Ludovic Orban este noul președinte al PNL: „Niciun blat cu PSD! Știu foarte bine cine o face”

Publicat: 17/06/2017, 20:25
Actualizat: 18/06/2017, 14:38

URMĂREȘTE LIVE DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 18:45Noul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că sub conducerea sa PNL va fi un partid de dreapta liberal conservator și un partener „loial” președintelui Klaus Iohannis, afirmând că se va bate cu toată forța pentru ca în 2019 președintele Iohannis să obțină un nou mandat.

„De astăzi, pentru mine, viața este mult mai grea, mai dificilă, port pe umeri o răspundere uriașă, de a transforma PNL în forța politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL și conține germenii viitoarei victorii a PNL pentru România. Vreau să vă spun câteva lucruri clare. PNL sub conducerea mea va fi un partid de dreapta liberal conservator, membru al dreptei europene și se va bate cu toate forțele pentru a implementa politici de dreapta în România, pentru a asigura dezvoltarea, creșterea economică”, a declarat noul președinte al PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că PNL va fi un partener loial președintelui Klaus Iohannis.

„PNL va fi începând de azi un partener, loial, corect, transparent pentru președintele Klaus Iohannis și pentru punerea în practică a tuturor obligațiilor pe care ni le-am asumat împreună în momentul în care am câștigat alegerile din 2014. Mă voi bate cu toată forța mea, cu toată energia mea pentru a reuși în 2019 să câștigăm alegerile prezidențiale, să obținem un nou mandat pentru Klaus Iohannis, iar după această victorie să reușim să câștigăm alegerile locale și, nu în ultimul rând, obiectivul meu fundamental este câștigarea alegerilor parlamentare să avem o guvernare care să arate cu adevărat ce trebuie să facă liberalii pentru această țară”, a spus Orban.

Noul lider al formațiunii a susținut că PNL va fi un garant al îndeplinirii angajamentelor pe care România și le-a asumat pe plan internațional.

UPDATE 17:20 Ludovic Orban este noul președinte al PNL, au decis liberalii reuniți sâmbătă în Congres la Romexpo. Ludovic Orban devine primul lider ales după unificarea PDL cu PNL, obținând 3.314 voturi, față de 884 cât a primit Cristian Bușoi, au declarat surse politice.

UPDATE 16:00 Orban: Niciun Agamiță Dandanache nu va mai fi trimis să candideze într-o filială. Nicio gașcă în PNL

UPDATE 15:20 Orban, mesaj radical: Niciun stranier pe o funcție a PNL, chiar dacă îl cheamă Dacian Cioloș

UPDATE 15:10 Votul pentru funcția de președinte a început
Procedura de vot la Congresul PNL pentru alegerea președintelui a început, sâmbătă, la ora transmiterii acestei știri.

Votul este cu buletine, cei aproximativ 5.000 de delegați urmând să marcheze cu un „X” candidatul pe care îl susțin.

UPDATE 14:40„Niciun blat cu PSD! Cunosc bine acest partid. Știu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de pe acum să înceteze orice negocieri de culise, orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcții, avantaje personale, afaceri cu PSD”, a spus Ludovic Orban.

„Cine vrea să lupte alături de noi, îl așteptăm! Cine nu vrea să lupte, să rămână mai în spate. Asta e, dragii mei!”, a adăugat Orban.

„Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr- un nou USL sau prin contractări pe care să le facem cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre și pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă este să susținem ceva, să susține anticipate, să facem opoziție pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi își bat joc de România”, a declarat liberalul Ludovic Orban, în discursul de prezentare a moțiunii sale, la Congresul PNL.

UPDATE 14:10„Doar cântând refrenul anticorupție nu vom reuși să aducem voturi noi către PNL pentru că oamenii așteaptă de la PNL, în primul rând, o viziune despre economie și despre guvernarea acestei țări. Trebuie să continuăm să susținem niște principii, dar lupta anticorupție o face Justiția, iar partidele vorbesc despre guvernare. PNL trebuie să fie asociat cu câteva măsuri clare despre viitorul României. Trebuie să fie partidul care soluții pentru creșterea veniturilor românilor, și din mediul privat, și din mediul bugetar. Trebui să fim partenerul mediului privat, al întreprinzătorilor mici și mijlocii, al oamenilor care sunt dinamici, care produc plus valoare” , a susținut liberalul.

Bușoi a spus că își asumă să îi susțină pe aleșii locali și să vorbească mai clat despre „despre incompatibilitățile uneori absurde și foarte încâlcite” care îi privesc.

„Îmi asum să susținem primarii și aleșii locali din PNL, să vorbim mai clar despre venituri decente pentru primari, despre pensii decente, nu privilegiate, dar nici ridicole pentru primari, viceprimari și aleșii locali. Să vorbim mai clar despre incompatibilitățile uneori absurde și foarte încâlcite care trebuie clarificate”, a spus Bușoi.

UPDATE 14:00„PSD nu-i respectă pe români, nu-i respectă nici măcar pe aceia care i-au votat, pe care i-au amăgit cu promisiuni pe care nu le vor pune în niciun fel în aplicare. Ceea ce face azi PSD este un circ generat de lupta de putere din interiorul partidului, nicidecum de principii sau de soluții pentru viitorul României. Este momentul să fim curajoși, este momentul să construim în jurul PNL o majoritate în Parlamentul României în zilele următoare”, a declarat Bușoi.

Bușoi a susținut că poate fi liderul care duce PNL către guvernare.

„Da, putem guverna România cu mai multă responsabilitate și mult mai bine pentru că ne respectăm această țară și îi respectăm pe români. Și da, pot fi liderul care duce PNL către guvernare”, a spus Bușoi.

UPDATE 13:50Cristian Bușoi a declarat că alături de contracandidatul său, Ludovic Orban și de Cătălin Predoiu, a fost victima unor decizii neinspirate ale conducerii PNL, însă nu a criticat partidul, afirmând că Orban a contestat oamenii din fosta conducere care acum îl susțin.

„Pot să dau tonul mai tare și să fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban va putea da înapoi critica față de colegii din vechea conducere care îl susțin? Eu nu cred că va da înapoi, nu pentru că nu poate, ci pentru că atunci când spunea aceste lucruri le credea și avea dreptate să spună aceste lucruri”, a declarat secretarul genetal interimar al PNL, Cristian Bușoi, candidat la șefia partidului, susținând că spre deosebire de Orban, el nu a urmărit să își consolideze capitalul politic criticând PNL.

Cristian Bușoi a susținut că atât el, cât și Ludovic Orban și Cătălin Predoiu au fost victimele unor decizii neinspirate luate de conducerea PNL la alegerile locale din 2016.

„Da, Ludovic. Ai avut dreptate când spuneai că unde nu este cap, vai de picioare și peștele de la cap se împute, pentru că am fost amândoi victimele unor decizii neinspirate de la nivel național. Eu, primul candidat retras din cursă, tu, al doilea, Cătălin Predoiu, al patrulea candidat”, a spus Bușoi.

Bușoi i-a repoșat lui Orban că s-a înconjurat de oamenii pe care i-a criticat, spunându-i că astfel nu va reuși ce și-a propus.

„Mai cred Ludovic că te-ai înconjurat de oameni pe care tu pe bună dreptate i-ai criticat, în care nu crezi și nu cred în tine și în felul acesta nu cred că o să reușești ceea ce îți propui. Oameni care te-au sfătuit să nu accepți o dezbatere, deși am fi putut să arătăm românilor că în PNL există competiție, două viziuni diferite, dar în final putem să ne strângem mâna așa cum o vom face astăzi. (…)”, a spus Bușoi.

Cristian Bușoi i-a readresat contracandidatului său la șefia PNL să invitația de a purta o dezbatere privind viitorul PNL.

„Și acum, la final, după ce ne spunem discursurile, aici, în fața colegilor am putea să facem o dezbatere”, a spus Bușoi.

UPDATE 12:20„PNL va putea guverna modern, eficient și european, cu siguranță mult mai bine decât orice încercare a PSD pe care o vedem în ultimele zile. Din nefericire, pentru cei care au votat și au așteptat stabilitate politică, astăzi au primit un ridicol complet din partea celor din PSD. Niciunul nu este mai breaz decât celălalt. Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Sunt fix aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Ce naște din pisică, șoareci mănâncă și, din nefericire, tot ce naște din PSD dăunează grav României”, a declarat președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la Congresul Național al partidului.

Turcan a afirmat că ceea ce a spus PNL începând cu luna ianuarie s-a dovedit a fi eficient.

„Am spus că Dragnea este obsedat de putere și că se va distruge singur și că își va distruge și partidul. Așa se întâmplă. Am spus că eticheta de guvernare a PSD va fi cea de la OUG 13 și anume >. Și asta se întâmplă azi și se acuză public de hoție și jaf la drumul mare”, a spus Turcan.

Liderul interimar al PNL a afirmat că PNL trebuie sa sancționeze promt PSD.

„Trebuie să-i sancționăm prompt și să demonstrăm că familia PNL are un mare potențial de a ajunge la inima și mintea românilor și să guvernăm bine și profesionist pentru că mulți se uită spre noi și așteaptă lucrul acesta de la PNL”, a spus Turcan.

UPDATE 12:10 Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, absent la Congres, a transmis, prin intermediul lui Virgil Guran, un mesaj liberalilor în care îi îndeamnă pe participanți să îi voteze pe cei mai vrednici și devotați liberali în fruntea PNL și să nu uite că sunt urmașii Brătienilor.

„Vă îndemn să votați pe cei mai vrednici și devotați liberali în fruntea partidului, în așa fel încât el să fie bine condus. Vă mai rog să nu uitați nicio clipă că sunteți membri ai unui partid istoric, care și-a slujit mereu țara în momentele ei de cumpănă și mai ales să sunteți urmașii marilor noștri Brătieni. Așa să vă ajute Dumnezeu!”, a transmis Quintus, care nu a putut să vină, sâmbătă, la Congresul PNL din cauza vârstei sale înaintate.

UPDATE 11:35 Ludovic Orban, favorit la preluarea conducerii PNL, a criticat în cadrul discursului său PSD, afirmând că oscilează între penibil și ridicol și acuzând social-democrații „își bat joc de România” și că au provocat o criză cu consecințe dramatice. Orban a mai afirmat că Sorin Grindeanu este „un premier care se agață de scaun” în condițiile în care majoritatea parlamentară care l-a propulsat îi retrage sprijinul și că în România este posbil orice „cu acest > al vechililor roșii care se află la guvernare”.

Orban a precizat că PNL va decide poziția sa privind citirea moțiunii de cenzură și votarea acesteia la nivelul conducerii legitime care va fi aleasă.

„ Nu am obiceiul de a lua decizii singur, orice decizie importantă va fi luată prin dezbatere. După ce voi fi ales președinte, PNL va fi adversarul redutabil care se va lupta la baionetă pe toată linia frontului cu actualul partid de guvernământ. PNL va redeveni ceea ce este el, forța politică de dreapta care să aibă capacitatea să învingă PSD”, a completat Orban.

UPDATE 11:30 Referindu-se lasituația premierului Sorin Grindeanu, căruia i s-a retras sprijinul politic, fostul premier, Emil Boc, a declarat, la sosirea la Congresul Național al PNL, că viața de premier este o „viață grea”, el arătând că este dificil să te menții la Palatul Victoria fără sprijin politic.

„Știu că e grea o moțiune de cenzură, am avut vreo 11. E viața grea viața de prim-ministru. Fără sprijin politic e greu să stai la Palatul Victoria și atunci depinde de abilitatea și de capacitatea lui de a-și clădi o susținere politică. Dar niciun Guvern nu poate rămâne fără susținere politică la Palatul Victoria (…) Cel mai important e să se termine cât mai repede această criză politică, să se termine acest circ, pentru că România are nevoie de stabilitate”, a declarat Boc, apreciind faptul că s-a ajuns în situația aceasta din cauza incapacității de a guverna în interes public.

UPDATE 11:20: „Guvernul României a reușit să bată recordul Guinness în materie de proastă conducere politică”, a declarat secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez, în cadrul discursului susținut în fața delegaților prezenți, susținând faptul că nu mai există un precedent la nivel mondial ca un partid să dorească să-și dea jos propriul Guvern.

„La aproape trei ani, vreau să vă felicit din nou pentru alegerea președintelui Klaus Iohannis. Devine o adevărată figură la nivel european, care apără România și Uniunea Europeană (…) Promisiunile făcute de socialiști, în ultima campanie electorală, s-au dovedit a fi doar baloane de săpun. În Europa, socialiștii au plătit scump pentru astfel de atitudini, prin fragmentare și marginalizare (…) Ieri, când am ajuns la București, cineva mi-a spus că nu există un precedent european referitor la faptul că un partid vrea să-și dea jos propriul guvern. Eu aș spune că nu mai există un precedent la nivel mondial. Guvernul României a reușit să bată recordul Guinness în materie de proastă conducere politică”, a declarat Antonio Lopez, afirmând, printre altele, că își dorește ca România să adere la Spațiul Schengen.

UPDATE 11:00 Secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, candidat la șefia PNL, a declarat, înainte de începerea Congresului Național al PNL, că noua conducere a partidului va trebui să încerce să facă o majoritate împotriva PSD și să oprească acest „circ care face rău României, care vine doar din lupta pentru putere în interiorul PSD și din dorința președintelui PSD de a controla România și Guvernul României”.

UPDATE 10:45 Liderul fostului PDL, Vasile Blaga, a declarat, la sosirea la Congres, că parlamentarii PNL ar trebui să fie prezenți în sala de plen, la moțiunea de cenzură, dar nu ar trebui să voteze, afirmând că partidul trebuie să se consolideze instituțional și să devină cea mai puternică voce a opoziției împotriva oricărei guvernări social-democrate.

„PNL va avea de luni o nouă conducere legitimă și această criză politică ne privește pentru că privește și România, va trebui analizată foarte serios această poziție a noastră. Dar eu cred că nu ar trebui să intrăm în acest joc (…) Cea mai buna variantă ar fi să fie prezenți colegii mei în sală, dar să-i lase în pace, (…) să nu voteze”, a declarat liderul fostului PDL, Vasile Blaga, înainte de începerea Congresului Național al PNL.

Întrebat dacă PNL ar trebui să încerce să facă o nouă majoritate parlamentară pentru a intra la guvernare, Blaga a afirmat că liberalii trebuie, în primul rând, să se consolideze instituțional.

La rândul său, întrebată la sosirea la Congresul PNL, cum va vota partidul la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, Raluca Turcan a răspuns că liberalii vor vota și se vor comporta „în cel mai decent mod” pe care îl vor găsi „pentru a respecta cetățeanul acestei țări”.

„Vom decide ce va face PNL mâine, în condițiile în care ședința nu este convocată conform Regulamentului și într-un mod ilegal (….) Majoritatea e încă e la PSD, majoritatea e PSD-ALDE, e în mâna lui Dragnea. Procedural ar trebui convocat un BPR în care să se depună moțiunea de cenzură, să fie analizată, să se vadă dacă e semnată așa cum prevede Regulamentul , apoi lăsată spre dezbatere și ulterior votul final. Acum vor să facă totul pe repede înainte, nu țin cont de niciun fel de regulă, e un precedent înfiorător”, a declarat Turcan.

Întrebată dacă PNL se gândește să boicoteze ședința asta de plen, astfel încât să lase PSD și ALDE să-și asigure singure cvorumul, Turcan a opinat că așa ar trebui să se întâmple, însă că decizia „va aparține echipei de conducere pe care PNL o va vota mâine”. În acest context, întrebată ce va face PNL în ceea ce privește moțiunea de cenzură, Turcan a răspuns că fie nu va participa deloc la vot, fie nu va vota.

Congresul Național al PNL a început sâmbătă, iar 5.000 de delegați din întrega țară sunt așteptați să participe. Liberalul Ludovic Orban, cu moțiunea „Partidul Național Liberal – Forța Dreptei” și secretarul general interimar Cristian Bușoi, cu moțiunea „PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!” sunt siguri rămași în cursă după ce moțiunea „Politica națională – Calea liberală”, depusă de Viorel Cataramă nu a fost validată de Comitetele Directoare Județene din cel puțin 10 filiale ale partidului, condiție necesară pentru a fi supusă dezbaterii și votului în Congresul PNL.

Majoritatea filialelor județene au declarat că îl vor susține pe Ludovic Orban în cursa pentru șefia PNL, printre acestea se numără organizațiile PNL din județele Giurgiu, Olt, Sibiu (condusă de președintele interimar al partidului, Raluca Turcan), Gorj, Alba, Galați, Botoșani, Tulcea, Satu Mare, Hunedoara și Arad.

Filalele PNL din județele Mureș, Harghita (deși inițial a anunțat că îl va susține pe Cristian Bușoi) și Cluj au decis în Birourile Politice Județene ca delegații la Congresul Național să voteze după bunul plac.

Liderul fostului PDL Vasile Blaga a refuzat să spună pe cine va susține la Congresul Național, declarând pentru Mediafax că își va exprima susținerea „în cabina de vot” și că nu vrea să se antepronunțe în ceea ce privește rezultatul alegerilor interne de sâmbătă.

Liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a cărui filială va avea cea mai numeroasă delegație din țară la Congresul PNL, nu a precizat pe cine va susține pentru șefia PNL.

Cei 202 de delegați ai filialei PNL Suceava vor vota la Congres ”cu gândul ca PNL să-și găsească un drum și o cadență nouă”, a declarat Gheorghe Flutur, afirmând că ”așteaptă o dinamizare în activitatea partidului”.

La Congresul Național al PNL ar urma să participe 5.000 de delegați din întrega țară care vor decide cine va prelua șefia PNL. Tot în cadrul Congresului vor fi aleși președinții Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori (CNRC) și Comisiei de Arbitraj (CA).

Duminică va avea loc și Consiliul Național de Coordonare, for în care vor fi aleși patru prim-vicepreședinți, secretarul general, 16 vicepreședinți: 8 vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate și 8 vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare și 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul și membrii comisiilor CA și CNRC.

Noul secretar general al partidului va fi propus de președintele PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers