Nicușor Dan vrea să se întoarcă șef la USR, dar pune condiții. „Referendumul intern este neonest”

Nicușor Dan vrea să se întoarcă șef la USR, dar pune condiții.
 „Referendumul intern este neonest
Publicat: 09/08/2017, 20:59
La USR a început luni prima consultare internă organizată de partid, prin care cei 1.800 de membri vor trebui să decidă dacă vor ca formațiunea să se poziționeze sau nu public împotriva referendumului pentru schimbarea definiției familiei în Constituție. Concret, USR-iștii vor trebui să răspundă la două întrebări referitoare la atitudinea pe care partidul ar trebui s-o adopte față de inițiativa Coaliției pentru Familie: „Susțineți ca USR să aibă o poziție ca partid pe tema referendmului Coaliției pentru Familie?” (variante de răspuns: DA / NU); „Cum trebuie să se poziționeze USR ca partid pe tema referendumului Coaliției pentru Familie?” (variante de răspuns: PRO / CONTRA)”.
Membrii vor avea la dispoziție o săptămână pentru a vota, iar decizia trebuie ulterior validată de Biroul Politic al USR. De rezultatul acestui referendum intern depinde și organizarea unui Congres pentru alegerea unui nou președinte, dar și decizia lui Nicușor Dan de a mai candida sau nu pentru această funcție.
„Înainte de începerea referendumului, în fiecare filială a partidului au avut loc dezbateri, cu argumente pro și contra poziționării. În final, nu vor exista pierzători și câștigători. Doar USR-ul câștigă pentru că organismele de conducere vor putea lua decizii știind cum se poziționează majoritatea colegilor din partid pe un anumit subiect”, a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Cu toate acestea, însă, în USR sunt acum trei platforme sau ideologii, recunoaște fostul președinte al USR, Nicușor Dan, care ține, totuși, să precizeze că nu e vorba despre trei„tabere”, pentru că partidul mai are încă de lucrat la definirea unei direcții clare, care să nu mai lase să se aprindă spiritele din interior pe diverse probleme precum actualul„măr al discordiei”, referendumul pentru revizuirea Constituției și schimbarea definiției familiei, în așa fel încât aceasta să fie definită drept „uniunea dintre un bărbat și o femeie”, așa cum își dorește Coaliția pentru Familie, care susține demersul.

„Pur și simplu e o dezbatere ideologică în care se propun diverse platforme de natură ideologică. Una este USR liberal, alta este USR popular. E o scrisoare scrisă de mai mulți oameni, printre care și eu, care nu e o platformă ideologică, e doar o scrisoare, care spune că USR-ul ar trebui să rămână unit, așa cum s-a format și cum a promis electoratului”, a explicat pentru Gândul fostul lider USR, Nicușor Dan.

Decizia lui Nicușor Dan depinde, însă, de ceea ce se va hotărî prin consultarea internă din această săptămână: „Eu consider că o poziționare contra referendumului, unu – încalcă ce-am spus noi în campania electorală, doi – duce USR-ul într-o zonă de nișă, și în situația asta eu nu mă întorc. Dacă, în schimb, referendumul spune că USR-ul rămâne cum a pornit și nu se divizează pe poziția asta a referendumului pentru familie, atunci mă întorc și, da, o să candidez”, a declarat Dan, care își dorește ca fiecare membru să poată să voteze individual în această privință.

În fapt, scrisoarea semnată de Nicușor Dan promoveză„unitatea în diversitate” în interiorul USR, adică ideea că fiecare membru poate să voteze cum vrea el în astfel de chestiuni care țin de propria conștiință, poziționare pe care fostul lider o argumentează prin faptul că, oricum, la revizuirea Constituției nu se poate discuta despre încălcarea drepturilor omului, așa cum a fost acuzat în mai multe rânduri. De cealaltă parte a baricadei, însă, au curs valuri criticile referitoare la viziunea sa, invocându-se slăbirea partidului și o divizare din ce în ce mai riscantă în cazul în care formațiunea nu adoptă o poziție unitară și clară pe toate problemele, indiferent cât de sensibile.

„Ca să fim foarte bine înțeleși: dacă un stat nu reglementează căsătoria cuplurilor de același sex, el nu încalcă drepturile omului. Sunt două decizii CEDO care au spus lucrul ăsta. Chestiunea de drepturile omului se oprește strict la parteneriatul civil. Deci dacă un stat nu recunoaște parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex, atunci el încalcă drepturile omului. Căsătoria, spune CEDO, e o chestiune simbolică, culturală, pe care societatea trebuie să și-o reglementeze ea însăși, iar USR-ul s-a pronunțat deja pe chestiunea parteneriatului civil. Deci în discuție nu vorbim de drepturile omului”, a explicat acesta.

Ce face, totuși, Nicușor Dan după demisia din USR? Participă la dezbatere, spune el, una extrem de importantă, dar care nu ar fi trebuit să apară în acest moment în care partidul avea alte priorități, precum, ce exemplu, să vină cu programul național pe care l-a promis alegătorilor, în loc să promoveze aceste referendum intern„neonest” prin care se dorește schimbarea direcției idologice pe care membrii și-o conturau înainte de apariția tuturor acestor discuții.

Nici„revoluția USR-istă” nu pare să mai fie ceea ce se anunța, în tot clocotul declarațiilor și contradeclarațiilor pe tema revizuirii Constituției, cu toate că Dan e de părere că aceasta nu s-a„dezumflat”, ci mai degrabă a fost acoperită de această dezbatere aprinsă, la care s-a adăugat și o comunicare deficitară.

„USR a făcut în Parlament foarte multe lucruri, din păcate nu le-a comunicat foarte bine. Dar pe tot ce înseamnă justiție, de la OUG 13, OUG 14, redefinirea conflictului de interese, legea executării pedepselor, legea grațierii, legea de funcționare a Curții Constiuționale, o lege pentru limitarea accesului la funcția publică pentru condamnații penal, iar asta vorbesc doar de domeniul justiției. Alte exemple sunt pe domeniul economic-financiar, alte exemple pe codul electoral. Deci e o activitate consistentă, din păcate nu suficient de bine comunicată”, consideră fostul șef al Uniunii.

Din cauza problemelor interne, însă, USR nu poate în acest moment să vină, așa cum își dorea Nicușor Dan, cu un„guvern din umbră” și nici cu un program de guvernare ca alternativă la cel promovat de PSD, fiind afectat de„zvârcolirile” pe care fostul lider le vrea terminate rapid pentru ca partidul să lucreze la ceea ce a fost proiectul cu care Dan a candidat, și a și câștigat, la Congresul USR.

„USR nu putea să aibă la momentul ăsta niciun proiect de guvernare și niciun guvern din umbră, și ăsta a fost proiectul cu care eu am candidat la Congres: un program până la sfârșitul lui 2018 în care să ajungem să avem și program de guvernare, și guvern din umbră și lucruri similare la nivel local și extindere pe localitățile în general urbane din județe. Eu sunt optimist că imediat ce zvârcolirile astea interne se vor termina, USR-ul va lucra pe lucrurile astea. (…) Dezbaterea asta, fiind despre direcția ideologică a partidului, este suficient de intensă și pasională ca să ocupe foarte, foarte multe energii ale partidului”, a mai spus acesta.

Despre USR s-a spus în mai multe rânduri că ar putea urma traseul mișcării care l-a propulsat pe Emmanuel Macron în fruntea Franței, păstrând proporțiile, însă acest lucru este departe de a căpăta și formă concretă, din moment ce, prin comparație, în timp ce En Marche! a reușit, în aproximativ un an de zile să dea președintele în Hexagon, în aceeași perioadă de timp cei din USR n-au putut până acum nici să-și definitiveze o ideologie concretă, ba chiar au rămas și fără propriul lider.

„Este un partid cu oameni care n-au mai făcut politică și din cauza asta e o oarecare lipsă de pragmatism”, explică Dan, care crede că, după consultarea internă, această dezbatere nu va mai reveni.

Pe 1 iunie,Nicușor Dan a anunțat oficial că demisionează din USR, partid în care fusese reconfirmat în funcția de președinte. Decizia a venit la scurt timp după ce conducerea formațiunii a decis prin vot să nu susțină revizuirea Constituției pentru redefinirea familiei. Decizia de a nu susține modificarea Consituției a fost luată cu 11 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 2 abțineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?