Mihai Chirica: PSD este condus după ideologia mâinii de fier. Modernizarea partidului depinde de Dragnea

Mihai Chirica: PSD este condus după ideologia mâinii de fier. Modernizarea partidului depinde de Dragnea
Publicat: 10/02/2017, 17:53

„Domnul Liviu Dragnea are o metodă de condus care are în mare parte această ideologie a mâinii de fier, a vocii unice și a lucrurilor care se transmit printr-o singură cale de comunicare. Pe la noi, prin tradiția populară românească mai este o glumă, cum că mai schimbă și copiii părinții. Până la urmă, va trebui să găsim o cale de mijloc prin care să putem comunica firesc între generațiile care pot duce mai departe destinul unor partide. Procedura mâinii de fier a fost procedură care a dat rezultate. A dat rezultate și la PSD, dar și la alte partide. Să nu uităm felul în care conducea partidul domnul Băsescu, când domnul Boc nu era, după spusele tuturor, decât o marionetă în mâna unui șef de partid și ulterior șef de stat. La fel s-a mai întâmplat și în guvernările noastre, ale PSD. Atunci când domnul Năstate, în calitate de președinte de partid și ulterior de prim ministru, era singura voce a partidului. Între timp, România s-a modernizat. Mai ales după anul 2007, când integrarea europeană ne-a adus, în primul rând, într-o situație aproape conflictuală între două generații”, declară edilul din Iași.

El își exprimă încrederea în procesul de reformare și modernizare a partidului, ”cu toate că acest cuvânt, reformă, a devenit aproape anacronic în România”.

Întrebat dacă PSD se poate moderniza sub conducerea lui Dragnea, Chirica a replicat: „Este o întrebare grea. Ține foarte mult și de atitudinea pe care domnul președinte Dragnea o va avea în continuare față de acest moment pe care l-am depășit cu toții. Până la urmă, putem spune că l-am depășit. Bineînțeles că am ieșit ciufuliți din toată această poveste. Nu poate nimeni să conteste faptul că noi ne-am întărit. Da, ne-am întărit conceptual, dar ca și credibilitate în fața electoratului nu ne-am întărit nici pe departe. Ca și credibilitate în fața românilor, dimpotrivă, am avut chiar de suferit”.

El îi îndeamnă pe social-democrați să se exprime liber.

„Dacă se poate sau nu moderniza partidul cu domnul Dragnea la putere depinde foarte mult și de domnul Dragnea. Contează felul în care va înțelege dumnealui să se adapteze la noua configurație a României de astăzi, a oamenilor care nu vin la vot, dar vor totuși să aibă un cuvânt de spus. Cu siguranță ține în special de membrii PSD cu funcție de conducere și de membrii PSD care au curajul să se exprime liber. Nu trebuie să fie neapărat de fiecare dată împotriva unei idei. Poți să îți exprimi într-un mod cât se poate de rațional o părere despre un lucru care trebuie făcut împreună”, explică vicepreședintele PSD.

El precizează că a fost contactat de social-democrați care văd lucrurile în același fel.

„Colegi de-ai mei de partid m-au contactat. Suntem oameni care gândim la fel. Unii sunt cu capacitatea de expunere mai mare, alții mai mică, dar care își dau seama că ne-am trezit câștigători într-o mare masă de oameni și acum ne dăm seama că conduita câștigătorului trebuie să fie total alta față de ceea ce ne imaginam noi până în prezent. Nu a încercat nimeni să mă reducă la tăcere, în sensul de a nu îmi putea exprima un punct de vedere. Ar însemna că acel cineva ar fi lipsit de orice dram de realism. Am rămas așa și nu mă voi schimba. Sunt un om care mă atașez de o echipă, dar nu în scopul de a-i degrada imaginea. Nu cred că am degradat imaginea acestei echipe. Cred că am reușit să aduc un punct de vedere rațional, într-o clipă în care rațiunea părea că se duce în altă parte”, concluzionează Chirica, adăugând că nu va demisiona din PSD.

Totodată, el mai avertizează că respingerea OUG 14 ar echivala cu o sinucidere în masă a PSD.

„Nici nu vreau să mă gândesc că în Parlamentul României parlamentarii PSD ar contrazice demersul făcut de Prim ministrul României, domnul Grindeanu. Ar fi o sinucidere în masă a acestei formațiuni politice, o scoatere în afara normalității pe o lungă durată de timp și o lovitură aproape letală asupra Partidului Social Democrat român. Prin urmare, nu cred că o asemenea variantă ar putea intra îi discuție. Nici nu vreau să mă gândesc. Sub nicio formă”, spune Chirica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului