Mesajul transmis de Iohannis, după întrevederea cu președintele Bulgariei. „Nu ne pregătim în niciun fel să acționăm împotriva Rusiei”

Mesajul transmis de Iohannis, după întrevederea cu președintele Bulgariei. Nu ne pregătim în niciun fel să acționăm împotriva Rusiei
Publicat: 28/06/2017, 13:24
Actualizat: 28/06/2017, 18:30

„Cred că nu este nicio problemă în relația noastră dacă ne raportăm la Rusia. Pe de o parte, sigur că Bulgaria are legături comerciale, pe de altă parte, este foarte clar și suntem amândoi fermi în această privință, suntem împreună în Uniunea Europeană și suntem împreună în NATO, iar ca să fiu foarte clar, NATO este o alianță defensivă. Noi nu avem niciun exercițiu și nicio strategie îndreptată împotriva Rusiei. Noi nu ne pregătim în niciun fel să acționăm împotriva Rusiei. Cum și anumite voci din Rusia susțin, eronat, că cineva s-ar pregăti cu anumite pachete împotriva Rusiei. Este greșit”, a spus președintele Klaus Iohannis, întrebat cu privire la faptul că Bulgaria depinde energetic de Federația Rusă.

Președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la reacțiile apărute din partea unor oficiali ruși în legătură cu scutul antirachetă din România. Șeful statului a spus că baza de la Deveselu are un rol „strict defensiv” și nu este îndreptat împotriva Rusiei.

„Destul de des, din păcate, în ultima vreme, se face referire la baza de la Deveselu. Baza de la Deveselu are rol strict defensiv și nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei. Și atunci dacă putem să facem și bine, putem să facem această delimitare, ne dăm seama că nu este absolut niciun fel de problemă în această relație și sunt foarte mulțumit că împreună am reușit astăzi să subliniem că suntem împreună și că avem obiective împreună și în ce privește Uniunea Europeană și în ceea ce privește NATO”, a mai spus Iohannis.

La rândul său, președintele Bulgariei a explicat că pentru țara sa este importantă „diversificarea livrărilor și traseelor de energie”, pentru a obține prețuri mai mici pentru aceste servicii, însă a subliniat că statul bulgar împărtășește opinia secretarului general al NATO, care a cerut ca liniile de comunicare cu Rusia să fie deschise, pentru a evita eventuale tensiuni.

„Pentru noi, în Bulgaria, este important să realizăm o diversificare a livrărilor și traseelor de energie, ceva important care va garanta o libertate mut mai mare în ceea ce privește luarea deciziilor, siguranță mai mare și, foarte important, prețuri mai mici. În ceea ce privește siguranța din zona Mării Negre, România și Bulgaria sunt țări membre NATO. Noi suntem parteneri în cadrul mai multor exerciții și inițiative, care au drept scop creșterea securității din zona Mării Negre. Bineînțeles, cu sprijinul NATO în ceea ce privește pericolele din exterior. Foarte important este, precum a spus și secretarul general al NATO, să fie deschise liniile de comunicare cu Rusia, ca să existe un dialog sincer și deschis cu Rusia, care să scadă tensiunile și a se evita posibilele riscuri”, a spus Rumen Radev.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”