, este noua Lege a pensiilor. Deși în repetate rânduri au declarat că proiectul este gata și că rămâne ca specialiștii din Guvern să-i stabilească impactul financiar, Liviu Dragnea a anunțat miercuri că în ședința coaliției de guvernare a rămas stabilit că aceasta se amână pentru anul următor.

„Vom lucra la ea anul viitor, așa ne-am propus. Nu cred că va ajunge în Parlament, în acest an”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament. Întrebat cum s-a ajuns la această decizie, în contextul în care Guvernul anunțase că va veni cu o nouă lege a pensiilor în luna octombrie, Tăriceanu a răspuns: „Cu grijă”.

„Legea e extrem de complicată, de stufoasă și măsurile care trebuiesc avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent”, a ținut să precizeze șeful Senatului.

Șeful PSD, în schimb, a găsit o explicație pentru această amânare, arătând că„niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România”, în momentul în care s-a pus în discuție această lege.

„Niciodată n-a fost vorba ca ea să fie prinsă în proiectul de buget pentru că ar fi însemnat să fim nerealiști (…) La vremea la care noi am discutat acest lucru, vă spun cu sinceritate: niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România. Ne-a trebuit mult timp pentru a avea acces la informații, încă sunt zone în care le scoți cu greutate. Cum de exemplu, la sănătate, sunt informații despre salarizare care nu au venit. Am înțeles de la ministrul Muncii că fiind date cu caracter personal, ele nu pot fi furnizate”, a declarat Liviu Dragnea, precizând însă că punctul de pensie va crește totuși cu 10% de la anul.

Cu doar o zi în urmă, liderul PSD declara că noua lege a pensiilor nu este cuprinsă în draftul de buget pentru 2018, în condițiile în care nu a fost adoptată, și că „nu e obligatoriu să își producă efectele financiare în 2018″. Cu toate acestea, premierul Mihai Tudose anunța, pe 10 octombrie, că proiectul este gata.

„Acum doamna ministru Vasilescu lucrează cu echipa domniei sale la o estimare tehnică, în cât timp se procesează, se pot procesa cele cinci milioane de dosare, ce nevoi tehnice mai sunt, ne mai trebuie calculatoare, ne mai trebuie oameni. Sunt cinci milioane de dosare, nu-și permite nimeni să greșească, altfel o luăm de la capăt, știți, cu greșelile de la recalculare care îngroșau coada, stătea câte un om de două-trei ori la coadă pentru așa ceva”, spunea, la Antena 3, Mihai Tudose.

Același lucru îl afirma și Liviu Dragnea, pe 29 septembrie, cu mențiunea că abia de acum încolo specialiștii din Guvern ar urma să stabilească impactul financiar produs de aplicarea proiectului: „Legea pensiilor este finalizată practic ca și document. În perioada următoare se face evaluarea financiară. Este vorba de un impact semnificativ și trebuie să ne prezinte, cât de curând, care este perioada necesară pentru recalcularea pensiilor. Vorbim de recalcularea a peste cinci milioane de dosare. Este vorba de mecanismele tehnice și resursele financiare pentru ca atunci când vom ieși cu ea să existe răspuns la toate întrebările”, declara Dragnea, la Sucevița, după ședința CExN al PSD.

Mai mult, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, declara, pe 10 august, pentru prima dată, că Executivul va veni cu o nouă lege a pensilior în luna octombrie, moment în care fiecare pensie aflată în acest moment în plată va fi recalculată: „Trebuie să facem o nouă lege a pensiilor cu care vom veni în octombrie, nu e normal să ieși în 2010 cu o pensie mai mare decât unul care iese în 2011, e o nebunie, un haos în sistem… după această lege a pensiilor va trebui ca fiecare pensie aflată în plată să fie recalculată, niciuna în jos…asta presupune un efort din partea funcționarilor casei de pensii și foarte multe modificări în administrarea caselor de pensii. Avem de gând ca în perioada următoare să facem o restructurare a ceea ce înseamnă activitatea din toate instituțiile care sunt în subordinea Ministerului Muncii, nu mă refer la faptul că va trebui să dam oameni afară, dar va trebui să gândim altfel direcțiile respective”, declara, la acel moment, la RTV, Lia Olguța Vasilescu.

Cota zero de TVA la tranzacțiile imobiliare și pentru serviciile de publicitate, primele tăiate din primul program de guvernare PSD

Primele tăieri din programul de guvernare inițial au fost anunțate pe 30 mai, de către liderul PSD, Liviu Dragnea, care declara, la acel moment, că Executivul Grindeanu renunță la introducerea cotei zero de TVA la tranzacții imobiliare, situația fiind similară și în ceea ce privește domeniul publicității. Mediafax relata, însă, încă din luna aprilie, citând surse guvernamentale, că Executivul ar urma să renunțe la introducerea cotei zero pentru tranzacțiile imobiliare.

„Da, este adevărat, pentru că de asta am și lungit-o atât de mult. Cei din domeniul publicității și din zona presei au spus că această măsură, chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea și efecte perverse, în sensul că ar trebui să aștepte mult la rambursarea de TVA, și cei din zona de construcții de locuințe la fel (…) Din moment cei ei, cei care erau beneficiarii, nu sunt de acord, rămânem doar cu zero la input-urile în agricultură pentru că acolo situația este inversă. Ei sunt obligați să vândă cu TVA zero produsele, în schimb input-urile intră cu TVA și tot așa așteaptă un an sau doi până se rambursează TVA”, declara Dragnea, pe 30 mai.

Reducerea TVA și creșterile de salarii, amânari în serie

Reducerea TVA de la 19% la 18%, care nu va mai intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cum era prevăzut inițial, ci începând cu 1 ianuarie 2019, dar și primele majorări salariale, care aveau să se acorde de la 1 iulie 2017, au deschis lista amânărilor anunțate de coaliția de guvernare PSD-ALDE.

Concret, în varianta inițială a programului de guvernare, de la 1 iulie 2017 era stabilită majorarea cu 20% a soldelor de funcție acordate personalului militar și cu 5% a salariilor polițiștilor, dar și mărirea salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale și personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale. În ceea ce îi privește pe medici și profesori, salariile trebuiau să li se dubleze, conform promisiunilor PSD din campanie, de la 1 ianuarie 2018. În schimb, aceștia vor fi nevoiți să se mulțumească cu 25% de la 1 ianuarie, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori și până la 100% pentru medici și asistenți.

Epopeea impozitului pe gospodărie rămâne cu final necunoscut

Anunțată la mijlocul lunii aprilie ca o „lovitură fiscală” de Guvernul Grindeanu, introducerea impozitului pe venitul pe gospodărie s-a amânat cu „doi-trei ani”, decizia fiind enunțată, la începutul lunii iunie, de fostul ministru de Finanțe, Viorel Ștefan.

„De la 1 ianuarie 2018 nu mai poate rămâne acel impozit pe gospodării pentru că el deja a fost compromis din cauza sau datorită întârzierilor din ultimele luni de zile. În schimb, impozitul pe venitul global sau globalizarea veniturilor este o opțiune care e în continuare importantă pentru noi, care poate fi aplicată sau nu anul viitor, dar într-un pachet mai mare de schimbare a sistemului de impozitare care să elimine birocrația și care să producă mai multe venituri pentru români”, declara în iulie Liviu Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom