Legea salarizării mai așteaptă. Dragnea: „E mai bine să stea la dospit o săptămână”

Legea salarizării mai așteaptă. Dragnea: E mai bine să stea la dospit o săptămână
Publicat: 10/04/2017, 19:38
Actualizat: 11/04/2017, 09:12

„Toți cei interesați din societate o să aibă posibilitatea să studieze proiectul de lege adevărat, nu un proiect care a circulat în spațiul public. Am vorbit cu colegii și de la Senat, și de la Cameră să fie transmis și celorlalte grupuri parlamentare pentru a se putea uita cu atenție pe el și, dacă au amendamente, să fie depuse înainte să fie depusă legea oficial la Parlament”, a declarat Liviu Dragnea, la ieșirea de la ședința grupurilor parlamentare reunite ale PSD și ALDE.

Întrebat de ce această decizie tocmai acum, având în vedere că depunerea fusese anunțată de vineri, după ședința CExN al PSD, de la Sinaia, Dragnea a răspuns că „din când în când” mai ia decizii la partid.

„Le-am comunicat colegilor mei, m-am consultat și cu Lia Olguța Vasilescu mai devreme: o săptămână, zece zile în plus nu strică nimănui, dimpotrivă. E o perioadă în care absolut toată lumea de bună- credință și de rea-credință are posibilitatea înainte să fie depus proiectul la Parlament să studieze”, a mai spus liderul PSD.

„Credem în el, dar e bine să stea la dospit o săptămână”, a ținut să precizeze Dragnea.

Întrebat dacă în cazul în care vor fi depuse amendamente care să prevadă majorarea salariilor pentru o anumită categorie socială, acestea ar urma să fie acceptate, Dragnea a răspuns că este”puțin probabil” să se întâmple acest lucru în contextul în care „legea cuprinde majorări semnificative”.

„Puțin probabil să mai vină amendamente de majorare, dar nu e imposibil să vină amendamente de micșorare”, a completat președintele Camerei Deputaților.

La întrebarea jurnaliștilor dacă acele amendamente care ar propune micșorări ar putea fi acceptate, Dragnea a evitat să dea un răspuns clar.

„Din moment ce am lansat-o în dezbatere, haideți să vedem că poate vin niște amendamente foarte bune care nouă ne-au scăpat (… )

Întrebat cu ce diferă procesul de depunere al amendamentelor înainte ca legea să ajungă în Parlament, cu cel care ar urma să aibă loc odată cu dezbaterile din comisii pe marginea lui, Dragnea a răspuns că vrea ca „legea să fie cunoscută de mase largi din populație și din partea categoriilor sociale interesate”, odată ce intră în Parlament.

„În Parlament nu există această procedură, doar la minister, dar nu cred că e nimeni deranjat că în șapte-nouă-zece zile opinia publică să afle de el”, a mai spus Dragnea.

În ceea ce privește posibilele negocieri cu partidele de opoziție, Dragnea a declarat că va purta discuții „cu toată deschiderea”.

„Eu cred că aceste zile sunt importante dacă vor dori să le folosească, să înțeleagă legea care sunt principiile și dacă vor să discutăm cu toată deschiderea”, a spus Dragnea.

Întrebat de unde va lua bani pentru a susține majorările salariale, Dragnea a răspuns că din bugetul de stat.

„Săptămâna viitoare o să am o prezentare în care o reiau să mai aduc aminte care sunt sursele cu aplicarea acestei legi. În 2017 impactul e mic pentru că doar câteva categorii sociale vor beneficia de această creștere”, a precizat Dragnea.

Pe de altă parte, întrebat dacă a luat în calcul impactul asupra „pensiilor speciale”, Dragnea a răspuns afirmativ, adăugând faptul că odată încheiat procesul de legiferare și adoptată legea, vor fi demarate „discuțiile serioase despre sistemul de pensii din România”. În acest context, întrebat dacă ia în calcul să renunțe la „pensiile speciale”, liderul PSD a precizat că trebuie să analizeze.

„În condițiile în care anumite categorii sociale vor beneficia de creșteri substanțiale, trebeuie să ne uităm dacă implică o creștere foarte mare a unor pensii, care deja sunt foarte mari, așa-numitele pensii speciale”, a mai spus Liviu Dragnea.

„Eu nu vreau să-l depun azi”

Anunțul propriu-zis a fost făcut de liderul PSD înaintea ședinței grupurilor parlamentare reunite ale PSD și ALDE, care au fost convocate, luni după-amiază, tocmai pentru a li se prezenta proiectul de lege al salarizării unitare, în vederea depunerii acestuia la Parlament.

„Nu. Eu nu vreau să-l depun azi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să-l publicăm și în presă, să-și mai dea lumea cu părerea”, declara Liviu Dragnea, întrebat dacă proiectul legii salarizării unitare se va depune luni la Parlament, așa cum s-a anunțat.

La rândul său, întrebată dacă a văzut proiectul Legii salarizării unitare, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că nu în totalitatea lui, dar că este „sustenabil” pentru că „unul dintre principiile legii este sustenabilitatea legii”.

„În totalitatea lui nu l-am văzut, dar am ascultat tot ceea ce ministrul Lia Olguța Vasilescu a prezentat, inclusiv domnul președinte Liviu Dragnea. Este sustenabil pentru că unul dintre principiile legii este sustenabilitatea legii. Creșterea economiei pe care programul de guvernare o are ca și viziune se bazează 50% pe consum, 50% pe investiții și lucrul acesta am urmărit. Accelerăm proiectele de investiții, inclusiv din fondurile europene”, a spus Plumb.

Reamintim că ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunța, vineri seară, că Legea salarizării unitare va fi depusă, luni, la Parlament, după ce va fi semnată și de senatori, afirmând că până atunci se „amuză” văzând „dezlănțuirea de forțe” împotriva acestei legi, pe care cei care o critică nu au văzut-o.

„Luni, depunem legea la Parlament, după ce o semnează și senatorii. Sunt convinsă ca această lege va fi foarte apreciată de cei care au salarii mici și au fost nedreptățiți timp de 25 de ani, așa cum sunt convinsă și ca ea va fi aplicată. Sunt la fel de convinsă ca o vor aprecia și cei cu salarii mari, care vor vedea ce creșteri au și ei. Mai puțin bugetarii de lux. Puțini. Dacă vor comenta, poate ca toată lumea va fi interesată și ce salarii au în plată. Dar știu ca nu o vor face. Nicio familie ocupațională nu va fi afectată, în ansamblu. Nici Justiția, unde creșterile sunt semnificative”, scria ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația