Liderii PNL, USR și România 100, la conferința organizațiilor civice. Mesajul comun împotriva demersurilor PSD-ALDE

Liderii PNL, USR și România 100, la conferința organizațiilor civice. Mesajul comun împotriva demersurilor PSD-ALDE
Publicat: 10/12/2017, 18:20

Conferința a fost deschisă de Mihai Polițeanu, membru fondator Inițiativa România.

„Sunt vremuri dramatice pentru viitorul acestei națiuni, iar această conferință de presă este răspunsul nostru unitar la asaltul total al coaliției PSD-ALDE împotriva instituțiilor independente și împotriva statului de drept. România a fost luată ostatică de o putere politică profund coruptă, abuzivă, autoritară și determinată să încalce orice regulă democratică pentru acapararea puterilor statului”, a spus Polițeanu, care a vorbit de la un pupitru, el fiind flancat de Orban, Cioloș, Barna, dar și de alți parlamentari PNL și USR și membri ai organizațiilor civice.

„Acestei agresiuni asupra democrației, care este fără precedent din 1990, noi, organizațiile civice, am răspuns și vom răspunde prin proteste pașnice. Am invitat partidele de opoziție PNL și USR, dar și mișcarea civico-politică România 100, la consultări”, a adăugat Polițeanu.

El a precizat și solicitările comune care au rezultat de pe urma acestor consultări.

„Cerem: respingerea în bloc a legilor justiției, respingerea proiectului de modificare a legii ANI, demisia imediată a președinților celor două Camere, Dragnea și Tăriceanu, cerem românilor să iasă în stradă să protesteze pașnic pentru un viitor democratic”, a mai spus Polițeanu.

El a spus că nu mai este vorba despre legile justiției, DNA, parchete, dosarele lui Dragnea și Tăriceanu, ci e vorba de intrarea României în epoca autoritarismului, iliberalismului și de o deviere majoră de la drum euroatlantic.

„Semnalul nostru e foarte clar: Ei cu hoții, noi cu toții! Ieșiți acum în stradă. Noi vom merge în Piața Victoriei după această conferință”, a conchis Barna.

Președintele România 100, Dacian Cioloș, care a anunțat duminică dimineață că din această plartformă urmează să se desprindă un partid politic, a luat cuvântul și a precizat că majoritatea parlamentară nu are legitimitatea să distrugă Justiția, să distrugă credibilitatea României în exterior și să creeze instabilitate în mediul economic.

„Cum să ai bunăstare într-un stat corupt, într-un stat în care cei care sunt la putere interpretează utilizarea acestei puteri abuziv și în interes propriu? Cum să ai bunăstare atunci când nu doar că Justiția nu poate să lucreze independent, dar mai creezi instabilitate și în mediul economic? Cred că avem cocktail-ul și melanjul suficient care să arunce în aer România”, a spus Cioloș.

El a arătat că România 100 s-a asociat organizațiilor civice, care au cea mai mare legitimitate să protesteze.

La rândul său, președintele PNL Ludovic Orban a spus că a venit la conferință pentru a-și arăta aprecierea și respectul față de toate organziațiile civice, toți cetățenii români care ies în stradă și protestează pentru a susține principii, pentru a apăra democrația în România, pentru a împiedica drumul pe care vrea să îi ducă actuala majoritate guvernamentală.

„România este într-un punct critic. Suntem în ceasul al 12-lea. În Parlament nu se dezbat simple modificări ale legilor justiției. E un atac sistematic împotriva drepturilor și libertăților românilor, împotriva independenței instituțiilor din România, a puterii judecătorești, a justiției. PSD capturează statul român instituție după instituție. Vom apela la toate formele de protest legale și constituționale de a împiedica orice lovitură împotriva independenței justiției”, a spus Orban.

Liderul USR Dan Barna a precizat că de un an actuala majoritate parlamentară destructurează organizat România și se comportă ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea.

„Societatea are datoria de a reacționa. Demcorația e mai mult decât majoritatea, e despre respectarea regulilor acelui stat. Eliminarea posibilității de a dezbate amendamente arată că mergem spre dictatură. În aceste zile cel mai consistent mesaj trebuie să fie de unitate a opoziției. Vorbim de viitor, de viitorul copiilor care să nu mai plece scârbiți dintr-o țară condusă de infractori”, a mai spus Barna.

După discursuri, organizatorii conferinței au anunțat jurnaliștii că nu preiau întrebări întrucât vor merge direct în Piața Victoriei, pentru a participa la protestele anunțate pentru duminică seara.

Printre organizațiile civice care au organizat conferința comună cu liderii politici se numără Inițiativa România, Platforma România 100, CIVICA Iași, Institutul pentru Politici Publice Corupția Ucide, Grupul Civic #Insist, #REZISTENȚA, Asociația Civică ProFest, CIVICA Iași (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Oradea Civică, Rădăuțiul civic, Valea Jiului Society VeDem Just – Asociația Voci pentru Democrație și Justiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer