Iohannis: Nu voi desemna în funcția de premier o persoană urmărită penal sau condamnată penal. Răspunsul lui Dragnea

Iohannis: Nu voi desemna în funcția de premier o persoană urmărită penal sau condamnată penal. Răspunsul lui Dragnea
Publicat: 04/10/2016, 19:50

Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, unde a avut loc prima reuniune a Comisiei prezidențiale pentru Proiectul de țară, că va ține cont ca persoana pe care o va desemna în funcția de premier să fie capabilă să conducă Guvernul României și să întrunească o majoritate parlamentară.

„Cu siguranță voi desemna o persoană ținând cont de prerogativele constituționale ale președintelui. Ar fi absurd să desemnez pe cineva care nu întrunește o majoritate. Aceste jocuri nu le veți găsi la mine. Voi ține cont să fie o persoană pe care eu o consider capabilă să conducă Guvernul României și să întrunească o majoritate parlamentară. Aceste lucruri sunt evidente. Criteriile de integritate sunt „self-evidente”, a spus Iohannis.

Potrivit șefului statului, criteriul de integritate va fi „criteriul eliminatoriu”.

„În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate de altă natură. Am spus demult: clasa politică trebuie să reformeze (…) Acest criteriu va fi criteriul eliminator. Indiferent de cine vine propusă, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal (…) Voi desemna o persoană despre care sunt convins că are capacitatea să conducă bine Guvernul României”, a mai afirmat Iohannis.

Liviu Dragnea: „Am văzut că a tăcut inteligent până acum. Putea să continue”

Replica președintelui PSD, Liviu Dragnea, a venit la scurt timp. Acesta l-a acuzat pe Iohannis că „a intrat masiv în campania electorală” și că „încalcă grav Constituția”, precizând că „propunerea care va veni de la cei care vor câștiga alegerile va fi acceptată de președinte”.

„Ca să aduc în discuție ar însemna să îl iau în serios. Nu îl iau în serios. Nu e nevoie să am un plan B pentru că nu știu cine a definit planul A. Am spus că vreau ca PSD să câștige alegerile, să poată să facă majoritate în special cu ALDE și să meargă la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru care să meargă la Cotroceni votate de oameni”, a spus Dragnea.

„Unii președinți de țară, alții de partide, spun ei cum trebuie să voteze oamenii, cum nu au voie uitând că au ajuns acolo pe votul oamenilor (…) Propunerea care va veni de la cei care vor câștiga alegerile va fi acceptată de președinte. PSD va ține cont de ceea ce vor românii și de asta trebuie să țină cont și președintele Iohannis. Am văzut că a tăcut inteligent până acum. Putea să continue. A intrat masiv în campania electorală”, a adăugat Dragnea.

Victor Ponta: „Câți bani am dat pe ce zicea Băsescu, tot atâția bani dau și pe Iohannis”

La scurt timp a reacționat și fostul premier, Victor Ponta. Acesta a declarat că și fostul șef de stat, Traian Băsescu, spunea că nu o să îl desemneze premier și a făcut-o, totuși, de trei ori.

”Eu l-am mai auzit pe Băsescu spunând chestia asta. Cam de o mie de ori a zis că nu mă desemnează prim-ministru și m-a desemnat cred că de trei ori. Câți bani am dat pe ce zicea Băsescu, tot atâția bani dau și pe Iohannis. (…) În rest, domnul Iohannis care a învățat de la Băsescu să le facă dosare penale la adversari și așa…desigur și aici îl plagiază pe Băsescu. Lui Băsescu acum îi pare rău că le făcea dosare penale la adversari, că i-a venit și lui rândul. În 2019 o să îi pară rău și domnului Iohannis”, a declarat Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Prin această declarație, Klaus Iohannis îi exclude, practic, de pe lista potențialilor premieri pe președintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, dar și pe Victor Ponta, urmărit penal de procurorii anticorupție în două dosare.

Pe de altă parte, Iohannis declara, vineri, că, după alegerile parlamentare, nu va nominaliza persoane independente politic pentru poziția de premier al României, în condițiile în care „după alegeri vom avea un guvern politic”. În acest context, șeful statului preciza că este de părere că premierul Dacian Cioloș ar face bine să continue proiectele începute, dar să își declare măcar „simpatia sau adeziunea” pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare.

„Mulți își pun întrebarea dacă Dacian Cioloș rămâne un premier independent și după aceea se retrage sau dacă dorește să-și continue anumite proiecte și recunosc că personal cred că ar face bine să continue proiectele începute, dar atunci să își declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferința pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, sigur după alegerile parlamentare”, declara Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?