Noile condiții pentru grațiere. Persoanele peste 70 de ani, scoase din pușcărie. Cum vor fi tratate femeile

Noile condiții pentru grațiere. Persoanele peste 70 de ani, scoase din pușcărie. Cum vor fi tratate femeile
Publicat: 25/04/2017, 20:47

Comisia juridică a Senatului a adoptat un amendament la Legea grațierii potrivit căruia grațierea este condiționată de achitarea prejudiciului în 2 ani de la aplicarea actului de grațiere, fiind astfel dublat termenul de un an, propus de Guvern.

„Grațierea (…) este condiționată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de grațiere a obligațiilor civile și a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”, se menționează în amendamentul adoptat.

De asemenea, senatorii juriști au mai adoptat un amendament potrivit căruia nerespectarea „cu rea credință” a achitării prejudiciului atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție.

De asemenea, Comisia a adoptat un alt amendament care prevede că nu se grațiază pedepsele cu închisoarea a căror executare a fost suspendată condiționat sau sub supraveghere, potrivit legii.

Comisia juridică din Senat a adoptat, anterior, un amendament potrivit căruia se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanța de judecată, în condițiile în care Guvernul propusese un termen de 5 ani.

Amendamentul, propus de Asociația Magistraților din România (AMR), Parchetul General și președintele Comisiei, senatorul PSD Șerban Nicolae, a fost adoptat cu 7 voturi „pentru” și 2 abțineri.

Amendametul propus de reprezentantul Barourilor, de 6 ani, și asumat de senatorul PMP, Traian Băsescu, care a renunțat la termenul său de 10 ani, nu a întrunit numărul necesar de voturi, cumulând 8 abțineri, un vot „pentru” și un vot „împotrivă”.

„Trebuie să redactăm un text de reformulare, trebuie să asigurăm și ipoteza în care beneficiul grațierii se aplică o singură dată pentru o singură ipoteză, cea considerată mai favorabilă la cererea persoanei”, a spus Șerban Nicolae în Comisia juridică.

În proiectul Guvernului se prevedea că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv aplicate de instanța de judecată.

Un alt amendament adoptat marți în Comisia juridică din Senat se referă la grațierea cu jumătate a pedepselorcu închisoarea între 6 și 10 ani aplicate femeilor însărcinate.

De asemenea, amendamentul prevede că se grațiază cu jumătate pedepsele cu închisoare între 6 și 10 ani aplicate și persoanelor care și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum și copii încadrați în grad de handicap.

Textul amendametului este următorul: „Se grațiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare între 6 și 10 ani, aplicate femeilor însărcinate și persoanelor care și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum și copii încadrați în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”.
„O femeie care a luat mită într-o primărie eu nu zic să nu fie condamnată, dar copilul ei are același drept de a avea mama alături precum copilul unei femei care a fost condamnată că a fluierat în biserică”, a subliniat senatorul PMP, Traian Băsescu, prezent la ședința Comisiei.
Președintele Comisiei, senatorul PSD Șerban Nicolae, i-a replicat: „De acord, dar aș vrea să luați în considerare faptul că primul care ar trebui să se gândească la interesul acelui copil ar fi exact mama care ar fi putut să nu ia mită în primărie”.
„Sunt absolut de acord cu dvs., dar un om care a greșit o dată îi mai dai o șansă, după mine, pentru că a-l ține îndelungat în pușcărie înseamnă a-l distruge, în pușcăriile din România”, a răspuns Băsescu.
„Din categoriile excluse, elimin și eu violența, dar să lăsăm pe cele care au făcut un act de corupție, au luat o mită într-o primărie, într-un minister (…) Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută”, a adăugat fostul președinte.
În plus, Comisia juridică din Senat a adoptat și un amendament potrivit căruia se grațiaza în intregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani, iar pedepsele între 6 și 10 ani aplicate persoanelor peste 60 de ani se grațiază cu jumătate:„Se grațiază în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani”.
Un alt amendament adoptat are următorul cuprins: „Se grațiază în parte, cu 1/2, pedeapsa cu închisoarea între 6 și 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”.
Conform modificării adoptate cu șapte voturi „pentru” și două voturi „împotrivă, „grațierea prevăzută la art 1-2 este condiționată de achitarea în termen de doi ani de la data aplicării actului de grațiere a obligațiilor civile și cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”.
Totodată, un alt amendament adoptat cu șapte voturi „pentru” și o abținere prevede că „nerespectarea cu rea-credință a condiției prevăzute de alin. (1) atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție”.
Dezbaterile pe acest subiect vor fi reluate săptămâna viitoare în cadrul Comisiei juridice a Senatului.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață