16 mai 201717:20360

Liberalii îi cheamă la audieri în Senat pe reprezentanţii INS. Cîţu: Nu e prima dată când există suspiciunea că prezintă „date umflate”

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică vor fi chemaţi în faţa Comisiei de buget, finanţe, din Senat, pentru a prezenta cifrele privind creşterea economică, a declarat, marţi, senatorul PNL Florin Cîţu, afirmând că nu este prima dată când există suspiciunea că INS prezintă „date umflate”.

„Astăzi INS a prezentat cifrele-semnal pentru primul trimestru, 5.6 % creştere economică relativ la primul trimestru din 2016 şi 1.7 % faţă de trimestrul anterior. Am decis să-i chemăm pe cei de la INS să vina să prezinte cifrele în Comisia de buget, finanţe, la Senat, pentru că până acum avem Comisia Europeană care a spus că se aşteaptă la o încetinire a creşterii economice, FMI care se aşteaptă la încetinirea creşterii economice, Banca Naţională care a spus că în primul trimestru creşterea economică a fost sub aşteptări (...)”, a declarat senatorul PNL Florin Cîţu, la Parlament.

Florin Cîţu a afirmat că nu este pentru prima dată când există suspiciunea că INS ar avea „date umflate". „Avem experienţa comisiei naţionale de prognoză care a făcut copy-paste din programul naţional de guvernare, şi acolo am cerut o comisie de anchetă, dar nu s-a aprobat, se aprobă dor cele ale PSD-ului. (...) Este bine să vedem datele şi apoi să ne dăm cu părerea. (...)”, a spus Cîţu.

Senatorul PNL a spus că social-democraţii spun „o poveste frumoasă”, în timp ce analiştii economici, instituţiile economice internaţionale independente şi BNR susţin contrariul.

„Imposibilă nu. Anul trecut, Guvernul Cioloş a avut o creştere economică mai mare în trimestrul doi, chiar <<Guvernul zero>> a avut o creştere economică mai mare. Vedem lucruri similare. Şi anul acesta absorbţia fondurilor europene este zero, dar creşterea economică creşte. Trebuie să înţelegem datele astea şi aşteptăm INS-ul. (...) Trebuie să punem cifrele astea cumva să se avem explicaţii, să le punem împreună, pentru că aşa avem două poveşti - una a PSD-ului care este foarte frumoasă şi a instituţiilor PSD-ului şi alta a analiştilor economici, a instituţiilor economice internaţionale independente, dar şi a BNR care arată un alt fel de economie. Undeva cineva nu spune adevărul”, a răspuns Cîţu, întrebat dacă este imposibilă o astfel de creştere economică.

Marţi, INS a transmis că produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru din 2017 cu 5,7% faţă de acelaşi trimestru din 2016 şi cu 1,7% faţă de trimestrul anterior. 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.