Mircea Ionescu-Quintus, condus pe ultimul drum. Seniorul liberal a fost înmormântat cu onoruri militare

Mircea Ionescu-Quintus, condus pe ultimul drum. Seniorul liberal a fost înmormântat cu onoruri militare
Publicat: 18/09/2017, 15:05
Actualizat: 02/10/2018, 22:51

La acest lăcaș de cult a fost adus, duminică, sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Mircea Ionescu Quintus.

Sute de oameni au venit să-i aducă seniorului liberal un ultimul omagiu. Printre ei, președintele PNL, Ludovic Orban, Raluca Turcan, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vicepremierul României, Grațiela Gavrilescu, și alți oameni politici din toată țara.

„Dispare un adevărat om politic, un adevărat liberal, un adevărat ploieștean, un foarte bun român. România pierde astăzi unul dintre cei mai destoinici oameni politici, unul dintre cei mai glumeți oameni politici și prahovenii, și ploieștenii, îl vor păstra în adâncul inimii cred până la terminarea vieții noastre. Sunt convinsă că dincolo, în cealaltă lume, în lumea veșnică, va avea grijă în continuare de poporul român așa cum a făcut-o în toată cariera. Suntem alături de familie și sper ca cei care-și vor aminti de domnul Quintus, îl vor vedea cum scria epigrame și cum încerca, de fiecare dată, să pună punctul pe i. A fost un om extrem de echilibrat și extrem de puternic”, a declarat vicepremierul Grațiela Gavrilescu.

În jurul orei 13, cortegiul funerar a plecat spre Cimitirul Viișoara din Ploiești. Cortegiul s-a oprit la casa în care a locuit Mircea Ionescu Quintus, la Muzeul de Artă din Ploiești, imobil donat de familia liberalului, și la Prefectură.

Sicriul a fost purtat pe umeri de Garda Națională.

Seniorul liberal a fost înmormântat, cu onoruri militare, în cimitirul Viișoara, în cavoul familiei.

Mircea Ionescu-Quintus a murit, vineri, la domiciliul său din Ploiești, la vârsta de 100 de ani.

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a murit, vineri, la domiciliul său, în jurul orei 14, a declarat, pentru Mediafax, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre.

Mircea Ionescu Quintus a fost un personaj foarte activ pe scena politică românească, în ciuda vârstei înaintate. Fost președintele PNL în perioada 1993-2001, senator în legislaturile 1996-2000 și 2004-2008, ales în județul Prahova, și ministru Justiției în guvernul Stolojan, el a rămas atașat PNL apărând public în toate momentele importante ale vieții partidului. Anul trecut, în timpul campaniei electorale pentru locale, Mircea Ionescu Quintus a fost un mediator în PNL în timpul crizei legate de candidatura lui Marian Munteanu.

Mircea Ionescu-Quintus figurează pe lista foștilor colaboratori ai Securității publicate în Monitorul Oficial de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. În urma unui proces intentat CNSAS-ului, Curtea de Apel București a hotărât că Mircea Ionescu Quintus nu a făcut poliție politică. „Fara sa fiu instiintat, a venit aceasta decizie. Am contestat-o, dar cererea mi-a fost respinsa. Am atacat decizia la Curtea de Apel si dupa doi ani am obtinut decizia ca nu exista dovezi ca am facut politie politica”, spunea liberalul, citat de Evenimentul Zilei.

Mircea Ionescu Quintus, născut pe 18 martie 1917, a fost decorat în luna martie a acestui an de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, pe 17 martie. Ceremonia a avut loc la ora 12:00 la Palatul Cotroceni și a fost și ultima apariție publică a acestuia.

„Nu mi-a fost ușor să trăiesc o așa îndelungată viață, mai ales pentru că (…) viața mi-a dat de toate, și bune, și mai puțin bune și rele, din fericire însă sfârșitul de viață îl trăim cu cele bune. Un critic literar spunea că un roman, dacă nu are 700 de pagini tipărite, este nuvelă, eu vreau să vă spun că viața mea a fost un roman pentru că am trăit peste 100 de pagini tipărite. (…) Mi-am împărțit romanul vieții în trei capitole importante și de fiecare dată am încercat să-mi slujesc oamenii din jurul meu, societatea și mai ales patria, țara și mi-am făcut datoria în primul rând că m-am pregătit pentru profesia de avocat. (…) Cred că mi-am făcut datoria ca profesionist (…), ca român și ca ostaș. (…) Cred că mi-am făcut datoria și ca om politic în ultimii 25 de ani”, declara Quintus, la Palatul Cotroceni..

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului