MOSCHEEA ELECTORALĂ

MOSCHEEA ELECTORALĂ

Aflat în vizită oficială în Turcia, președintele Klaus Iohannis a readus în prim-planul dezbaterii publice marea moschee care ar urma să se construiască la București.

„În timpul vizitei pe care am făcut-o la București, am discutat această chestiune cu domnul Președinte. În momentul de față, colegii noștri lucrează pentru a obține autorizațiile necesare, avem și un proiect definitivat, dar, în acest moment, noi dorim să dezvoltăm acest proiect. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări”, a spus președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Iohannis a confirmat:„În ceea ce privește construcția din București, ați auzit în care fază ne aflăm. Pot să confirm acest lucru, pot să confirm că s-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. După cum știți, chestiunea este de competența Primăriei și se lucrează la aceste documentații”.

În plină pre-campanie electorală, la București candidații la locale dar și alți politicieni nu au ratat momentul să se pronunțe pe subiectul care a stârnit atâtea controverse.

„Contextul internațional imediat, respectiv atentatele de la Bruxelles au crescut sensibilitatea. Nu trebuie să uităm că oricum, încă de anul trecut, pe fundalul crizei refugiaților opinia publică românească a fost orientată pe poziții islamofobe. Ca urmare, unii politicieni, tentați de voturi ușoare, nu fac altceva decât să folosească islamofobia mediului pentru a specula sensibilitatea publică. Nu e nicio chestiune dificilă din punctul acesta de vedere, nu moscheea este cea care interesează în cazul acesta, ci sensibilitatea publică, votul”, consideră politologul Cristian Pîrvulescu, pentru gândul.

„Subiectul islamismului radical este un subiect global, este un subiect în primul rând regional, dar și un subiect global. Și atunci, prin asociere, foarte mulți politicieni aduc naționalismul românesc destul de vag în lupta împotriva Islamului. Mai ales că fostul președinte Băsescu, pe vremea când era președinte, a spus că nu este bine să se facă pentru că ar putea să ajungă islamiștii radicali pe lângă această moschee, care teoretic are și o școală coranică în apropiere. Sigur că și atunci președintele făcea un discurs tot atât de populist cum îl face astăzi, dar am văzut că și doamna Firea și domnul Orban au preluat acest discurs care induce spaimă, frică, intoleranță, un mesaj cu care cetățenii români și în genere cei din București sunt obișnuiți. Motiv pentru care s-au gândit că ar putea să atragă o parte din acest electorat deja radicalizat printr-un asemenea mesaj”, consideră și analistul politic Andrei Țăranu, pentru gândul.

Unii dintre ei, precum fostul președinte Traian Băsescu sau Gabriela Firea, nici nu țin cont că mai demult au fost implicați direct, respectiv prin șeful ei de partid în cazul lui Firea, în chestiunea negocierii și aprobării proiectului moscheii de la București.

„Dar, vă aduceți aminte că el a spus că imediat cum iese din mandat își ia cetățenia Republicii Moldova, s-a dus în Moldova, nu și-a mai luat-o, acum iar și-o ia la loc… Nu v-ați obișnuit? Nu poți să pui neapărat bază pe zisele domniei sale”, spune Andrei Țăranu despre poziția lui Traian Băsescu.

„Băsescu are un partid mic, în degringoladă, și speră să transforme dezbaterea pentru alegerile locale într-o dezbatere națională în care să atace toate ideile democratice și europene, încercând să preia electoratul debusolat al lui Dan Diaconescu și Corneliu Vadim Tudor”, este de părere Cristian Pîrvulescu.

Toată discuția privind un referendum sau un PUZ vine un pic tardiv, mai arată analistul Andrei Țăranu: „Avem un tratat care este oficial între Republica Turcă și România, față de un schimb de terenuri, pentru a se construi un lăcaș de cult pentru musulmani în București, respectiv să se construiască niște lăcașe de cult și niște spații din astea pentru pelerinaj la Istanbul”.

Candidații își țin isonul unul altuia pe acest subiect, pentru că au aceeași țintă.„Pentru că ei încearcă să își taloneze contracandidații și, mai ales, pentru că se bat cam pe același segment electoral. Fostul segment electoral al USL-ului în ansamblu. Adică cei care n-ar fi votat atunci nici pentru PSD, nici pentru PNL, dar au votat pentru USL. Aceiași oameni care n-ar fi votat nici pentru USL, dar nici pentru PSD sau PNL, dar au votat pentru „independentul” Sorin Oprescu. Or, acest electorat este un electorat care se găsește în genere prin clasa medie, noi îl vedem în structură sociologică drept o persoană cu studii medii sau superioare, între 30-40 de ani, cu niște opinii destul de vagi”, explică Andrei Țăranu.

„Creștin-ortodoxa” Gabriela Firea uită cine a aprobat proiectul și vrea referendum

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, a atacat vineri cu ideea unui referendum pentru moschee, atacându-l voalat pe Iohannis pentru proiectul moscheii:

„Acuma este vorba, până la urmă, și de bugete, și de priorități și, dacă bucureștenii vor dori să se construiască și o moschee la București, administrația va trebui să facă ceea ce cred aceștia. Mi se pare foarte important ca atât polticienii care au funcții guvernamentale, cât și cei care sunt reprezentanți ai administrației publice locale să nu mai ia decizii după cum cred ei înșiși și familia lor eventual, ci doar după o consultare publică foarte serioasă, după un referendum, chiar dacă nu neaparat din punct de vedere legal, ci o consultare cât mai largă publică. Și, dacă răspunsul va fi ‘da’, va trebui să acționăm în consecință. Dacă există nemulțumiri, ezitări, frustrări, atunci nu cred că trebuie să obligăm bucureștenii să suporte din bugetul lor ceva cu care ei nu sunt confortabili”, a declarat candidatul PSD la Primăria Capitalei.

Firea pare să fi uitat însă că moscheea nu se plătește doar din banii bucureștenilor, fiind un proiect aprobat la nivel de Guvern, chiar de fostul ei șef de partid, Victor Ponta, în 2015.

Ludovic Orban se opune și el moscheii și invocă PUZ-ul

„Ca primar general trebuie să respecți voința bucureștenilor, iar în toate cercetările pe care le avem, bucureștenii se opun ridicării acestei construcții. 75% dintre locuitorii Bucureștiului se opun proiectului”, a declarat vineri prim-vicepreședintele liberal, Ludovic Orban.

El a mai spus că și din punct de vedere urbanistic, amplasamentul este total nepotrivit pentru o zonă de expoziții, așa cum este prevăzut în PUZ-ul în curs de finalizare. El se opune construcției și pe motiv că există prea puțini musulmani în București și, astfel, nu s-ar justifica ridicarea unei mega-moschei.

În privința declarației președintelui Klaus Iohannis făcută în contextul vizitei în Turcia, Ludovic Orban a apreciat drept corect faptul că președintele a lăsat la latitudinea autorităților locale să decidă în privința construcției.

Nicușor Dan vrea dezbatere publică și reclamă încălcarea PUZ-ului

„Promisiunea mea este că pentru orice intenție de construire în București care înseamnă o excepție de la ce prevede planul urbanistic general, cum este în cazul de față (construirea unuie moschei-n.r.), va fi o dezbatere publică reală și oamenii decid”, a declarat sâmbătă pentru Mediafax Nicușor Dan.

El a explicat că locația în care ar trebui să se construiască moscheea asupra căreia au convenit Guvernul României și cel turc constituie o excepție de la planului urbanistic general, care prevede pentru respectiva locație funcțiunea CD 5 – centre de conferință și expoziții internaționale, parc expozițional.

„Trebuie o motivație foarte importantă pentru ca ceva ce în planul urbanistic general al Bucureștiului care a fost prevăzut ca parc expozițional să devină altceva, să își schimbe funcțiunea. Calea legală este să se facă un plan urbanistic zonal prin care să se schimbe atât funcțiunea, cât și să se dea parametrii de construire ai noii construcții”, a afirmat Nicușor Dan.

El a susținut că declarația președintelui Klaus Iohannis „nu este corectă din punct de vedere juridic, în sensul că nu se poate trece la etapa autorizației de construire înainte să se dea un plan urbanistic zonal”.

Traian Băsescu: Iohannis să nu se facă muftiu la București

La atac a ieșit și fostul președinte Traian Băsescu, sâmbătă, tot pentru a-l ataca pe președintele Klaus Iohannis.

„Dacă Iohhanis tot i-a propus lui Erdogan, ca și Ponta, că, gata, este ca și ridicată moscheea, sper că după ce își termină primul mandat la Cotroceni, să se întoarcă la Sibiu și să nu se facă muftiu la București”, a spus Băsescu.

„Parte din islamizare este construcția accelerată de moschei peste tot în Europa. Eu zic, dobrogean și ca bucureștean adoptat, că România are atâtea moschei câte îi trebuiesc pentru a acoperi nevoile musulmanilor trăitori în România. Nu avem nevoie de un proces accelerat de islamizare generat de năravurile pe care, așa cum și preoții ortodocși le au, „veniți popor la mine”, la fel fac și imamii islamiști și adună cât mai mult popor în jurul lor. Este bine ca România să rămână creștină, să își urmeze drumul ei de țară creștină, poporul român să își urmeze drumul de popor creștin, și să nu trecem la un proces nejustificat de a crește impactul cultului islamist, a musulmanismului în România”, a mai declarat Băsescu.

PNL îi aduce aminte lui Băsescu, „cruciatul creștinismului”, că este unul dintre artizanii proiectului moscheii

„Date fiind schimbările năucitoare de poziție și declarații pe care Traian Băsescu le face fără nicio jenă în ultima vreme, de când s-a descoperit cruciatul creștinismului, se ridică firesc câteva întrebări. Cât tupeu poate avea Traian Băsescu să strige de indignare împotriva moscheii de la București, când în 2014, la Ankara, promitea atunci premierului Erdogan că are el grijă să se construiască o moschee la București?”, arată într-un comunicat de presă de sâmbătă prim-vicepreședintele PNL Cristian Bușoi, fost candidat, retras din cursă, al PNL la Primăria Capitalei.

„Traian Băsescu a uitat cum îl întreba pe fostul primar general, Sorin Oprescu, de ce nu dă mai repede terenul pentru moschee și cerea Primăriei Generale să urgenteze proiectul care sprijină prietenia turco-română?”, s-a mai întrebat Bușoi.

Bușoi l-a acuzat pe Băsescu de „escrocherie electorală”.

Acuzațiile lui Bușoi sunt susținute și de declarațiile mai vechi ale fostului primar general Sorin Oprescu, care în 2015 declara că Băsescu l-a rugat să găsească un teren pentru o moschee în București.

Teodor Meleșcanu, fostul șef al SIE, acum în ALDE: Moscheea, un „mare neajuns” al vizitei lui Iohannis în Turcia

Fostul liberal, șef al SIE și ministru de Externe, senatorul Teodor Meleșcanu a considerat că președintele Klaus Iohannis a gafat în Turcia, în contextul atentatelor de la Bruxelles, dar a spus că moscheea nu este un lucru rău, în lipsa ei proliferându-se „moscheile de apartament”.

„Din punctul meu de vedere, în contextul actual, după atentatele din Belgia și din Franța, eu personal consider că nu era momentul potrivit pentru a discuta această temă a moscheei la București, care riscă să creeze reacții negative. Avem probleme mult mai importante în relația cu Turcia decât acest subiect, care riscă să creeze reacții”, a declarat vineri Meleșcanu.

În opinia acestuia, discuțiile legate de construirea lăcașului de cult musulman în Capitală reprezintă „unul dintre marile neajunsuri ale pregătirii vizitei președintelui României” în Turcia.

„Din punctul meu de vedere nu e un lucru rău și, dacă nu facem acest proiect, riscăm să prolifereze așa-zisele moschei private, prin apartamente, numai în București sunt vreo 35, ceea ce e un lucru mult mai rău decât de a avea undeva un centru care este bine stabilit, cunoscut de toată lumea, inclusiv de organele de specialitate și poate fi avut sub monitorizare”, a adăugat Meleșcanu.

Eugen Tomac și-l ia aliat pe Ștefan cel Mare

„O spun public, asumat și fără patimă. Nu consider oportună ridicarea celei mai mari moschei din Europa în Sectorul 1 din București”, a declarat candidatul PMP la primăria Sectorului 1, Eugen Tomac, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Comunitatea musulmană din România își poate păstra credința și fără a transforma Bucureștiul într-un loc de pelerinaj pentru musulmanii din toată Europa”, a mai susținut el.

”Când ajung primar, doar dacă Ștefan cel Mare îmi dă dezlegare voi da autorizație de construcție pentru moschee”, scrie pe imaginea pe care candidatul PMP a postat-o pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers