Mișa a explicat în Parlament măsura TVA split: Diferența dintre taxă declarată și cea încasată este mare. Opoziția îi cere demisia

Mișa a explicat în Parlament măsura TVA split: Diferența dintre taxă declarată și cea încasată este mare. Opoziția îi cere demisia
Publicat: 23/10/2017, 18:08

„În termen absoluți diferența de TVA reprezenta în anul 2014 pentru România 7 miliarde de euro. Să vă dau exemple de ce se poate face cu acești bani: autostrada Pitești-Craiova costă 900 de milioane de euro, un spital regional – 150 mil euro, totalul alocațiilor de stat, 900 milionae de euro. (…) La nivelul Uniunii Europene există un proces continuu de a simplifica plata TVA, de a combate evaziunea fiscală. (…) În România, TVA reprezintă cea mai importantă sursă la nivelul bugetului de stat, 24,4% în 2015, 23,1% în anul 2016. Deși România a implementat mai multe măsuri, cu toate acestea ne confruntăm cu un nivel foarte ridicat, cel mai mare la nivel comunitar. În ceea ce privește plata la termen, situația se prezintă astfel: în 2014 s-a încasat 81,78% din TVA declarat; în 2015, 81,05%, în 2016 – 82,35% reprezintă TVA încasat din cel declarat”, a argumentat Ionuț Mișa în Parlament.

Ministrul de Finanțe a evidențiat diferența mare dintre cele două, explicând că, din cauza acestei discrepanțe foarte mari, e nevoie de implementarea măsurilor de creștere a colectării, inclusiv prin plata TVA split, prin care vor fi combătute și fraudele.

„Contribuabilii care în prezent își achită contribuțiile vor fi astfel avantajați față de cei care nu plătesc. (…) Ca urmarea a aplicării acestui mecanism se va realiza de fapt un avantaj. Proiectul nu vizează majorarea de impozite și taxe, nici modificarea condițiilor sau termenelor”, a mai susținut Mișa.

Ministrul a fost taxat rapid de opoziție, liberalii remarcând că, de fapt, acesta a vorbit despre o problemă la colectarea TVA, motiv pentru care ar trebui, mai întâi, să rezolve acest lucru. De la microfonul central, reprezentatul PNL i-a cerut demisia: „faceți un bine României și dați-vă demisia, mai ales că vă cere și domnul Teodorovici”.

Mai mult, liberalii au afirmat că atitudinea lui Mișa ar fi fost taxată chiar și de FSN-iști și că, dacă Legea răspunderii ministeriale mai era în vigoare, așa cum era în 1981, el ar fi fost„un infractor”.

„Acest split TVA este doar una dintre neroziile fiscale pe care guvernul PSD-ALDE le susține pe bandă rulantă. Atunci când, prin nerozia dumneavoastră fiscală, încălcați dreptul la libertatea privată, când aduceți atingere libertății economice, sunteți de neiertat. (…) Este evident că, susținând această nerozie fiscală, această măsură care încalcă norme constituționale, vă situați în afara legii. În 1981 FSN, predecesorii dumneavoastră, făceau o afirmație cu răspundere ministerială: ‘Vedeți, suntem înțelegători, răspunderea ministerială rămâne cum a fost ea reglementată în Interbelic. Dacă acea lege ar mai fi fost în vigoare, dumneavoastră, domnule ministru, ați fi fost un infractor”, a afirmat Ioan Cupșa, care i-a înmânat și un program de guvernare, „pe care, în zece luni de când vă aflați la guvernare, nu ați fost în stare măcar să-l schițați. Când va urma nerozia fiscală cu impozitarea cotețelor, cu impozitarea produselor agricole?”, l-a întrebat pe Mișa.

USR: Sloganul PSD a fost ‘Îndrăznește să crezi’, tocmai pentru că era imposibil de crezut

„Split TVA introdusă prin OUG este doar una dintr-o serie de măsuri disperate de a aduce bani la buget. Impozitul pe cifra de afaceri, pe gospodărie, suprataxarea contractelor part time. (…) Cerem guvernului să renunțe la split TVA, să rămână opțional doar pentru cei care își doresc acest sistem, și, mai ales, cerem coaliției de guvernare să oprească ‘experimentul Mișa’ la care este supusă economia României”, au transmis de la microfonul central și cei de la USR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7