Istoria unei inițiative scoase de la sertar de Dragnea și Tăriceanu. ActiveWatch: O lege anti-defăimare se înscrie „în logica tradițională a dictatorilor”

Istoria unei inițiative scoase de la sertar de Dragnea și Tăriceanu. ActiveWatch: O lege anti-defăimare se înscrie „în logica tradițională a dictatorilor
Publicat: 14/03/2018, 11:35

Inițiativa unei legi anti-defăimare nu este una nouă și a aparținut, în urmă cu 10 ani, tot PSD. Deputatul Eugen Nicolicea propunea, la vremea respectivă, pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru „comunicarea sau răspândirea prin orice mijloace de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aduca atingere siguranței statului sau relațiilor internaționale ale României”.

La vremea respectivă, Eugen Nicolicea dădea exemplul fostului ministru al Justiției, Monica Macovei, care, spunea el, „a indus în eroare organismele internaționale despre politica din România”. Și acum, după 10 ani, Liviu Dragnea vine cu același exemplu al Monicăi Macovei. Acum PSD este la guvernare, atunci susținea și avea influență în guvernul minoritar condus de Călin Popescu Tăriceanu. Acesta din urmă, acum partener oficial la guvernare cu Liviu Dragnea, susține deschis inițiativa anunțată de șeful PSD.

„Ținând cont de faptul că defăimarea a devenit activitatea preferată a unora, poate n-ar fi rău să ne gândim că responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă fiecare și interesul de a apăra imaginea țării, interesul național, nu ar trebui cumva să cuprindă niște norme mai stricte. Responsabilitatea trebuie să existe, declarațiile se fac cu o ușurință nepermisă, România are de suferit și pentru lucrul ăsta nimeni nu pățește nimic. Cred că libertatea de exprimare este esențială, dar cred că libertatea de exprimare trebuie să fie însoțită și de responsabilitate și cei care fac declarații defăimătoare la adresa României nu au nicio responsabilitate și o fac într-un mod care, zic eu, nu e nepermis de lege, ci nepermis de bunul simț. Cred că această libertate, mai ales spentru cei care au funcții de înaltă responsabilitate, trebuie să existe”, a comentat Călin Popescu Tăriceanu anunțul lui Dragnea privind elaborărea unei legi anti-defăimare, acum la un alt nivel față de încercarea de anul trecut în care propunea doar amendarea celor care defăimează anumite categorii sociale. .

Care ar fi, însă, rezultatul unei asemenea reglementări?

Mircea Toma, directorul ActiveWatch, răspunde:„reinstaurarea cenzurii politice în România, lucru care de la 1989 încoace nu mai era posibil”, fragmentarea societății într-una obedientă, de o parte, și una care ar putea fi critică, dacă nu ar fi scoasă în afara legii.

„Este logica tradițională a dictatorilor care spun că ‘atunci când dai în mine, dai în țară'”, explică Mircea Toma, care subliniază că trebuie făcută o diferență clară între criticile la adresa șefului PSD, a oricărei alte persoane sau a Guvernului și afirmațiile legate de țară și de poporul român. Executivul poate fi criticat, este un lucru esențial în democrație, tocmai „ca să n-o ia razna, așa cum a luat-o razna acum mintea domnului Dragnea și a colegilor dumnealui de coaliție politică”.

„Este o inițiativă care ne duce din nou spre gândul de erdoganizare a României și de mers pe un trend în care, dacă nu putem să controlăm felul în care vorbesc oamenii, ne apucăm să legiferăm aceste lucruri. Nu cred că o lege anti-defăimare este ce e necesar în acest moment. Sinceră să fiu, primul gând care mi-a venit în minte când am auzit de așa ceva, a fost că ne apucăm de băgat cu toții gunoiul sub preș”, este de părere Elena Calistru, președintele Funky Citizens.

Ea atrage atenția că o legislație specifică pe această temă ar putea oricând să devină extrem de periculoasă și„cumva dintr-o altă epocă și dintr-o altă regiune a lumii pe care nu cred că vrem s-o imităm în termeni de apucături”.

Are statul dreptul să sancționeze opiniile cuiva?„O fi avut dreptul acum mulți, mulți ani – răspunde Elena Calistru -În acest moment chiar nu mai trăim în epoca în care un stat să poată să controleze tot ce se spune despre el. Să ne uităm inclusiv la faptul că, nu vreau să forțez o comparație, dar chiar și în regimurile în care avem ceva mai mult autoritarism, sunt fapte și realități care ies la iveală. Și nici mama controlului unui stat nu va putea să facă în așa fel încât din Turcia lui Erdogan să nu iasă informații, din Coreea de Nord să nu iasă informații sau din Rusia lui Putin să nu iasă informații. Pur și simplu nu mai trăim în acea perioadă”.

„Nici Dragnea și niciun alt lider politic, niciun ministru și niciun guvern nu au dreptul să se substituie identității României sau a cetățenilor români”

ActiveWatch i-a cerut public lui Liviu Dragnea să își anunțe public sprijinul pentru dreptul la liberă exprimare și să revină asupra declarațiilor privind promovarea unei legi care să sancționeze persoanele care defăimează România în străinătate.

„ActiveWatch își exprimă îngrijorarea față de intenția președintelui PSD, Liviu Dragnea, de a reintroduce cenzura politică în România. (…) ActiveWatch consideră că denunțarea către instituții europene a corupției sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la București nu înseamnă defăimarea, ci apărarea țării. De asemenea, interzicerea expunerii unor puncte de vedere critice la adresa abuzurilor persoanelor aflate la guvernare reprezintă o încălcarea articolului 30 (2) al Constituției, care stipulează simplu și clar că ‘cenzura de orice fel este interzisă'”, se arată într-un comunicatActiveWatch.

Potrivit sursei citate,în toate statele democratice, structurile aflate la putere sunt expuse criticii.

„Prin urmare, așa zisele „defăimări” invocate de Dragnea sunt, de fapt, reziduurile unui discurs pe care românii au refuzat să-l mai asculte după decembrie 1989, discurs în care „Conducătorul suprem” se identifica cu poporul și cu țara și în care denunța orice acuzație sau critică care i-ar fi fost adresată ca fiind o jignire adusă națiunii înseși. Nici Dragnea și niciun alt lider politic, niciun ministru și niciun guvern nu au dreptul să se substituie identității României sau a cetățenilor români”, se mai arată în comunicat.

Aleșii PSD, despre legea defăimării: Se poate ajunge la retragerea cetățeniei

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, marți, că „dacă vrei să fii naționalist cum e americanul, care stă cu steagul pe casă, ca francezul, polonezul ori ca ungurul măcar, trebuie să existe o astfel de lege a defăimării în care măcar să îți respecți faptul te-ai născut în țara și ești român”.

„Ar fi oportun, sigur că ar fi oportun, pentru că eu nu am auzit încă pe cineva în lumea asta, în Europa cel puțin, dar în Statele Unite mai ales – știu că acolo e o incriminare puternică, ca cineva să-și defăimeze țara. Noi despre asta discutăm – defăimarea țării, nu cum spunea cineva la o televiziune sau nu știu pe unde că dacă spui că nu s-au făcut kilometri de autostradă… Nu, e defăimarea țării în exterior, adică să te duci să-ți defăimezi, să-ți blamezi țara în exterior. Da, cred că este oportun pentru că dacă vrei să fii naționalist cum e americanul, care stă cu steagul pe casă, sau ca francezul, care este la fel, ca ungurul măcar sau ca polonezul, trebuie să existe o astfel de lege a defăimării în care măcar să îți respecți faptul te-ai născut în țara asta și ești român. Chestiunile care te deranjează se discută în interiorul țării, nu în afara țării, ci în interiorul țării și în interiorul partidelor”, a declarat pentru MEDIAFAX Cătălin Rădulescu.

Și Adrian Solomon, deputat PSD, spune că sancțiunile pot merge până la retragerea cetățeniei: „Depide de gravitatea lor, lucrurile pot merge până la retragerea cetățeniei. Se vorbește și în Constituție despre lucrul acesta. Nu este o lege care să pună în aplicare prevederile constituționale, dar cred că un cetățean de bună credință nu poate să defăimeze țara”, a declarat Adrian Solomon.

Luni seară, președintele PSD Liviu Dragnea lansat ipoteza elaborării unei legi anti-defăimare, afirmând că este nevoie de o astfel de reglementare împotriva celor care defăimează România, „gen Monica Macovei și alți europarlamentari care mint despre propria țară”, astfel încât „statul român să corecteze aceste lucruri”.

„Am vorbit cu mai mulți colegi și am convenit să lucrăm la o lege, nu știu dacă e nevoie de o legislație, la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român să sancționeze aceste lucruri, pentru că acești oameni – gen Monica Macovei și alți europarlamentari care mint despre propria țară, care defăimează propria țară, aduc foarte multe deservicii și noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect și nu câștigăm absolut nimic”, a declarat Liviu Dragnea la România TV.

El a mai spus că trebuie făcută o lege care să dea dreptul statului român „să corecteze aceste lucruri”.

„Nu știu acum cum, dar în alte țări poate există așa ceva. Nu poți să stai indiferent și inactiv. Vi se pare bine ca despre țara noastră să se vorbească, folosind minciuni, atât de rău? Să se spună lucruri mincinoase?Eu nu vorbesc de infracțiune, dar cineva trebuie să plătească. Sigur că intră la liberă exprimare, dar asta nu înseamnă că trebuie să defăimezi”, a mai spus Dragnea luni seară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă