no author
Firuta Flutur
147 vizualizări 12 iul 2017

„Astăzi ne-am văzut la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dânşii au procedat la alegerea preşedintelui, aşa cum scrie în hotărârea de Guvern, au un regulament după care îşi desfăşoară activitatea în baza hotărârii de Guvern, astăzi au intrat prima zi în arhivă şi au început activitatea. Dânşii au rămas acolo şi, cum scrie în hotărârea de Guvern, prima parte a activităţii vizează inventarierea fondului arhivistic, documentelor din arhivă", a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a precizat că numele celor cinci membri ai comisiei nu sunt de interes public.

„Mi-aţi pus întrebarea dacă vă pot spune numele membrilor comisiei şi al supleanţilor. Sigur că pot să îl spun, dar nu am să o fac. Pentru că este un ordin intern, este un ordin de execuţie de punere în aplicare a Hotărârii de Guvern şi este o măsură de protecţie a colegilor noştri care fac parte din comisie. În caz contrar, îi veţi întreba în fiecare zi ce au văzut, ce au constatat, astfel încât nu sunt de interes public numele şi prenumele celor care fac parte din comisie. Ce vă pot spune este că fiecare dintre dânşii îndeplineşte cerinţele de legalitate, adică au certificatul acela ORNISS", a completat ministrul.

Tudorel Toader a spus că fondul arhivistic inventariat de comisie cuprinde documente privind activitatea funcţionarilor cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), acte care vor fi predate departamentului Resurse Umane din ANP, documente secrete de stat, care vor urma regimul de păstrare a secretelor de stat, documente care ţin de viaţa privată, la care vor avea acces persoanele la care se referă acestea, documente care vizează informaţii privind valorile istorice-culturale, care vor fi transferate la Arhivele Naţionale şi documente cu caracter de secret de serviciu, care vor fi desecretizate de către ministrul Justiţiei şi se va vedea care este conţinutul.

Guvernul Grindeanu a emis o hotărâre de guvern prin care s-a stabilit desecretizarea arhivei SIPA şi a două rapoarte şi o anexă ale comisiilor anterioare.

Procurorii DIICOT au anunţat că au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi neglijenţă. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileţ.

Citește și: